Handboek Sportfotografie: Fotograferen van Handbal

omslag-handboek-sportfotografieHet boek van de maand is het Handboek Sportfotografie van auteur Pieter Dhaeze en fotograaf Pim Ras. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er een interview met Pieter over o.a. de problemen die je tegenkomt als je zelf aan de gang wilt gaan met sportfotografie en hoe je ze oplost. Dit voorproefje uit het boek behandelt de instellingen die je zou kunnen gebruiken voor Handbal. (H.F.)

De camera-instellingen voor Handbal

In het boek worden verschillende binnen- en buitensporten behandeld, waarbij voor elke sport een werkgebied voor de verschillende camera-instellingen is aangegeven. Het gaat hier richtwaarden, afhankelijk van de specifieke omstandigheden ten aanzien van onderwerp, locatie en licht. Op basis van deze waarden kun je je eigen set van instellingen maken, afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Let dus goed op de Exif-waarden bij de foto’s, die allemaal genomen zijn door Pim Ras. Het brandpunt dat wordt genoemd heeft betrekking op de beeldhoek zoals je die op een volbeeldcamera (FF/FX) zou zien. Fotografeer je met een camera met een kleinere sensor, wat bij buitensporten prima kan, dan kun je het genoemde brandpunt delen door 1,6/1,5 ((APS-C/DX) of door 2 (mFT). Een voorbeeld. Wordt bij een sport 400mm als aanbevolen brandpunt genoemd, dan zie je op een microFourThird met een 200mm-lens dezelfde beeldhoek. Zou je een 400mm-lens op een mFT-camera schroeven, dan haal je het onderwerp nog dichterbij alsware het een 800mm op een volbeeldcamera. Hierbij een voorbeeld voor het fotograferen van handbal.

HANDBAL (BINNEN, TEAM)
Brandpunt 135mm – 300mm
Diafragmabereik f/2,8 – f/4
Sluitertijdbereik 1/500s – 1/1250s
ISO-bereik ISO 800 – ISO 3200
Programma T/S of M
Lichtmeting Centrumgewogen
AF-modus Ai Servo (actie) of One Shot (strafworp)
AF-punten Zone
Camerastandpunt In de hoeken van het veld, naast het doel of vanaf de tribune.

f=400mm • f/3,2 • 1/1600s • ISO 3200 ©Pim Ras

TIP VAN PIM • Langere telelens Als je met een wat langere telelens, 300 mm van de ene naar de andere kant van het veld schiet, kun je de fysieke duels fotograferen als een aanvaller de voor hem of haar opdoemende verdedigers probeert te verschalken met een harde worp. Op het hoogtepunt van de actie zul je de verwrongen en fanatieke blikken in het gezicht van de handballers in optima forma kunnen vastleggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.