Natuurlijk zijn de sensor en de lens belangrijk voor de kwaliteit van een smartphonecamera. Misschien nog wel belangrijker voor de kwaliteit van de smartphonecamera is de software die de camera aanstuurt. Die software maakt er uiteindelijk een foto van. De camera-software van de Google Pixel-telefoons staat bekend om de goede kwaliteit van de foto’s die je met de Pixels kunt maken. Vorig jaar lukte het een ontwikkelaar om die software geschikt te maken voor andere smartphones. Nu kan die gehackte camera-app ook draaien op de LG-vlaggenschepen met twee lenzen. Ik probeerde het uit. De LG G6 met de Google Camera HDR+.
Google Camera
Het mooie van het Android-OS is dat je er zoveel aan kunt veranderen. Dat doen niet alleen de camera-fabrikanten, maar ook een grote schare ontwikkelaars bij elke belangrijke Android-smartphone die zo’n beetje op de markt komt. Die ontwikkelaars zorgen voor Root, nieuwe firmware met ‘stock’ Android of gefinetunede versies van Android voor een specifiek toestel. Die developers houden zich ook bezig met apps voor Android. In dit geval gaat het om de camera-app die op de Google Pixel-mobieltjes draait en die onder andere een speciale HDR-modus heeft. De app werd uit elkaar gesloopt en geschikt gemaakt voor andere mobieltjes.
HDR+
HDR staat voor High Dynamic Range en is een truc om met behulp van een aantal verschillend belichte opnames een groot dynamisch bereik te krijgen. Met HDR kun je dus een groter contrast aan. Dat kun je ook bereiken met je spiegelreflexcamera door snel een aantal onder – en overbelichte foto’s achter elkaar te maken en die later in Lightroom of Photoshop – met elkaar te combineren. De moderne smartphone kan dat ook automatisch doen. Ze hebben bijna allemaal een HDR-modus. De ene camera (software) doet het wat beter dan de andere. Het best doet de camera-software van de Google Pixels het: de Google Camera. Die Pixel-camera’s hebben HDR standaard aanstaan en bij de Pixels heet dat HDR+.

Slimme ontwikkelaars
Een slimme ontwikkelaar heeft die software geschikt gemaakt voor smartphones die dezelfde processors gebruiken. Daarom draait het ook op de LG G6. Het probleem bij deze smartphone? Die heeft twee camera’s aan de achterkant. Een camera met een standaard brandpuntsafstand, de andere camera met extreme groothoek. De Pixels hebben allemaal maar één camera aan de achterkant. Wat te doen? Een andere slimme ontwikkelaar maakte nu een versie voor de ‘gewone’ camera én een voor die extreme groothoekcamera. Wil je HDR+ voor beide camera’s van de LG G6 gebruiken, zul je twee verschillende apps moeten downloaden.
Deze camera-apps werken op een aantal verschillende LG’s: de LG G5, G6, V30 en V20. Doet de software het goed? Ik heb een en ander nog niet lang genoeg kunnen gebruiken voor het trekken van een conclusie. Wil je het zelf op je LG proberen? Dan kun je de software HIER vinden. Laat het weten of de software voor jou doet wat je er van verwacht. Ik hoor het graag.
Wil jij alles uit de mogelijkheden van jouw smartphonecamera halen? Dan is het boek Beter fotograferen met je smartphone misschien iets voor jou. Bestel het HIER bij uitgever. Haal meer uit je foto’s dankzij Google Foto’s en Snapseed…
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.