Google eens gerichter

Google effectiever, altijd handig

Koning, keizer, admiraal: Google kennen ze allemaal. Maar of ze de zoekmachine ook écht goed kennen? Met een beetje tweaken zoek je nog effectiever!

In negen van de tien gevallen volstaat voor de gemiddelde gebruiker het simpelweg intikken van een zoekterm op Google gevolgd door een druk op Enter. De kans is groot dat de zoekmachine vindt wat je zoekt. Maar soms levert een zoekterm veel te veel resultaten op. Of zijn de resultaten voor een groot deel te oud. Om met dat laatste te beginnen: stel je zoekt iets over de laatste Windows 10 update. Tik je in Google als zoekterm Windows 10 update, dan krijg je resultaten tot jaren terug. Om dan de resultaten over de meest recente update te verkrijgen kan het gewenste tijdsvak van de getoonde resultaten gewijzigd worden. Klik daarvoor in de menubalk van Google – direct onder het zoekveld op de pagina met gevonden links. Klik op Elke periode en selecteer hoever Google terug in de tijd mag zoeken. Is een update bijvoorbeeld net uitgerold, kies dan voor Afgelopen 24 uur. Nu zie je alleen relevante resultaten voor – in dit voorbeeld – updates die in de afgelopen 24 uur zijn uitgerold.

Rechtenvrije afbeeldingen

Als je een eigen website of blog hebt, zal je deze ongetwijfeld regelmatig opleuken met afbeeldingen. Liefst natuurlijk met eigen foto’s of tekeningen. Maar als je wat dat betreft niet zo begaafd bent of gewoon op zoek bent naar een passend plaatje voor bij een artikel is Google opnieuw je beste vriend. Echter: in het wilde weg zoeken naar afbeeldingen levert weliswaar de mooiste plaatjes op, maar op een flink deel daarvan rust copyright. Ofwel: je mag ze niet zomaar zonder toestemming van de maker van de afbeelding gebruiken. Gelukkig bestaan er ook rechtenvrije afbeeldingen, of afbeeldingen die onder iets als een Creative Commons-licentie vallen. Die mag je wél gebruiken, waarbij het overigens netjes is om even de oorspronkelijke bron in bijvoorbeeld de omschrijving van de afbeelding te vermelden.

Filteren maar

Google biedt de mogelijkheid om rechtenvrije en gratis te gebruiken afbeeldingen te filteren. Tik een zoekterm in Google en druk op Enter. Klik op Afbeeldingen in de balk onder het zoekvenster. Klik op Tools en dan Gebruiksrechten. Kies voor Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassingen. Die aanpassingen zijn handig, want het betekent dat je afbeeldingen ook mag wijzigen, uitsnijden enzovoorts. Voor een website of blog vaak noodzakelijk. De afbeeldingen die je nu ziet, mag je gebruiken zonder gezeur. Klik op een afbeelding en dan op Pagina bezoeken. Check voor de zekerheid inderdaad nog even of het plaatje rechtenvrij is (meestal valt het onder de noemer Creative Commons ofwel CC). Download de afbeelding en gebruik deze!

Zoeken op een site

Lang niet elke website heeft een (goede) zoekfunctie. Door gebruik te maken van een slimme zoekopdracht is met Google toch elke site gericht te doorzoeken. We gebruiken als voorbeeld even onze eigen website, hoewel die wel degelijk van een prima zoekfunctie is voorzien. Stel we zoeken een artikel over smartphones. Tik dan in Google het volgende: smartphone site:blog.computercreatief.nl gevolgd door een druk op Enter. Je vindt nu álle pagina’s met het trefwoord op onze site! Dit trucje werkt bij alle websites, en kan soms erg handig zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.