Handboek Canon EOS: Wifi en Canon EOS

Canon EOSHet boek van de maand januari is het Handboek Canon EOS, het ultieme naslagwerk voor alle Canon EOS-fotografen. Het is geschreven door Pieter Dhaeze. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit het boek. Dit is het 3de voorproefje. Het behandelt de wifi-verbinding die je kunt opzetten met je telefoon of tablet. Wifi en Canon EOS. Het vierde voorproefje over de EOS Utility vind je HIER.  Het 2de voorproefje over de elektronische waterpas vind je HIER. Het 1ste voorproefje uit het boek – over Auto ISO – vind je HIER.

Wifi en Canon EOS

wifi en Canon EOS
Draadloos communiceren tussen telefoon/tablet en camera.

Wifi is bij het grote publiek vooral bekend van het draadloze netwerk thuis om zo mobiele apparaten eenvoudig te verbinden met internet. De introductie in een systeemcamera in 2012 (EOS 6D) was daarom redelijk bijzonder. Het idee van wifi in een camera is niet om die camera direct te verbinden met internet,maar om te laten communiceren met randapparatuur, zoals een telefoon/tablet of printer. Dus met de bedoeling om foto’s sneller en eenvoudiger met anderen te delen.

Telefoon/tablet

Sinds 2012 hebben bijna alle midrange EOS-modellen ingebouwde wifi. En met die functionaliteit heeft Canon tevens een gratis app in de App Store en Google Play geplaatst, zodat je zo’n camera eenvoudig kunt verbinden met je telefoon/tablet. De naam en functionaliteit van deze app is diverse malen veranderd, maar de huidige versie is redelijk definitief en te vinden onder de naam Camera Connect.

De wijze van koppeling van camera en telefoon heeft een ontwikkeling doorgemaakt van handmatig tot bijna automatisch. We onderscheiden in deze paragraaf drie methodes, zodat je met alle EOS-camera’s met wifi een geslaagde verbinding kunt opzetten. Basis van alle methodes is dat de camera een eigen wifi-hotspot opzet en dat daarmee direct verbonden kan worden met telefoon/tablet.

  • Handmatig
  • NFC
  • Bluetooth

TIP • Instellingen wissen Voordat je een van onderstaande methodes gaat proberen, is het misschien raadzaam om alle draadloze instellingen van je camera te wissen, zodat je met een schone lei begint. Kijk even in de handleiding van je camera hoe je dit voor jouw specifieke model EOS moet doen.

Handmatig

Installeer de app Camera Connect op je telefoon/tablet en zet de wifi van je camera aan. Allereerst moet de wifi van je camera een naam krijgen, waarmee je zijn hotspot straks in het lijstje ziet van wifi-punten op je telefoon. Soms gebeurt die naamgeving automatisch. Heeft je camera een wifi-naam dan kun je in het volgende venster op je camera kiezen voor verbinding met telefoon/tablet. Er volgt dan een serie vensters die je gewoon met OK kunt bevestigen tot je een schermpje krijgt met de Encryptiesleutel van de hotspot. Dan moet je je telefoon er even bijpakken en naar Instellingen, wifi gaan. Daar zie je als het goed is de hotspot van je camera en je tikt op verbinden. Geef als wachtwoord de Encryptiesleutel op, die je op de achterzijde van je camera ziet. Tik vervolgens op OK op de camera, zodat camera en telefoon/tablet direct met elkaar verbonden zijn. Open de app Camera Connect en geef daarin aan dat je wilt verbinden met je camera. Als alles goed gegaan is hoef je deze procedure maar één keer uit te voeren. De volgende keer dat je de wifi aanzet op de camera, dan kies je deze wifi op je telefoon/tablet (geen encryptiesleutel meer nodig) en start de app. Is Camera Connect actief en zijn camera en telefoon/tablet verbonden, dan kun je je camera nu besturen vanaf je telefoon/tablet. Dat wil zeggen dat je foto’s van je camera kunt terugkijken op je telefoon/tablet en eventueel downloaden om ze vervolgens te delen via Instagram, Twitter of Facebook. En dat je je telefoon/tablet kunt gebruiken als afstandsbediening met het zoekerbeeld op je telefoon/tablet. Dit heet Remote shooting en is echt enorm handig om vanuit moeilijke standpunten of vanaf grote afstand (vogels, wildlife) toch geslaagde opnamen te maken.

wifi en Canon EOS
Enkele schermpjes bij het opzetten van een wifi-koppeling tussen camera en telefoon/tablet. Midden: met een schone lei beginnen. Rechts: wifi hotspotnaam met wachtwoord.

TIP • Slaapstand uit! Als je een wifi-verbinding tussen camera en telefoon/tablet hebt opgezet in het voorkeursnetwerk in huis, dan bestaat de kans dat wanneer camera en telefoon/tablet in slaapstand geweest zijn, de directe wifi-connectie is verbroken en je telefoon/tablet weer aan het thuisnetwerk hangt. Je moet dan weer opnieuw verbinden met de camera. Zet de slaapstand van camera en/of telefoon dus tijdelijk uit als dit je vaak overkomt.

Camera Connect
wifi en Canon EOS
Overzicht van de interface van Camera Connect (augustus 2017)

Als je je EOS verbonden hebt met je telefoon/tablet, dan kun je met de Camera Connect- app leuke dingen doen.

Foto’s bekijken en delen

Duidelijk is dat je foto’s op je camera met de optie Images on camera direct kunt bekijken op je telefoon of beter een tablet, want dat is een groter scherm. Zo kan je publiek meteen genieten van foto’s die je net genomen hebt. Ook kun je foto’s in een klein formaat downloaden naar je telefoon/tablet en van daaruit delen op social media via je thuisnetwerk of via je databundel. Omdat de wifi-koppeling tussen camera en telefoon/tablet lokaal is, kun je vanuit de meest verre uithoek van de wereld –mits er een data/telefoonverbinding is – je foto’s direct vanuit het veld versturen, zodat het thuisfront bijna live aanwezig kan zijn.

Afstandsbediening

Naast de optie om terug te kijken heeft de Connect-app met de optie Remote live view shooting ook de mogelijkheid om je telefoon/tablet als afstandsbediening te gebruiken, waarbij je het beeld op je telefoon/tablet ziet. Zo kun je vanuit moeilijke standpunten toch nauwkeurig kaderen en je kunt ook op grote afstand van je camera (ca. 20m) het juiste moment zien (vogels, wildlife).

Location information

Bijna elke telefoon beschikt over een GPS. Als je camera en telefoon gekoppeld hebt (wifi/NFC of Bluetooth), dan slaat de telefoon een lijstje op met locatie en datum. Als je na een sessie met wifi verbonden bent, dan stuur je met een tipje op de optie Send location informatie, de GPS-gegevens naar de betreffende foto’s op je camera. De locatie kun je later weer terugzien in Map Utility van Canon of in Lightroom.

Instellingen

De instellingen van de camera regel je tijdens Remote live view. Met de optie Camera settings kun je eigenlijk alleen de datum en tijd synchroniseren.

3 gedachten over “Handboek Canon EOS: Wifi en Canon EOS”

  1. ja hoi, ik kan nergens maar dan ook NERGENS vinden hoe ik m’n canon eos m10 draadloos aan een wi fi modem kan verbinden om foto’s (of live beeld) over te sturen kan dat eigenlijk wel? en hoe dan?

    Met vriendelijke groet,

    keith

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.