Google Lens beschikbaar in de Play Store

Voor degenen die geen Google Pixel-telefoon hebben was Google Lens al een tijdje beschikbaar in Google Foto’s op Android. Wat Google Lens precies is en doet? Je richt je camera op een voorwerp, je tikt op dat voorwerp en Google Lens geeft je informatie over dat onderwerp. Nu is Google Lens beschikbaar in de Play Store als app die je kunt downloaden op je telefoon. Leuk? Best wel. Handig? Soms wel, maar soms ook niet.

In de Play Store

Google Lens beschikbaar in de Play Store
Wat biedt Google Lens?

Google Lens is een app die dankzij kunstmatige intelligentie voorwerpen en tekst kan herkennen en informatie kan geven over dat voorwerp of die tekst. Google zegt het zelf zo: Zoek naar wat je ziet, krijg taken sneller gedaan en doe meer met je omgeving. De Google Lens werd tijdens Google I/O 2017 aangekondigd en is inmiddels – voor Android, niet voor iOS – breed beschikbaar. In eerste instantie alleen in de camera-app op de Google Pixel-telefoons, daarna in Google Foto’s (alleen als je je telefoon op Engels zet). Nu is Lens als losse app te downloaden in de Play Store.

In het Nederlands

Google Lens beschikbaar in de Play Store
Links een goed herkende Vijgenboom, rechts onzeker over de Kamerplant….

Je hoeft voor de app je telefoon niet meer in het Engels te zetten: Google lens doet het ook in het Nederlands. In de informatie over de app kun je lezen wat je er allemaal mee kunt doen: Doe meer met tekst, Kom meer te weten over de wereld, Identificeer planten en dieren en Vind een leuke look! Vanmorgen downloadde ik de app en liep ik er mee rond in het huis en op het balkon. Het werkt soms wel en soms niet. Planten op het balkon werden redelijk goed herkend, maar de de kamerplanten veel minder goed: Dat ziet eruit als… Kamerplant?

Google Lens beschikbaar in de Play Store
Autdio-apparatuur in de keuken.

Niet klaar

Google Lens is duidelijk nog niet helemaal klaar. Als iets herkend is kun je aangeven met een duimpje of het goed of slecht herkend is. Duimpje omhoog? Goed herkend, Duimpje omlaag? Slecht herkend. Je kunt Google helpen door informatie over het niet herkende voorwerp te sturen. Ga ik het veel gebruiken? Misschien, het moet nog wel een beetje beter worden. Het is natuurlijk ook een onderdeel van de Google Assistent die jou met van alles kan helpen. Nu alleen nog in het Engels, maar binnenkort ook in het Nederlands. Nou… Binnenkort… Het werkt nú al in het Nederlands.

Google Assistant

Als je in Google Lens op het icoontje voor de microfoon tikt kun je er ook tegen praten. En ook in het Nederlands! Je kunt er teksten mee vertalen. Zeg bijvoorbeeld Wat is Welterusten in het Portugees? en de vertaling verschijnt op het scherm. Zeg Maak een afspraak in de Google agenda en de agenda-app wordt voor je geopend. De Google Assistant is dus bijna klaar in het Nederlands. Kom maar op met die Google Home-speaker. Ik ben er ook klaar voor.

Wég is de microfoon!

Op het linkerscherm is het microfoon-icoon nog te zien, op het middelste scherm is het verdwenen. Bovenin het rechterscherm zit de Google Zoekbalk met het microfoon-icoon. Daar werkt de Google Assistant ook in het Nederlands.

Eh… Nu ik bezig ben met het maken van schermafbeeldingen voor deze blogpost is ineens het icoontje van het microfoontje verdwenen. Er was tijdens het schrijven een update van Google Lens in de Play Store en poef! het microfoon-icoontje is weg. Geen Google Assistant meer in Google Lens. Was blijkbaar een vergissing. Te vroeg vrijgegeven. De Google Assistant op mijn telefoon werkt nog wel in het Nederlands vanuit de Google Zoekbalk.

Meer weten over Android op je telefoon? Bij Van Duuren Media verscheen Ontdek de Android Phone. Dit boek beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Bestel het HIER bij de uitgever.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.