Grote bestanden sturen: niet met e-mail – 2

De meeste mailproviders – zowel aan de verzendende als ontvangende kant – hebben een limiet ingesteld betreffende de maximale grootte van een bericht inclusief bijlagen. Wilt u iemand een bestand van bijvoorbeeld 15 MB (of meer) in de vorm van een bijlage mailen dan kan dat zomaar mislukken, omdat de post niet in de brievenbus past. Geen probleem, er zijn diverse mogelijkheden om de limiet te omzeilen. In het eerste deel schreven we over WeTransfer en Office 365. Dit tweede deel behandelt delen en uitwisselen van bestanden via OneDrive.

OneDrive zonder Office

Klik in het geopende venster op Personen uitnodigen en vul het e-mailadres van de beoogde ontvanger in. Schakel eventueel de optie Aanmelding vereisen uit om het downloaden voor de tegenpartij te vereenvoudigen. Klik vervolgens op Delen. De ontvanger krijgt een e-mailbericht met daarin – naast de tekst van uw bericht – een rechtstreekse link om het bestand mee te downloaden. Hij of zij hoeft net als bij WeTransfer alleen maar op de downloadlink te klikken om het bestand binnen te halen. Voordeel van de (betaalde) Office 365-dienst is dat u maar liefst 1 TB aan bestanden kunt bewaren en potentieel uitwisselen.

Klik op Personen uitnodigen en vul de benodigde gegevens in; schakel eventueel de optie Aanmelding vereisen uit om de ontvanger het bestand direct via een enkele klik te laten downloaden.
Klik op Personen uitnodigen en vul de benodigde gegevens in; schakel eventueel de optie Aanmelding vereisen uit om de ontvanger het bestand direct via een enkele klik te laten downloaden.

Gratis versie van OneDrive

Natuurlijk is er ook nog de gratis versie van OneDrive, als het goed is hebt u hier in de diverse Windowsversies een nieuw pictogram in de vorm van een wolkje rechtsonder op de Systeemwerkbalk zien verschijnen. Door op de wolk te klikken en u aan te melden bij OneDrive (of een nieuwe account te maken) wordt een nieuwe map toegevoegd aan de Windows Verkenner. Dit is een speciale map want alle bestanden die u hierheen kopieert of verplaatst worden gesynchroniseerd met OneDrive. Ofwel: u bewaart in deze map een lokale kopie, maar tegelijkertijd is er een back-up in de cloud gemaakt. Delen is heel eenvoudig: klik met de rechter muisknop op een te delen bestand in de OneDrive-map en kies dan in het contextmenu de optie OneDrive-koppeling delen. De betreffende koppeling wordt vervolgens op het Windows Klembord geplakt; delen in een e-mailbericht is dus eenvoudig. Start uw mailprogramma en stel op de gebruikelijke wijze een bericht op; vergeet niet middels Control-V de link naar het bestand in te voegen. De ontvanger klikt op deze link en kan het bestand downloaden. Bijzonder: mailt u een videobestand, dan wordt dit in de browser afgespeeld en hoeft downloaden niet eens. De gratis consumentenversie van OneDrive biedt 5 GB opslag- en deelruimte, meer dan genoeg voor de meeste deelacties.

De ‘consumentenversie’ van OneDrive werkt ook erg makkelijk.
De ‘consumentenversie’ van OneDrive werkt ook erg makkelijk.
Stuur een bericht vanuit uw standaard mailprogramma, vergeet niet de OneDrive-link naar het te delen bestand te plakken.
Stuur een bericht vanuit uw standaard mailprogramma, vergeet niet de OneDrive-link naar het te delen bestand te plakken.

Meer dan genoeg keuze

Er zijn nog veel meer bestandsdeeldiensten. Dropbox is qua functionaliteit erg vergelijkbaar met OneDrive, terwijl bijvoorbeeld Sendspace weer heel erg veel lijkt op WeTransfer. Ook bekend zijn Mega, Wikisend en Box. Lees de gebruiksvoorwaarden goed, voor het snelle delen zijn de WeTransfer-achtige diensten het makkelijkst in gebruik omdat hiervoor geen gebruikersaccount aangemaakt hoeft te worden. Veel bestandsdelers bieden zonder meer een gratis account aan met relatief (of fors) beperkte bestandsgrootte, het is dus soms een kwestie van proberen en een beetje rondneuzen. Maar is er zonder meer keuze genoeg als u eens met een niet-mailbaar bestand geconfronteerd wordt. Bedenk verder dat delen met meerdere ontvangers vaak ook mogelijk is zodat u met een heel team aan één enkel project kunt werken zonder gehinderd te worden door bijlagelimieten. Lees in het geval van privacy-gevoelige bestanden wel nog even het kadertje over veiligheid.

TIP • Veiligheid Hoewel veel bestandsdeeldiensten bezweren dat uw gegevens veilig zijn, is het niet onverstandig een te delen bestand alvorens uploaden even te versleutelen. Geef het wachtwoord aan de ontvanger via bijvoorbeeld een sms- of whatsapp en u weet zeker dat iemand zonder de combinatie wachtwoord en bestand de inhoud van het overgedragen bestand kan bekijken. Over versleutelen van bestanden leest u elders in dit nummer meer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.