Google Fotoboeken maken

Naast mooie prints van je foto’s is een fotoalbum – een boek met een verzameling foto’s – misschien nog wel mooier. Een afdruk is leuk, maar met een album kun je iets samenstellen. Bijvoorbeeld een album van je kleinkind, van een feest, een huwelijk of van je vakantie. Als je zo’n fotoboek doorbladert, ben je weer terug bij je kleinkind, in dat land, bij dat feest of dat huwelijk. Niks mooiers dan een fotoalbum. En vanuit Google Foto’s is het erg makkelijk om een fotoboek samen te stellen. Google Fotoboeken maak je in een handomdraai. 

Begin met een album

Google Fotoboeken
Het meest handig is om met een album te beginnen (onder). Je kunt ook gewoon beginnen en al doende foto’s toevoegen (boven).

Sinds een paar maanden kun je ook in Nederland vanuit je Google Foto’s-collectie fotoboeken samenstellen. We – mijn vrouw en ik – hebben er inmiddels een aantal gemaakt en wat we thuis krijgen gestuurd is mooi en – soms – razendsnel. Bij het Drie-streepjes-menu vind je bovenaan het menuonderdeel Fotoboeken. Je kunt nu bij Een boek maken gewoon beginnen door een stel foto’s uit je Google Foto’s-verzameling toe te te voegen, maar echt handig is dat niet. Het meest slim is om eerst een album te maken met de foto’s die je wilt gaan gebruiken.

Vierkante boeken

Google Fotoboeken
Harde en zachte kaft, maar in ieder geval vierkant.

Je hebt de keuze uit een boek met een softcover (17,8 x 17,8cm) of een hardcover (22,9 x 22,9cm), maar de keuze daarvoor bepaal je pas op het eind. Standaard gaat Google uit van vierkante boeken. Minimaal moet je 20 pagina’s vullen en elke pagina die je extra maakt kost natuurlijk extra. Ga uit van een album dat je met foto’s hebt gevuld, dat is het meest handig. Als je begint met dat fotoboek heeft Google Foto’s op elke pagina een foto geplaatst en een foto uitgekozen voor het omslag. Het boek krijgt op het omslag de titel van het gekozen album. Je kunt de titel en de foto op het omslag natuurlijk aanpassen.

Google Fotoboeken
Als je een Album hebt gekozen vult Google in eerste instantie zelf het boek en kiest een omslagfoto.

In de browser!

Een boek maken op je telefoon of tablet kan, hoewel een mobieltje wel weinig ruimte heeft en je op tablet en telefoon minder mogelijkheden dan op je computer. Google Foto’s in de browser biedt veel meer mogelijkheden. Op je tablet of mobieltje kun je alleen één foto per pagina gebruiken, in de browser op je computer kun je meerdere foto’s op één pagina gebruiken. Op tablet en mobiel kun je wel bijschriften toevoegen en de grootte van de foto’s en de volgorde van de foto’s aanpassen. Dus als je snel een fotoboek wilt maken en bestellen dan kan dat ook op een mobiel apparaat.

Meer foto’s op een pagina

Google Fotoboeken
Een spread uit het boek met op de rechter pagina meerdere foto’s. Bij ‘Add caption’ kun je een bijschrift toevoegen.

Als je meerdere foto’s – twee of drie – op een pagina wilt zul je dat op de computer in je browser moeten doen. Op een wat groter scherm is het ook makkelijker om de volgorde van de fotopagina’s te veranderen. Extra foto’s die je wilt gebruiken naast de foto’s die in het album zitten kun je toevoegen vanuit je hele Google Foto’s-collectie. Als je het fotoboek hebt samengesteld moet je het gaan bestellen. Je kiest tussen de zachte en harde kaft en Google berekent hoeveel het boek gaat kosten.

Kies voor Priority shipping

Google Fotoboeken
De langzame manier van verzenden: Economy shipping. Eenmaal aangekomen in Nederland – 28 november – bleef het boek een tijd op een plank liggen…

Een advies: kies bij het bestellen voor Priority shipping. Ons laatste boek was er binnen drie dagen dankzij die Priority shipping. Een eerdere bestelling met Economy shipping deed er veel langer over. Een boek dat we op 23 november bestelden kwam op 4 december eindelijk aan. Een ander boek dat we op we op 3 december bestelden kwam met Priority shipping al op 5 december einde dag aan. In een andere blogpost leggen we uit hoe je de volgorde van de foto’s in je Google Fotoboeken verandert en hoe je meerdere foto’s op een pagina krijgt.

Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.