Google Foto’s: eindelijk ook Fotoboeken

Voor grote spelers als Apple of Google is Nederland een klein land met ook nog eens een vreemde, ‘kleine’ taal. Daardoor zijn er sommige zaken waarop we in Nederland moeten wachten. Bij Google komen we echter steeds meer in beeld. We hebben nu een Nederlandse Google Assistent en de speakers die naar Nederlandse taal luisteren komen binnenkort. Vanaf deze week kunnen we in Nederland vanuit Google Foto’s ook gedrukte fotoboeken bestellen.

Eindelijk Fotoboeken

Google Foto’s is een van Google’s meest succesvolle apps. Google zit ook niet stil om er telkens wat aan toe te voegen. Sinds deze week kun je fotoboeken maken van de foto’s die je in Google Foto’s hebt staan, iets dat al veel eerder in Amerika mogelijk was. Kies uit het Drie-streepjes-menu het bovenste menu-item: Fotoboeken. Dan gaat het een beetje op zijn Google Foto’s: grote stappen, snel klaar. Er staan al een aantal fotoboeken voor je klaar: Best of Summer, Best of 2017, Trip to Petten en nog een stel andere. Google Foto’s heeft bij die Best of-boeken al de foto’s voor je gekozen.

Fotoboeken
De voorgestelde boeken waarmee je kunt beginnen.

Bewerken op tablet, mobieltje en computer

Het minimale boek – formaat 17,8 x 17,8 cm – bestaat uit 20 pagina’s, waarbij een boek met een zachte kaft €12,99 kost en met een harde kaft €22,99 (exclusief verzendkosten). Elke pagina extra kost je €0,69. Bij Best of Summer 2018 heeft Google Foto’s 80 foto’s uitgekozen, die je natuurlijk verder kunt aanvullen of aanpassen vanuit je bibliotheek. Als je op een van die voorgebakken keuzes tikt, krijg je het fotoboek te zien. Er is een foto gekozen voor de cover en een titel die je kunt aanpassen. Als je wat verandert aan het fotoboek kun je het hele boek opslaan als concept. Je kunt een fotoboek bewerken op je mobieltje of tablet, maar het meest handig is waarschijnlijk in een browservenster op je computer, omdat je daar een beter overzicht hebt.

Fotoboeken
Het bewerken van het fotoboek. In dit geval het toevoegen van een onderschrift.

Ook onderschriften

Er zijn drie keuzemogelijkheden voor de grootte van je foto’s: de foto in de oorspronkelijke verhoudingen, vierkant en vierkant ingezoomd. Google heeft al een keuze voor je gemaakt die je natuurlijk kunt aanpassen. Door te klikken en te slepen (tikken en vasthouden op mobiel) kun je de pagina’s verslepen en ze zo in een andere volgorde zetten. Heb je een pagina geselecteerd, dan kun je naast het veranderen van de grootte van de foto, middels het icoontje van de twee-T’s ook een onderschrift toevoegen. Wil ik dat boek met de mooiste foto’s uit deze zomer bestellen – 80 foto’s – dan kost je dat €42,39 (zachte kaft) of €64,39 met harde kaft.

Fotoboeken
Het verschil in prijs bij zachte en harde kaft voor een boek met 80 foto’s.

Kwaliteit?

Over de kwaliteit kunnen we nog niks zeggen, want het boek is nog niet aangekomen. Dat schijnt een weekje te duren; het wordt verstuurd uit Duitsland. Leuk? Zeker. Het samenstellen van een fotoboek is zeer simpel. Je hoeft niet uit te gaan van de keuzes van Google, je kunt er natuurlijk ook zelf een samenstellen. Maak een Album in Google foto’s met de foto’s die jij wilt en maak van dat Album een fotoboek. Er zijn natuurlijk andere mogelijkheden om fotoboeken te bestellen. Bijvoorbeeld bij Cewe, Albbelli, Blurb of de Hema kan dat allemaal ook. Als je Google Foto’s gebruikt is dit natuurlijk wel erg handig.

Material Design versie 2

Google is zijn apps allemaal aan het voorzien van Material Design 2, dat werd geïntroduceerd bij Android Pie. Sinds deze week is dat design ook doorgevoerd bij Google Foto’s. Google Foto’s heeft nu een nieuw fris uiterlijk, met andere icoontjes en meer wit. Het verschil bij de Assistent zie je hieronder:

Links de ‘oude’ vormgeving, rechts die met Material Design versie 2 uit Android Pie.

Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.