Google Foto's als progressive web app

Google Foto’s als Progressive Web App

Google Foto’s is sinds kort beschikbaar als een progressive web app. Fijn? Nou en of, vooral als je een telefoon hebt met weinig opslagruimte.

Google Foto’s als ruimteverslinder

Op een mobiele telefoon of tablet ga je naar een app store – van Apple of Google – om een app te downloaden die je bepaalde mogelijkheden geeft. Bijvoorbeeld Google Foto’s, de favoriete foto-app van bijna iedereen. Die haal je uit een app-store en zet je op je mobiele apparaat. Google Foto’s is, met zo’n 39MB, een stevige download. Als je een apparaat hebt met weinig opslagruimte is die 39MB misschien net een beetje teveel van het goede. Een progressive web app van Google Foto’s die slechts 266KB ruimte in beslag neemt, maar wel met een groot deel van de mogelijkheden van de ‘gewone’ app heeft, is dan een oplossing.

Wat is een progressive web app?

Wat is een progressive web app? Kortgezegd is een progressive web app een website die zich als mobiele app kan gedragen. Een progressive web app verschijnt als een shortcut op je ‘bureaublad’ van je telefoon en opent ook als een app, zonder de adresbalk van je browser. (Meer lezen ver Progressive web apps? HIER en HIER vind je wat meer informatie.) Je zult die shortcut wel eerst op je startscherm moeten toevoegen. Dat gaat bij Chrome heel eenvoudig. Althans op een Android-apparaat.

Google Foto’s als progressive web app

Google Foto's als progressive web app
Vanuit het Drie-puntjes-menu kies je voor ‘Toevoegen aan startscherm’.

Ga op een Android-apparaat in de Chrome-browser naar de volgende url: photos.google.com. Uit het Drie-puntjes-menu kies je voor Toevoegen aan het startscherm. Klaar. Op je Startscherm staat nu een icoontje van Google Foto’s. Als je dat opent, open je eigenlijk een webbrowser zonder menubalk met het grootste deel van de mogelijkheden van Google Foto’s. De beperkingen? Het werkt niet als je offline bent en de progressive web app stuurt ook nog geen notificaties. Progressive web apps worden in iOS pas ondersteunt vanaf versie 11.3, nog maar kort dus. Ik kreeg het voor Google foto’s op iOS niet aan de praat.

Favorieten

Nog een ding over Google Foto’s. Inmiddels is de update van Google Foto’s uitgerold met de mogelijkheid om Favoriete Foto’s kiezen (sterren) en die automatisch in een favorieten-album te zetten, waarover we eerder op dit blog schreven. Heb je die mogelijkheid nog niet? Update dan Google Foto’s in de Play Store of Apple Store.

Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.