Google viert feest (bron afbeelding: https://www.maxpixel.net/Browser-Computer-Www-Google-Chrome-Web-773216)

Google viert feest

Google viert deze week dubbel feest. Ten eerste is het twintig jaar geleden dat de zoekmachine werd gelanceerd. Daarnaast bestaat browser Chrome ook alweer tien jaar.

Twintig jaar geleden sleutelden twee studenten in een – hoe kan het ook anders – garage aan een zoekmachine voor het toen nog gloednieuwe internet. Althans, gloednieuw voor het overgrote deel van de burgerbevolking, want de basis voor internet werd al veel eerder gelegd. Maar da’s weer een heel ander verhaal. Hoe dan ook, in de begindagen van internet zochten we vooral met zoekmachines als AltaVista, wie kent ‘m nog? Het was destijds dé zoekmachine, maar die werd al snel weggevaagd door Google.

Gigant

Van een eenvoudige zoekmachine groeide Google in de afgelopen 20 jaar uit tot een techreus van jewelste. Zoeken is nog steeds een van de belangrijkste pijlers waar het bedrijf op rust, maar inmiddels is er veel meer bijgekomen. Denk aan gMail dat in 2004 het levenslicht zag bijvoorbeeld. Of aan Google Maps en Google Earth, Google Docs en Google Translate. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het bedrijf heeft wel een vinger in de pap. Zelfs auto’s rijden zelfstandig rond dankzij technologie van de zoekgigant. En natuurlijk is er Android en de bijbehorende hardware… Een knappe prestatie die de oprichters – Larry Page en Sergey Brin – ongetwijfeld geen windeieren heeft gelegd. Die vroege jaren van internet – zeg maar een soort van wilde westen – waren een wilde tijd waarin handige studenten puissant rijk zijn geworden, dat is een ding wat zeker is.

Chrome

En in 2008 was daar ineens browser Chrome. In eerste instantie nog een wat ondergeschoven kindje. Toch werd de browser verwelkomd, want het was de tijd waarin mensen steeds gefrustreerder raakten over Internet Explorer. Het was de tijd waarin Firefox groeide als kool, bijvoorbeeld. Chrome maakte in eerste instantie gebruik van Apple WebKit en de engine van Firefox om pagina’s te renderen. Het was ook een browser die meteen compatibel was met het toen nog in de kinderschoenen staande HTML5. Internet Explorer was daar nog lang niet aan toe, Microsoft had grote problemen om dat voor elkaar te krijgen. Chrome won dan ook gestaag aan marktaandeel; tegenwoordig is het de populairste browser. Ook Firefox is nog steeds veel in gebruik. Internet Explorer en z’n beoogde opvolger Edge spelen nauwelijks een rol van betekenis meer. AltaVista bestaat niet meer. Het kan verkeren!

GooHet boek Zo werkt Google Foto's van Hans Frederiksgle heeft een berg aan diensten gelanceerd de afgelopen jaren, zoals bijvoorbeeld Google Foto’s. Daar lees je veel meer over in het boek Zo werkt Google Foto’s van Hans Frederiks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.