Tijdens Google I/O 2017 – de jaarlijkse conferentie van Google voor ontwikkelaars – werden allerlei nieuwe dingen aangekondigd. Bijvoorbeeld Google Lens, vernieuwingen in het komende Android O, verbeteringen in de Google Home ‘speaker’, teveel om hier op te noemen. Kijk daarvoor de keynote van 120 minuten bij The Verge, die ze hebben ingedikt tot 10 minuten met de meest belangrijke aankondigingen. In deze blogpost gaan we dieper in op de nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.

Google Foto’s groeit harder dan YouTube, GMail of Chrome, zegt een kop in online magazine The Verge. Google Foto’s heeft inmiddels 500 miljoen maandelijkse gebruikers en groeit maar door. Dat is niet vreemd, want Google Foto’s doet wat je verlangt. De app slaat je foto’s op, sorteert ze en maakt er leuke animaties, films of albums van, die je ook nog eens heel makkelijke met familie en vrienden kunt delen. Als ik een album maak en dat deel met bijvoorbeeld mijn vrouw, krijg ik de laatste tijd regelmatig de vraag in Google Foto’s of die en die foto’s ook niet in dat album horen. Meestal denk ik dan: Ja, goede suggesties! en voeg die foto’s toe aan dat album. Hoe Google Foto’s dat doet? Met kunstmatige intelligentie. Google Foto’s weet waarschijnlijk meer over mijn foto’s dan ikzelf.
Delen, delen en nog eens delen…
Op Google I/O vertelde Google over vernieuwingen in Google Foto’s. Een van die nieuwe mogelijkheden is Suggested Sharing. Suggested Sharing gebruikt de gezichtsherkenning uit Google Foto’s bij het aanraden van foto’s om ze te gaan delen. Google Photos herkent iemand op een foto en doet je de suggestie om die foto met die persoon te delen. Google herkent bijvoorbeeld op een foto een van mijn zoons en doet me de suggestie: moet je die niet met hem delen? Als je al eerder een foto met die persoon hebt gedeeld, weet Google Foto’s ook naar welke Google account of e-mailadres die foto gestuurd moet worden.
Shared Libraries – een andere vernieuwing – geeft de mogelijkheid om automatisch foto’s met iemand anders te delen, bijvoorbeeld vrouw, man, vriend of vriendin, iemand met wie je alles wilt delen. Dat kan je hele bibliotheek zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Het kunnen bijvoorbeeld alleen de foto’s zijn waar die persoon opstaat.
Deze manieren van delen werken natuurlijk alleen als gezichtsherkenning aanstaat. Google moet hiervoor wel weten wie wie is, dus zul je die gezichtsherkenning moeten aanzetten. Zoals eerder geschreven: dat is tegen de regels in de EU, maar met een omweg kun je het toch aanzetten.
Fotoboeken
Het bekijken van je foto’s op een beeldscherm is leuk, maar soms zou je foto’s van een bepaalde gebeurtenis – een verjaardag, een feest, de vakantie – geprint willen zien, in een fotoalbum bijvoorbeeld. Een logische stap van Google is het aanbieden van dat soort albums. En ook bij het samenstellen kan de kunstmatige intelligentie van Google Foto’s je helpen bij het samenstellen van het boek. Albums met een slappe kaft kun je – afhankelijk van het aantal pagina’s – bestellen vanaf $9.99, uitvoeringen in harde kaft kosten $19.99. Ik zet er speciaal de dollarprijs bij, want de albums zijn nog niet in Europa verkrijgbaar. Wanneer en of dat gaat gebeuren is onduidelijk. Afwachten maar.
Wil je een verhaal lezen met interviews met de product manager en ontwikkelaars van Google Foto’s? Lees het HIER in The Verge.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Een gedachte over “Google Foto’s: automatisch foto’s delen en ander nieuws”