Heel Holland Googelt: denk aan je SEO! Deel 2

Heel-Holland-Googelt-omslagElke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand april is Heel Holland Googelt van auteur Ita Pronk-Verduijn.
Op het blog geven we wat voorproefjes uit het boek en er is een interview met Ita over Google, googelen en hoe je je site of blog hoger in de Google-zoekresultaten kunt krijgen.
Hieronder volgt het tweede deel van hoofdstuk 4 over SEO, Search Engine Optimization. In dit tweede deel leer je over de belangrijke onderdelen van een blogpost. Het eerste deel vind je HIER, het derde deel HIER. (H.F.)

Bloggen

Bloggen is het schrijven van berichten op uw website. Dit kunnen nieuwsberichten over ontwikkelingen binnen uw onderneming of branche zijn, berichten over (nieuwe) producten of diensten die u gaat leveren, wijzigingen in regelgeving enzovoort. Als u regelmatig nieuwe content aan uw website toevoegt, zal dit door Google in zijn index worden opgenomen. Het bedrijf heeft als missie zoekopdrachten almaar sneller en beter te kunnen beantwoorden en is daarom gek op websites die regelmatig nieuwe content krijgen. Daarom zullen deze websites hoger in de zoekresultaten worden weergegeven dan zogenaamde ‘slapende websites’, waarop na oplevering weinig tot geen aanvullingen worden gedaan.

Een ideale blogpost is bij voorkeur gericht op een zoekterm waar u uw website graag goed op gevonden ziet worden. Als u een overzicht van mid tail- en/of long tail-zoekwoorden hebt (zie hoofdstuk 2 van dit boek), kunt u systematisch een serie blogposts schrijven. Verzamel en/of bedenk originele en relevante teksten die met het onderwerp te maken hebben. Schrijf een verhaal van rond de driehonderd woorden. Veel langer is niet nodig, omdat de meeste mensen tijdens het surfen op internet ongeduldig zijn en ‘actief’ zijn door snel verder te willen klikken of swipen.

Door het regelmatig publiceren van blogposts waarin u uw kennis en ervaring deelt, vergroot u bovendien uw rol als expert.

Onderwerpen voor blogposts

Een goede blogpost over een actuele en/of dringende gebeurtenis of ontwikkeling kan altijd op veel interesse rekenen. Zo’n blogpost zorgt er dan voor dat er veel (nieuwe) bezoekers op uw website komen en uw blogpost zullen gaan delen op de socialmediakanalen waar ze actief zijn. Dit geeft uw website een boost bij Google, die dit vervolgens zal belonen met een hogere weergave in toekomstige zoekresultaten op dat onderwerp.

Waarschijnlijk zijn er niet wekelijks dergelijke gebeurtenissen of ontwikkelingen binnen uw vakgebied. Om niet zonder inspiratie voor nieuwe blogposts te zitten kunt u lijstjes opstellen met onderwerpen waar u over zou kunnen bloggen. Denk daarbij aan:

