Handboek Digitale Video: Alles wat je wilt weten over het maken van video

Stel dat ik aan het werk zou willen willen gaan met videofilmen, wat voor camera zou ik dan nu moeten kopen? Ik kan natuurlijk naar een winkel stappen en me daar een camera aan laten smeren, een camera die misschien te veel of te weinig kan voor het doel wat ik voor ogen heb. En wát wil ik eigenlijk videofilmen? Het opgroeien van mijn kleinkind, dat lijkt me eigenlijk wel wat. Wat heb ik daar voor nodig? Kan het met mijn Fuji X-Pro 1, die kan tenslotte video schieten? Het Handboek Digitale Video van Bert Venema geeft op dit soort vragen antwoord.

Ik weet best wel wat over digitale foto-camera’s. Over video, het schieten van video, frame rate, de beeldopbouw van video… Ik heb eigenlijk geen idee. Allemaal belangrijke onderdelen bij het nemen van een besluit over de aanschaf van een camera. De eerste 76 pagina’s van het Handboek Digitale Video behandelen de eigenschappen van een videocamera. Het vierde hoofdstuk, als je inmiddels al veel weet over de eigenschappen van een camera gaat over de aanschaf van de camera.

Technische deel

Een belangrijk onderdeel van een videofilm is geluid. Geluid moet helder zijn, een losse microfoon is daarbij waarschijnlijk een must. Ik lees verder in het boek over aansluitingen voor microfoons, over allerlei soorten microfoons, dynamisch, condensator, cardoïde, ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten microfoons bestonden.

Het eerste deel van dit boek behandelt de technische aspecten van het filmen. Camera, microfoon, statief, opslagkaartjes, noem maar op. Het helpt je een keuze maken wat je voor jouw videofilms kunt aanschaffen. Maar dan moet je er mee aan het werk. Je moet gaan filmen…

Wat wil je filmen?

Ook daar laat het boek je niet in de steek. Wat wil je precies voor films gaan maken? Er zijn legio genres waar je uit kunt kiezen: een natuurfilm, een gefilmd interview, een animatiefilm, een familiefilm enzovoort. Al die verschillende genres komen in het boek aan de orde. Bert geeft ideeën voor die familiefilm die je misschien wilt maken, behandelt in een uitgebreid hoofdstuk de stop motion film, de animatiefilm. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een bruidsreportage? Een speelfilm? Ze krijgen allemaal een eigen hoofdstuk.

Extra’s

Wat staat er eigenlijk niet in? Nou… Een begrippenlijst is altijd wel handig en een overzicht van de software waarmee je video kunt monteren op je computer. Die vind je niet in het boek. Bert heeft ze wél geschreven. Als deze onderdelen nog aan het boek zouden zijn toegevoegd zou het boek te dik en te duur zijn geworden. Dus zijn ze nu digitaal te vinden op de site van Van Duuren Media. Naast de bonushoofdstukken Begrippen en het overzicht van de Videosoftware zijn er vijf digitale bijlagen bij het boek op de site van Van Duuren media. Bijvoorbeeld een Checklist aankoop camera, een uiterst handige bijlage. Print hem en kruis aan wat jouw wensen zijn voor een camera en ga daar mee naar de winkel.

Voor iemand die wil gaan videofilm biedt het Handboek Digitale Video van Bert Venema meer dan genoeg informatie om goed beslagen ten ijs te komen. Ik wilde dat ik een dergelijk boek had toen ik in 2003 mijn eerste digitale fotocamera kocht…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.