Griep, het blijft ellende (bron afbeelding: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Symptoms_of_swine_flu-nl.svg)

Griep

Da’s vele, vele jaren geleden. Maar nu dan toch geveld door een zware griep. Wat het met computers te maken heeft? Niks. Of wacht…

Het is winter en dus wordt Nederland – en de rest van Europa – traditiegetrouw geteisterd door een griepepidemie. Die van dit jaar lijkt een stevige te worden. Een van de boosdoeners die dit seizoen weer rondzwerft is trouwens een oude bekende: de Mexicaanse griep. Hoe dan ook, je wordt er met een beetje pech hondsberoerd van. En voor je het weet pak je ook nog even een fijne secundaire infectie mee. Maar goed, wat had die griep nou van doen met computers? Wel, zoals het elke journalist, auteur of andere creatieveling vergaat heb je na een dag of wat toch wel de neiging om weer wat te doen. Dat kan vaak ook makkelijk, zeker als je vanuit huis werkt. En precies in zo’n geval valt het verschil tussen verschillende computerplatforms meer dan ooit op.

Snel aan de slag met Windows?

Omdat je niet zo heel veel energie aan boord hebt, wil je elk moment dat tot je beschikking staat gebruiken. De momenten dus dat je een uurtje of wat energie hebt en op een stoel kan zitten, zeg maar. Windows-gebruikers hebben het dan ’t zwaarst. Zeker als een Windowssysteem een paar dagen uit heeft gestaan, moet er heel veel tijdens het opstarten gebeuren. Althans, dat vindt Microsoft. In het geval van Windows 10 moeten vaak allerlei ongewenste maar verplichte apps van updates worden voorzien. Als je pech hebt en je gebruikt Office 365 dan mengt ook dit onderdeel zich in het opstartproces. Misschien met een grote update, of gewoon een grote huishoudelijke taak. Waarom dat overigens allemaal precies tijdens het opstarten moet gebeuren snapt niemand, maar het is al jaren zo. Als je nog meer pech hebt en je zet je Windowscomputer vanavond of morgen aan, dan wordt het grote maandelijkse pleisterpakket weer geïnstalleerd. Want jawel: het is weer pleisterdinsdag! Hoe dan ook, gemiddeld is Windows aan écht opstarten zo tussen de vijftien en twintig minuten kwijt, inclusief updaten van virusscanner-databases. Krijg je een update voor je kiezen dan kun je daar inclusief verplichte herstart rustig een uurtje bij optellen.

Het kan wel: écht snel aan de slag

Wat een schril contrast vormt de tablet met die ellende! Knopje drukken en aan de slag. Punt. Bovendien geldt dat je zowel onder Android als iOS helemaal zelf kunt bepalen of en vooral wanneer je updates installeert. Wat dat betreft is de tablet dé ideale computer voor als je gammel bent en snel wat wilt doen op het moment dat je je net even wat lekkerder voelt. Een absolute winnaar zelfs. En natuurlijk zijn ook nog macOS en Linux. Ook hier geldt dat dit systemen zijn die snel opstarten en waarbij de controle over updates desgewenst volledig in handen van jou als gebruiker ligt. Je kunt ook hier dus vrijwel direct na inloggen aan de slag. En zo hoort het natuurlijk ook. Het is een erg vreemde praktijk om zoals bij Windows een enorme serie wat paniekerig overkomende update- en controleacties uit te voeren. Dat had ook later gekund, ongemerkt op de achtergrond en steeds een klein onderdeel. Goed, voorlopig maar weer even verder proesten en kuchen…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Griep”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.