  •  De mid tail- en long tail-zoekwoorden waar u uw website op gevonden wilt laten worden. In hoofdstuk 2 zijn tal van bronnen genoemd waar u nieuwe zoekwoorden in de taal van uw doelgroep kunt vinden, zoals Google, Wikipedia en diverse forums. Rondom die zoekwoorden en gerelateerde onderwerpen kunt u een lijstje met blogonderwerpen maken waarover u vervolgens in de daarop volgende tijd kunt gaan schrijven. Verwijs in de blogpost ook met een interne hyperlink naar eerdere soortgelijke artikelen die u erover hebt geschreven.
  •  Veelgestelde vragen van uw klanten zijn altijd goede onderwerpen om blogposts over te schrijven. Dit zijn kennelijk heersende onduidelijkheden of problemen waar uw doelgroep mee worstelt; door hier artikelen over te schrijven en publiceren laat u zien dat u van enorme waarde voor hen bent. Als u tot op heden weinig van dergelijke vragen van uw klanten krijgt, dan kunt u ook onderzoeken welke vragen of opmerkingen zij delen op social media of hun, bijvoorbeeld via uw nieuwsbrief, vragen welke onderwerpen zij graag in een blogpost uitgelegd zouden willen zien.
  •  Wekelijks nieuws en trends op uw vakgebied. Een mooi voorbeeld is de website van Joost de Valk (yoast.nl), oprichter en eigenaar van SEO-expertisebureau Yoast. Hij geniet inmiddels internationaal aanzien door zijn blogposts over SEO. De landingspagina van zijn website bestaat grotendeels uit de laatste blogposts.
Joost de Valk en zijn medewerkers binnen Yoast bloggen wekelijks over het vakgebied waar ze op internationaal niveau heer en meester over willen zijn: SEO.
Joost de Valk en zijn medewerkers binnen Yoast bloggen wekelijks over het vakgebied waar ze op internationaal niveau heer en meester over willen zijn: SEO.
  •  Wijzigingen in wet- en regelgeving die mogelijk gevolgen hebben voor uw doelgroep. Dagelijks verschijnt tal van nieuwe wet-en regelgeving; het is onmogelijk om overal van op de hoogte te blijven. Filter, als expert op uw vakgebied, de belangrijkste punten eruit en deel dit met uw doelgroep. Na een tijdje zullen ze erop vertrouwen dat ze alleen nog maar uw nieuwsberichten hoeven te lezen om op de hoogte te blijven.
  •  Uw mening over een actueel nieuwsbericht dat aan uw producten of diensten is gerelateerd. Door een helder onderbouwde mening te geven bent u transparant en laat u zien er verstand van te hebben. Benoem eventuele gevolgen of mogelijke oplossingen en verwijs naar bronnen waar men meer informatie kan verkrijgen.
  •  Beoordelingen of vergelijkingen van producten en diensten. Door zo objectief mogelijk een aantal producten of diensten te vergelijken bent u van toegevoegde waarde voor mensen die naar die zaken op zoek zijn. Op basis van uw kennis en ervaring kunt u ongetwijfeld aangeven welke punten of onderdelen van het betreffende item van belang zijn voor een goede waardering.
  •  Verhalen over belevenissen, ontwikkelingen en overwinningen van uw klanten, en dan vooral het gedeelte waarin u een aandeel hebt gehad. Dit is in het vorige hoofdstuk ook al genoemd als alternatief voor het op uw website beschrijven van uw why oftewel uw specifieke toegevoegde waarde.
  •  Wat schrijven concurrenten en collega’s in hun nieuwsberichten? Zijn er onderwerpen waaraan u nog geen aandacht hebt besteed, maar waar u zeker wel een nieuwsartikel over zou kunnen schrijven? Voorkom dat u hele stukken in uw artikel kopieert; doe zelf onderzoek naar waardevolle inhoud en schrijf het artikel in uw eigen stijl.
Titel

De titel van uw blogpost bevat bij voorkeur het zoekwoord waar deze blogpost over gaat, maar is daarnaast prikkelend en nodigt uit tot lezen. Vooral als u of de lezers de blogpost via social media gaan delen, is het van belang dat de titel kort maar krachtig is. Titels die de nieuwsgierigheid prikkelen, zijn vaak voorzien van rijtjes en/of cijfers: De 3 belangrijkste wijzigingen, 10 tips voor een hogere score binnen Google, De 7 beste titels voor je blogpost, 25 procent meer bezoekers op je website.

Als er geen top-zoveel te noemen is, dan kunt u ook het probleem noemen waarvoor u in uw blogpost een oplossing biedt: Wanneer scoort jouw website hoger in Google? Of licht alvast een tipje van de sluier op: Waarom bloggen zorgt voor een hogere score binnen Google.

