Google is weer een stapje dichter bij de alleenheerschappij op het vlak van browsers (en internet) gekomen. Dit, nadat Microsoft heeft laten weten de handdoek in de ring te gooien qua browser-engine van Edge en over te stappen op het exemplaar van Google.
Google heeft meer macht dan ooit als het gaat om hoe wij online zijn. Niet alleen bepaalt het bedrijf zo ongeveer alleen hoe we zoeken en vervolgens doorklikken, ook houdt het in de gaten hoe we browsen en welke advertenties daarbij passen. Zoals vele ervaringen uit het verleden al geleerd hebben is het nooit goed dat één bedrijf een dergelijk grote invloed uit kan oefenen op onze dagelijkse bezigheden. Nu gebied de eerlijkheid wel te zeggen dat Microsoft wat Edge geen keuze meer had betreffende de werking onder de motorkap. Deze browser was veel te instabiel en zorgde voor een hoop ellende. Of dat met alleen het vervangen van de browser-engine (het onderdeel dat de pagina’s op het scherm opbouwt) door die van Google Chrome de problemen oplost is afwachten. Feit is in ieder geval dat er in de Windows-wereld dan vooral nog Chrome-gebaseerde browsers worden ingezet. Zoals we weten van destijds de hegemonie van Internet Explorer kan dat tot vervelende bijwerkingen leiden. Zoals bijvoorbeeld websites die alleen binnen een browser met Chrome-engine (goed) werken.
Browser-afhankelijk sites
Dat een browser-afhankelijke website niet in orde is, zien we feitelijk nog elke dag in het bedrijfsleven. Vaak is daar ooit heel veel geld geïnvesteerd in (interne) websites die alleen in Internet Explorer draaien. Microsoft had namelijk wat extraatjes aan de webstandaarden toegevoegd waarvan – helaas – dankbaar gebruik is gemaakt. Het is dé reden dat je nog steeds een shabby achterhaalde versie van Internet Explorer in Windows 10 aantreft: het bedrijfsleven schreeuwt erom. Het is te hopen dat Google zich inhoudt wat eigen brouwsels betreft, al vrezen we het ergste wat web-apps betreft. Dat lijkt de toekomst van internet en computers te worden, maar momenteel is die eigenlijk voor het grootste deel in handen van Google. De makers van Firefox – inmiddels nog de enige onafhankelijke open source browser – zijn dan ook niet blij met de gang van zaken. Ook zij vrezen een veel te grote invloed van Google door de actie van Microsoft.
GoogleNet op komst?
Of internet in de toekomst een GoogleNet gaat worden? De tijd zal het leren. Feit is dat de macht betreffende het beheer en de ontwikkeling van internet wel steeds meer in handen van een griezelig klein groepje megabedrijven is beland. En dat is nooit goed. Voor nu kan je natuurlijk nog altijd ontsnappen aan de verzamelwoede van Google en Microsoft door Firefox te gebruiken. Een prima en vooral razendsnelle browser die erg prettig is voor het dagelijks gebruik. Eens proberen kan nooit kwaad, het kost niks. Downloaden kan vanaf Mozilla.org.
Hoe je je privacy zoveel mogelijk kunt beschermen en hoe je je ook veilig online begeeft lees je in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks Ronald Smit).

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.