Handboek Nikon Fullframe-camera

Nikon Fullframe-cameraDe heilige graal voor een fotograaf is de fullframe-camera. Een camera met een sensor van kleinbeeldformaat, waarbij je de ‘gewone’ objectieven kunt gebruiken, waarbij 35mm gewoon 35mm is en niet 1,5 x 35mm zoals bij een APS-C-camera. Maar ja, willen we allemaal niet een Nikon D850, de beste, mooiste en snelste camera met het grootste dynamisch bereik van dit moment? Dré de Man schreef het Handboek Nikon Fullframe-camera over de laatste generatie Nikon fullframe-camera’s, de Nikon’s D750, D850 en D5. Als je het boek leest en naar de foto’s in het boek kijkt wil je ook zo’n camera…

Op weg helpen

Soms moet je even wennen aan de stijl en het enthousiasme van Dré de Man over Nikon. Hij schrijft bijvoorbeeld dat je bij het afdrukken moet ademhalen zoals je aan een roos ruikt. Dré strooit wat met citaten van Louis Paul Boon of de dichter Bloem, maar ach, dat valt hem te vergeven. Hij is gewoon lyrisch over Nikon. Hij vindt dat Nikon de beste camera’s en lenzen, pardon eh… objectieven, maakt en wie weet, misschien heeft hij daar gelijk in. Jij die dit boek gaat kopen vindt dat ook, anders had je geen Nikon fullframe-camera gekocht. Het boek wil je op weg helpen bij het bedienen van die camera en dat is volkomen terecht. De moderne digitale camera is tot veel meer instaat dan de analoge camera’s van jaren geleden. Dré de Man legt je rustig uit hoe het zit met bijvoorbeeld de uitgebreide mogelijkheden van scherpstelling en belichtingsmeting.

Een goed belichte foto

Het boek is mooi opgebouwd. In het hoofdstuk De Essentie legt Dré uit hoe je een foto juist kan belichten en waarom je de A-, S-, P- of M-stand bij het maken van een foto moet/kan gebruiken. Ondertussen komen het diafragma, diffractie en scherptediepte aan de orde. Het zijn de basisinstellingen en de basiskennis waarmee je aan het fotograferen kunt. Het volgende hoofdstuk is Belichting waarin je leert dat de belichtingsmeter in je camera niet heilig is. Je moet weten wat de beperkingen van die meter zijn en als je die weet kun je je belichting zo aanpassen dat er een goed belichte foto ontstaat.

Objectieven

Dat er een uitgebreid hoofdstuk over objectieven – cameralenzen voor de leek – in het boek staat is niet verbazingwekkend. Dré weet veel van objectieven. Hij schreef er een boek over: Focus op fotografie: Objectieven. Misschien is het objectief nog wel belangrijker dan de camerabody. Met dat objectief ga je verder als de body ouderwets is. Je hebt bijvoorbeeld een D700 gehad en je wilt nu een D750. Voor die D700 krijg je niet veel geld meer, maar je 85mm f/1.4-objectief is waardevast en – het meest belangrijk – prima bruikbaar op je nieuwe D750. Alles wat je over Nikon-objectieven wilt weten lees je in dit hoofdstuk. Ik mis hier wel de objectieven van bijvoorbeeld Sigma. Deze fabrikant maakt inmiddels hele mooie lenzen voor de Nikon fullframe-camera’s.

Je leert heel veel uit dit boek. Over hoe je foto’s goed op kleur krijgt, hoe je een foto echt goed belicht, zodat je echt de maximale kwaliteit uit je camera haalt. Hij raadt je aan om wat te experimenteren met zelf handmatig scherpstellen. Dat kan nooit kwaad. Hij vindt Nikon geniaal, hij vindt dat de concurrentie het er slechter vanaf brengt. OK. Dat vindt hij en jij – als eigenaar van een Nikon fullframe camera – misschien ook. Waar het bij dit boek om gaat is dat je alle aspecten van je camera leert beheersen en Dré de Man beheerst die en legt het je goed uit.

Meer lezen over hoe je met je Nikon-camera werkt? Op dit blog schreven een blogpost over het gebruiken van wifi op je Nikon camera.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.