Google Lens geïntegreerd in Google Photos

Google Foto’s wordt steeds uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Sinds deze week is Google Lens geïntegreerd in Google Photos. Google Lens? Met Google Lens kun je informatie uit een foto halen. Staat er bijvoorbeeld een bekend gebouw op, dan herkent Google Lens dat en geeft informatie over dat gebouw. Er zijn echter nog wat beperkingen.
(6 juni 2018: Google Lens is nu ook beschikbaar als app in de Play Store. Lees er over in DEZE blogpost.)

Slimme lens

Google Lens is slimme software van Google die op een foto tekst, voorwerpen en onderwerpen kan herkennen. Google Lens is geen aparte app, maar is geïntegreerd in Google Foto’s. Misschien kan ik beter zeggen Google Photos, want Google Lens werkt op dit moment niet als je Android-telefoon op Nederlands staat. Ja, op een Android-telefoon of -tablet, want Google Lens is nog niet in de iOS-versie van Google Photos opgenomen (Inmiddels – 16 maart 2018 – is Google Lens ook beschikbaar voor Google Foto’s bij iOS). Hoe je Google Lens krijgt? Gewoon je app op je apparaat updaten naar de laatste versie en je apparaat op Engels zetten. Voor de rest werkt Lens eenvoudig.

Google Lens is nog wel in ontwikkeling

Google Lens
Links de ‘i’ van Google Foto’s zonder Google Lens. Rechts Google Photos met het icoontje van Google Lens.

In plaats van de ‘i’ voor informatie die je altijd zag als je een foto in Google Photos open had, zie je nu het icoontje van Google Lens. Wil je informatie hebben uit een foto dan tik je op het icoontje van Google Lens. Je foto wordt ‘bekeken’ en geanalyseerd. Als Google Lens relevante informatie kan vinden wordt die in een nieuw scherm getoond. Staat er tekst op de foto, dan kan Google Lens tekst herkennen en kun je die selecteren. Lens kan ‘landmarks’ herkennen, je kunt er bijvoorbeeld informatie over boeken of films opzoeken. Als Lens niets op een foto kan zien of herkennen krijg je de mededeling: Hmmm, not seeing this clearly yet, ik zie dit nog niet helemaal helder. Google Lens is nog steeds in ontwikkeling, de verwachting is dat het steeds meer zal gaan ‘zien’ en dingen gaat herkennen.

Google Lens
Google Lens herkent de Westerkerk en geeft daar informatie over.

Als de Google Assistent ergens dit jaar in het Nederlands gaat komen, zal Google Lens ook wel in Google Foto’s gaan werken en hoef je – denk ik – je telefoon niet meer in het Engels in te stellen.

Google Lens
Links: Google Lens herkent niet de molen op deze foto. Rechts: Google Lens ziet een klein stukje van een affiche van een Matisse-tentoonstelling (linksboven) en herkent daarop het kunstwerk.
Twee voorbeelden waarbij Google Lens het compleet fout en helemaal goed heeft. Google Lens is duidelijk nog in ontwikkeling.

Bij Van Duuren Media verschijnt eind deze maand het boek Zo werkt Google Foto’s. Hierin lees je alle informatie over de mogelijkheden die Google Foto’s biedt en hoe je die mogelijkheden kunt gebruiken. Van het maken van gif-animaties, filmpjes en het delen van je foto’s, tot en met het aanzetten van de gezichtsherkenning.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.