Inhoud

Begin de inhoud van uw blogpost bij voorkeur met de zoekwoorden die u ook in de titel hebt opgenomen. Dit is voor Google een bevestiging dat deze blogpost ook inderdaad over dat onderwerp gaat.

Begin ook snel met het punt dat u wilt maken. Anders dan in een boek is de op internet surfende persoon ongeduldig en wil hij of zij snel weten of het interessant genoeg is om door te lezen. Een ellenlange inleiding of opbouw van een relaas zal de aandacht waarschijnlijk niet vasthouden. Beter is om na de inleiding meteen uw onderbouwing of beschrijving te geven.

Verdeel uw blogpost in overzichtelijke alinea’s van enkele zinnen en zet er tussenkopjes boven. Veel mensen vinden het niet prettig van een beeldscherm te lezen en op deze manier geeft u hun overzicht en behapbare brokjes tekst. Gebruik waar mogelijk opsommingen; dit leest makkelijker dan dat u alle opties in één zin achter elkaar zet. Voorkom slordige spelfouten of oubollig taalgebruik. Schrijf op een positieve manier en wissel lange zinnen af met kortere zinnen om de leesbaarheid te vergroten.

Verdeel de tekst van uw blogbericht in behapbare stukjes en zet boven elke alinea een titel, opgemaakt als koptekst-2.
Verdeel de tekst van uw blogbericht in behapbare stukjes en zet boven elke alinea een titel, opgemaakt als koptekst-2.

Om de leesbaarheid van uw verhaal te vergroten past u op met specifieke beroepstermen (vakjargon) en gebruikt u geen afkortingen. Schrijf op een actieve en aansprekende manier, dus niet in de derde naamval of in de verleden tijd. Let ook op een overdaad aan zogeheten stopwoordjes; deze kunnen de lezer gaan irriteren, waardoor de aandacht voor de inhoud verdwijnt.

Rond uw blogpost af met een verwijzing naar het begin, zodat het verhaal mooi rond is of schrijf een call-to-action: wat kan of moet de lezer doen nadat hij of zij dit gelezen heeft? Geef tevens de mogelijkheid om uw blogpost met één muisklik of vingertip te delen binnen de diverse socialmediaplatformen.

Afbeelding

Voeg altijd een zogeheten uitgelichte afbeelding aan uw blogpost toe, zodat deze meer opvalt op de landings- of nieuwspagina én de socialmediakanalen waar deze later op gedeeld wordt. Daarnaast kunt u nog in het inhoudelijke deel van uw blogpost afbeeldingen toevoegen als dit de boodschap versterkt of verduidelijkt.

U mag niet zomaar alle afbeeldingen die u op internet ziet, gebruiken voor uw blogpost; daar zitten vaak auteursrechten op. U kunt wel foto’s downloaden van websites als https://picjumbo.com of kopen bij bijvoorbeeld www.istockphoto.com of www.deathtothestockphoto.com. Kies een afbeelding die ook werkelijk iets toevoegt aan het doel van uw blogpost.

Het mooiste is echter als u eigen beeldmateriaal kunt gebruiken. Dit kunnen door uzelf gemaakte foto’s met een fotocamera of een smartphone zijn, maar bijvoorbeeld ook digitale tekeningen met vectorbestanden of schermafbeeldingen als u digitale producten zoals websites ontwikkelt. Verderop in dit hoofdstuk leest u hoe u de afbeelding kunt optimaliseren voor zoekmachines.

Voeg een passende afbeelding toe aan uw blogpost, zodat deze meer opvalt en herkenbaar wordt.
Voeg een passende afbeelding toe aan uw blogpost, zodat deze meer opvalt en herkenbaar wordt.

Nieuwsgierig geworden? Meer lezen? Bestel het boek dan bij de uitgever, bij uw favoriete online boekhandel of bij de boekwinkel bij u om de hoek!

Een gedachte over “Heel Holland Googelt: denk aan je SEO! Deel 2”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.