HDR-emulatie in Snapseed

HDR-emulatie in Snapseed

Een mooie foto gemaakt die ergens ook nog wel een oppepper kan gebruiken? Probeer eens HDR-emulatie in Snapseed! Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Snapseed.

Met de tool voor HDR-emulatie (HDR-emulatie in Snapseed) in Snapseed wordt een HDR-opname (high dynamic range, groot dynamisch bereik) nagebootst.

Soms is het contrast van een onderwerp tussen de  lichte en donkere delen zo groot, dat een film of sensor die onmogelijk allemaal tegelijk goed kan belichten. Het resultaat is dat donkere delen geheel zwart worden, zonder enige nuance (‘dichtlopen’) of dat de lichtste delen geheel fel wit worden, zonder details (‘uitbijten’).

Tone-mapping

HDR is een techniek om die zeer heldere en donkere delen in een onderwerp tóch goed doortekend onder te brengen in een foto. Daar komen eigenlijk meerdere opnamen met verschillende belichtingen aan te pas en een proces dat tone-mapping heet. Daarmee wordt een veel te grote helderheidsomvang in het onderwerp toch in één beeld gevangen dat voor het oog volkomen natuurlijk overkomt. Dat is dus een nuttige, in de fotografie volledig geaccepteerde techniek.

HDR-emulatie in Snapseed
De tool HDR-emulatie met de sterkte op +50.

Een echte HDR-behandeling werkt ook met een smartphone, maar de fotoapp van uw smartphone moet daar wel toe in staat zijn.

Nabootsen

Omdat er in onze praktijk maar één opname aan het beeld ten grondslag ligt, kan er met de tool nooit echte HDR worden bereikt. De tool HDR-emulatie is meer geschikt om de overdreven tone-mapping te imiteren waarmee ietwat kitscherige schilderijtjes ontstaan. Dat effect kan met deze tool uitbundig worden nagebootst.

1 Kies een HDR-stijl: Natuur, Mensen, Fijn of Sterk.

2 Veeg vervolgens verticaal over de foto om uit het menu de volgende mogelijkheden te kiezen:

  • Filtersterkte vergroot of vermindert het effect van de gekozen stijl.
  • Helderheid maakt het hele beeld lichter of donkerder.
  • Verzadiging versterkt of vermindert de kleurintensiteit in het beeld.

3 Veeg horizontaal om de sterkte in te stellen.

HDR-emulatie in Snapseed
Voor en na.

Meer tips en informatie over Snapseed? Op dit blog hebben we er een speciale categorie voor: Snapseed. Een interview met Kees Molders over Snapseed vind je HIER.

Zo werkt Snapseed

Zo werkt SnapseedSnapseed is een populaire, gratis fotobewerkingsapp van Google voor Android en iOS. In de smartphonefotografie is het een veelgebruikt programma. Zo werkt Snapseed is het eerste volledige Nederlandstalige handboek over Snapseed. Het behandelt álle mogelijkheden van de app en het gaat in op ieder (sub)menu.

Dit boek is voor de smartphonegebruiker die fotografeert en méér wil doen met zijn of haar opnamen dan puur registreren met onbewerkte foto’s. Die gebruikers kunnen geïnteresseerde beginners zijn, fotohobbyisten, kunstenaars, maar ook meer zakelijke professionals die de smartphone steeds meer als hulpmiddel of zelfs als eerste camera gebruiken.

Dit boek is praktisch geschreven zonder poespas. Het laat alle mogelijkheden van Snapseed zien, waaronder de 29 gereedschappen (tools). Het is bruikbaar als naslag- en opzoekboek. Het bevat meer dan 140 schermafbeeldingen met uitleg en uitvoeringsstappen. De volgorde van de onderwerpen volgt de structuur van Snapseed.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.