Handig: presets voor uitsnijden in Photoshop

Als je Photoshop gebruikt, heb je ongetwijfeld wel eens het een en ander uit te snijden. Als dat vaak met vaste verhoudingen moet, kun je presets voor uitsnijden in Photoshop maken.

Het kwam toevallig onlangs weer van pas. De resolutie van de ‘header’-afbeeldingen (ofwel het plaatje bovenaan dit artikel, bijvoorbeeld) is wat verhoogd. Dat resulteert in scherper ogende afbeeldingen, altijd mooi. Nu wordt er wel een ‘gekke’ resolutie gebruikt van 1344 x 744 pixels. Dat kwam zo uit, dus het is zoals het is. Om nu steeds weer voorafgaand aan een uitsnij-actie in Photoshop die resolutie op te geven is ook weer zoiets. Zeker als je bedenkt dat voor andere klussen weer andere ‘standaard’ uitsnijverhoudingen nodig zijn. Precies daarom komt de optie om presets voor uitsnijden in Photoshop vast te leggen uitstekend van pas.

Preset aanmaken

Standaard vind je al een serie presets voor uitsnijden in Photoshop. Klik maar eens op het knopje voor uitsnijden in de verticale gereedschapsbalk links. Klik vervolgens in de bij de tool behorende balk op het selectiemenu Verhouding en kies een van de voorgedefinieerde opties. Wil je een precies vierkante uitsnede, dan kies je voor 1:1 (Vierkant), enzovoorts. Ook kun je door in de velden achter het selectiemenu Verhouding een verhouding tussen de afbeeldingszijden aangeven. Daarbij maakt het niet uit of het pixels, centimeters of wat dan ook zijn. Het is immers een verhouding. Zorg uiteraard wel dat je in beide velden waarden van dezelfde eenheid invult. Bijvoorbeeld 1024 en 768 of 3 en 9. Of – zoals in ons voorbeeld – 1344 en 744. Ga je dan uitsnijden, dan wordt er precies met die verhouding uitgesneden. Om nou niet elke keer weer die getallen in te hoeven voeren, kun je die als preset opslaan. Klik daarvoor – met de gewenste verhoudingsgetallen ingevuld – weer op het selectiemenu Verhouding en dan op Nieuwe voorinstelling voor uitsnijden. Geef een naam aan de uitsnede en klik op OK. Klaar.

presets voor uitsnijden in Photoshop
Hier vind je de presets voor uitsnijden in Photoshop

Verwijderen

De eerstvolgende keer dat je de uitsnede weer nodig hebt, klik je erop in het selectiemenu Verhouding. Extra voordeel is dat de oorspronkelijke getallen – in ons geval pixels – weer worden getoond in de daarvoor bedoelde velden. Een handige reminder voor als je de afbeelding achteraf ook weer moet verkleinen naar die waarden, bijvoorbeeld. Om een eerder gemaakte voorinstelling te verwijderen, klik je in het selectiemenu Verhouding op Voorinstelling voor uitsnijden verwijderen. Selecteer de te verwijderen preset en klik op Verwijderen.

presets voor uitsnijden in PhotoshopWil je (veel) meer weten over Photoshop, lees dan het boek Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers, 2e editie van Scott Kelby eens. Leer hoe je het onderste uit de kan haalt wat fotografische mogelijkheden betreft. Speciaal gericht op fotografen die al werken met Lightroom en nog meer willen doen met hun foto’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.