Of ergonomie een hernia voorkomt is afwachten, maar een gezonde werkplek is 't overwegen altijd waard (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Computer_Workstation_Variables_cleanup.png)

Hernia & ergonomie

Auw. Zo’n rughernia is verdraaid vervelend en pijnlijk. Het doet je meteen eens nadenken over ergonomie. Want dat is iets wat in een thuiskantoor veelal ontbreekt.

Een ieder die wel eens een rughernia heeft gehad weet hoe verdraaid pijnlijk dat is. Omdat het een afgeknelde zenuw betreft, is de rugpijn niet eens het ergste. Vaak doet bijvoorbeeld een been veel meer pijn, alsof er een voortdurende ernstige kramp in aanwezig is. De enige pijnstillers die echt helpen op het hoogtepunt (dieptepunt zo je wilt…) van de hernia zijn opoïden. Harddrugs dus, zeg maar. En die hebben weer andere vervelende bijwerkingen. De enige echte remedie is dan ook gewoon afwachten tot het (meestal) vanzelf weer overgaat. Wat de ontstaansreden van zo’n hernia is, is nog altijd niet echt duidelijk. Maar het zet je als noeste thuisarbeider wel aan het denken wat ergonomie betreft.

Thuiskantoor

Om heel eerlijk te zijn is het thuiskantoor hier momenteel ook niet echt optimaal te noemen. Je kent dat wel: een eenvoudige derdehands bureaustoel ergens opgetrommeld. Scherm op een verhoginkje gezet, eerst via de aloude stapel boeken en nu via een plank op pootjes. Gewoon in een hoekje van een kamer. Is dat nou gezond?  Tja, het gaat meestal heel lang goed dus het zal wel. Maar eigenlijk zijn er voor kantoren heel veel regels. Die allemaal onder de noemer ergonomie vallen. Voor de meeste thuiswerkers tamelijk aan de prijs. Maar het kan helpen om recyclingwinkels, de marktplaatsen des lands enzovoort eens af te struinen Vaak scoor je daar prachtige bureau’s voor niet al te veel geld. Afkomstig van bijvoorbeeld een failliet bedrijf of een bedrijf dat het interieur volledig op de schop heeft genomen. Want die regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Je wilt als werkgever en overheid je werknemers zo lang mogelijk buiten de ziektewet houden.

Steeds belangrijker

Misschien toch eens iets om over na te denken bij planning van de toekomstige wat ruimer bemeten werkkamer. Of je er een hernia mee voorkomt? De tijd zal het leren. Maar een waardige werkomgeving is ook thuis belangrijk. In een tijd dat steeds meer mensen als zelfstandige, freelancer of flexwerker aan de slag zijn  en uren achter een computer spenderen geen overbodige luxe om een keertje in te vStartersgids voor ZZP'ers door Rinske Jansenerdiepen. Nu weer even verder pijn lijden. Het voelt toch een beetje als een straf voor het niet naleven van ‘de regeltjes’…

Jij wilt ook aan de slag als ZZP’er? Lees dan het boek Startersgids voor ZZP’ers van Rinske Jansen eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.