Google Cloud Print stopt

Google Cloud Print stopt ermee

Totaal onverwacht heeft Google aangekondigd te stoppen met Google Cloud Print. Deze cloud- en netwerk afdrukservice was geliefd bij bijvoorbeeld bedrijven.

Google Cloud Print stopt ermee in januari 2021. Het betekent dat bezitters van bijvoorbeeld Chromebooks, Android telefoons en tablets maar ook Windows-computers nog een jaar gebruik kunnen maken van de service. Het idee achter het in permanente beta-status verkerende Google Cloud Print was simpel: koppel je printer – bijvoorbeeld via een printserver in een NAS – aan je Google account. Vervolgens kun je overal vanaf je thuis- of bedrijfsnetwerk printen vanaf vrijwel elk apparaat en computer. Zonder drivers te hoeven installeren. En de dienst gaat nog een forse stap verder: je kunt ook documenten via internet uploaden en vervolgens aan de andere kant van de wereld afdrukken. Perfect voor bijvoorbeeld medewerkers buiten de deur, of studenten die in hun computerruimte een printer hebben staan waar ze vanaf elk apparaat – zonder aan een specifiek netwerk te hoeven koppelen – kunnen printen. Waarom Google met de dienst stopt? Tja, dat is typisch Google. Laat het een wijze les zijn voor velen: bouw nooit een business-model om diensten van Google heen om daar vervolgens nagenoeg volledig afhankelijk van te worden!

Gedoe met drivers op komst

Google experimenteert nogal eens. En dat betekent dat diensten komen en gaan. Wat blijft en wat gaat is onvoorspelbaar. De zoekgigant schroomt er duidelijk ook niet voor om populaire diensten te stoppen. Een van de zwakkere redenen die het bedrijf aanvoert wat betreft het stoppen met Google Cloud Print, is dat het afdrukken vanaf bijvoorbeeld Chromebooks tegenwoordig ook best ‘native’ kan. En met native wordt de printerservice van het ónder Chrome draaiende Linux bedoeld. Nu heeft dat systeem nogal wat nukkigheden en is configuratie soms echt een puzzel. Uiteindelijk moet het meestal wel aan het werk te krijgen zijn, maar het is een stap terug van driverloos afdrukken. Mocht het hele concept je overigens vaag bekend klinken, dan kan dat kloppen. Apple heeft namelijk AirPrint, waarmee je volledig driverloos kunt afdrukken vanaf bijvoorbeeld je iPhone, iPad, Mac of Windows-computer. Ideaal! Het is dan ook niet vreemd dat printerfabrikanten AirPrint maar wat graag implementeerden in hun printers en multifunctionals. Makkelijker kan niet!

Exit compatible printers

Wat het verscheiden van Google Cloud Print extra triest maakt is dat in de tien jaar dat de dienst bestaat een grote hoeveelheid printers van huis uit kon werken met de afdrukservice. Nog nooit was het voor apparaten uit het Google ecosysteem zo eenvoudig om vanaf je mobiele apparaten te printen. In de toekomst wordt het weer gedoe met specifieke printer-apps installeren en gebruiken. Zodra een fabrikant die uiteindelijk niet meer van updates voorziet, valt er na een tijdje weinig meer te printen. Bijvoorbeeld omdat de oude app niet meer compatibel is met een nieuwe versie van het besturingssysteem dat je draait.

Google Cloud Print
Veel printerfabrikanten – zoals bijvoorbeeld Epson (https://epson.com/Mobile-Printing-and-Scanning-Solutions/Mobile-Printing-and-Scanning-Solutions/Google-Cloud-Print/p/GPRINT ) -ondersteunden Google Cloud Print vol enthousiasme.

Apple AirPrint als alternatief

Enig universele driverloos afdruksysteem dat nu nog overblijft is AirPrint. Goed nieuws voor Apple en goed nieuws voor gebruikers van Apple (en Windows) systemen. Minder geslaagd nieuws voor bezitters van een Chromebook en Android-mobieltjes. Gelukkig zijn er diverse printerfabrikanten die hun eigen soortgelijke afdrukdienst op poten hebben gezet in de afgelopen jaren. Een bekende is bijvoorbeeld ePrint van HP. Check dus of jouw printer(fabrikant) zelf iets dergelijks als alternatief in de aanbieding heeft. Zeker als je een fervent gebruiker bent van Google Cloud Print heb je nog maar een jaar de tijd om een plaatsvervanger te zoeken. Is je printer alweer wat ouder en ondersteunt deze bijvoorbeeld wel Google Cloud Print maar geen AirPrint, dan is er nog één alternatieve manier. Je kunt bijvoorbeeld een – bij voorkeur – netwerkprinter aan je Synology NAS hangen. De NAS kan vervolgens die printer als AirPrint-compatible printer op het netwerk beschikbaar maken. Zo kun je in ieder geval binnenshuis driverloos blijven printen.

Privacy

Tot slot is er dan nog een klein lichtpuntje voor de privacy-bezorgden. Een afdrukopdracht naar Google Cloud Print verliep altijd via een Google-server elders in de wereld. Ofwel: Google zag alles wat afgedrukt werd langskomen. En kon deze documenten in principe analyseren en je op die manier profileren. Of dat ook daadwerkelijk gebeurde weet natuurlijk niemand. Maar die onzekerheid is in ieder geval verleden tijd over een ruim jaar. AirPrint werkt lokaal, daarbij wordt niets doorgesluisd naar de boze buitenwereld.

Google Cloud PrintWe noemden net al de Synology NAS als voorbeeld om een alternatieve driverloze printserver mee op te zetten. Het aardige is dat je met zo’n NAS nog veel meer kunt doen. Het is allang niet meer ‘slechts’ een harde schijf met netwerkaansluiting. Wat je tegenwoordig allemaal kunt doen met zo’n apparaat lees je in het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit. Het boek focust op het merk Synology, maar ook exemplaren van bijvoorbeeld Western Digital komen aan bod. En als klap op de vuurpijl wordt uitgelegd hoe je je eigen NAS in elkaar zet. Het boek is geschikt voor zowel een ieder die wil weten wat je nou met een NAS kan, als een ieder die méér wil. En dat meer kan – bijvoorbeeld dankzij de command prompt en wat eigen programmeerwerk – heel ver gaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.