Grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel

Grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel

De grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel kun je prima aan de software zelf overlaten. Scheelt weer een hoop zoekwerk! Dit artikel is een deel uit mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek.)

De grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel is eenvoudig dankzij de functies MAX en MIN, GROOTSTE en KLEINSTE.

grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel

De functies MAX en MIN

Excel laat het grootste getal uit bijvoorbeeld de reeks B2 tot en met B500 zien met:

=MAX(B2:B500)

Stel, in C10 staat de uitkomst van een formule en die mag nooit kleiner dan nul zijn. Met andere woorden: als die uitkomst kleiner is dan nul, maak er dan nul van. Dan kun je een formule met ALS gebruiken:

=ALS(C10<0;0;C10)

Deze zegt: als C10 kleiner is dan nul, geef dan nul; geef anders C10. Maar dit kan korter als je MAX gebruikt. Daarvoor zeg je: geef de hoogste waarde; dat is óf nul óf C10. De formule luidt:

=MAX(C10;0)

grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel

Heb je bijvoorbeeld de prijs van een artikel in verschillende winkels naast elkaar gezet in C3 tot en met K3, dan vind je de laagste prijs met:

=MIN(C3:K3)

grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel

Je kunt de functies MAX en MIN ook op een rechthoek van cellen toepassen. Wil je de hoogste score van enkele reeksen getallen die aan elkaar grenzen, dan gebruik je een formule als:

=MAX(B2:H50)

Wil je de kleinste of grootste waarde uit enkele aparte reeksen, dan typ je =MAX (en selecteer je de losse groepen cellen door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en over de cellen te slepen.

• Gebruik je Functie invoegen, dan geef je in het dialoogvenster Functieargumenten bij Getal1 een gebied op, bij Getal2 het volgende gebied enzovoort. Getal1 mag dus ook een gebied zijn in plaats van een enkel getal.

Bijvoorbeeld het kleinste getal van B2 tot en met C7 en van E5 tot en met G12 vind je met de formule:

=MIN(B2:C7;E5:G12)

grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel
Met MIN en MAX vind je de grootste en kleinste waarde. In de statusbalk vind je die zonder formule.
grootste en kleinste waarde opzoeken in Excelgrootste en kleinste waarde opzoeken in Excel

Wiskunde en statistiek in Excel

Wiskunde en statistiek in Excel

Je kunt natuurlijk nog veel meer berekeningen maken en wiskundige vraagstukken oplossen dan ‘alleen’ de grootste en kleinste waarde opzoeken in Excel. Veel kracht zit in de ingebouwde rekenfuncties. In het boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek van Wim de Groot worden honderd rekenfuncties van Excel besproken over wiskunde en statistiek. Die worden uitgelegd met voorbeelden. Je leert hoe je een functie gebruikt, zodat je die kunt toepassen in je eigen werk, studie of hobby.

Meer tips en trucs over Excel:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.