het actiecentrum van Windows 11

Het actiecentrum van Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

Het actiecentrum van Windows 11 is afkomstig van smartphones en tablets, iets dat Microsoft daarvan goed heeft afgekeken. Of u het handig vindt moet u uiteraard zelf beslissen. Gelukkig is het aantal meldingen of van welke apps goed te finetunen. Hieronder meer over dit onderwerp, afkomstig uit mijn nieuwe boek Handboek Windows 11, 2e editie.

Windows 11 heeft goed gekeken naar functionaliteit die op smartphones en tablets populair is. Het actiecentrum is zo’n onderdeel. Hierin worden meldingen en updates getoond en zijn instellingsmogelijkheden die u veel gebruikt snel bereikbaar.

In Windows 10 was het actiecentrum één balk aan de rechterkant van het scherm. In Windows 11 zijn de mogelijkheden gesplitst in losse panelen. Ze worden niet meer allemaal gegroepeerd.

 • Het actiecentrum wordt rechts in de taakbalk getoond, naast het klokje.
 • Het aantal nieuwe meldingen wordt in een badge getoond.
 • Elke melding kan apart worden gesloten door op het kruisje rechtsboven in het paneel te klikken.
 • Voor elke app die dit ondersteunt (dat zijn er veel, maar niet allemaal) kunt u op de drie puntjes klikken om de meldingen voor deze app te beheren. Dit wordt in de volgende paragraaf beschreven.
het actiecentrum van Windows 11
In het actiecentrum van Windows 11 worden meldingen per app getoond. Deze zijn eventueel apart in of uit te schakelen. Het actiecentrum zelf wordt geopend door op het klokje naast datum en tijd te klikken.

In afbeelding iets verderop is te zien dat bijvoorbeeld een melding is geplaatst voor een game. Daaronder staat de kalender met huidige datum en tijd. Dit is vooral een reminder. U kunt er geen afspraken in boeken of bekijken. Gebruik hiervoor de apart app Outlook (zie hoofdstuk 6).

✒️ Meldingen of acties?
Het actiecentrum wordt ook wel het meldingencentrum genoemd. Beide begrippen worden door elkaar gebruikt.

Meldingen in het actiecentrum in- of uitschakelen

Vaak zijn meldingen handig, maar ze kunnen ook overbodig of onzinnig aanvoelen. Misschien hebt u ooit eens op een banner van een website geklikt die aanbiedt ‘meldingen op het bureaublad weer te geven’, en is dit inmiddels alleen maar irritant.

Per app zijn meldingen in- of uit te schakelen.

 • Als de melding van een specifieke app is (bijvoorbeeld Chrome of Photoshop): klik op de drie puntje naast de appnaam.
Of:
 • Kies Instellingen, Systeem, Meldingen. In dit deel van de app Instellingen is aan te geven óf u meldingen wilt ontvangen (schuif de optie Meldingen op Uit als u helemaal geen zijbalk met meldingen wilt) en zo ja, wélke meldingen per app gegeven mogen worden. Dit zijn verdere mogelijkheden:

 • Meldingen Schakel het weergeven van meldingen voor deze app helemaal in of uit. Bij Uit worden nooit meldingen van deze app in het actiecentrum getoond.
 • Niet storen Er worden geen meldingen (kleine pop-ups) op het bureaublad getoond. Ze zijn alleen zichtbaar als u zelf het Actiecentrum aan de zijkant opent.
 • Niet storen automatisch inschakelen Misschien wilt u van 12:00-16:00 helemaal niet gestoord worden, maar is het buiten die tijden wel handig om meldingen op het bureaublad te zien (in plaats van alleen in de zijbalk). Geef in dat geval bij deze optie de tijden op dat Niet storen automatisch actief moet zijn.
 • Prioriteitsmeldingen instellen Van sommige apps wilt u misschien wél berichten ontvangen terwijl Niet storen is ingeschakeld. Deze apps hebben dan prioriteit. Kies deze mogelijkheid en geef aan of u bijvoorbeeld wel meldingen van Outlook, Weer, Xbox of Chrome (of nog anders) wilt zien als Niet storen actief is.
 • Focus Windows probeert u te helpen zich op een taak te concentreren, door een focusmodus aan te bieden. Kies de knop Focussessie starten om standaard een 30 minuten ongestoord aan het werk te zijn. U ontvangt dan geen meldingen, er wordt een timer getoond en er zijn nog
 • enkele instelmogelijkheden. Windows kan hierbij overigens niet voorkomen dat collega’s aan uw bureau komen zeuren, of dat mailtjes worden afgeleverd als u het mailprogramma nog geopend hebt…
het actiecentrum van Windows 11
Gedurende een focussessie onderdrukt Windows alle meldingen, worden geen geluiden afgespeeld en kunt u zich – hopelijk – optimaal concentreren op uw taak.

Instellingen per app

Daarnaast kunt u per app instellen op welke manier meldingen getoond mogen worden. De lijst met apps zal steeds langer worden naarmate u Windows langer gebruikt. In het begin staan er alleen Microsoft-apps in zoals OneDrive, Store en Instellingen, later komen ook uw eigen apps erbij te staan zoals Chrome, Dropbox, Teams enzovoort.

 • Dit is uiteraard afhankelijk van de geïnstalleerde apps én of de desbetreffende apps meldingen ondersteunen. Lang niet alle apps kunnen meldingen weergeven.
het actiecentrum van Windows 11
Meldingen instellen voor Google Chrome. Elke app heeft eigen mogelijkheden voor het instellen van meldingen.

In mijn boek leest u nog meer over het actiecentrum van Windows 11!

Handboek Windows 11, 2e editie

Handboek Windows 11, 2e editie

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Het Handboek Windows 11 is een essentiële gids voor iedereen die wil leren hoe je het meeste uit Windows 11 kunt halen. Of je nu nieuw bent met het besturingssysteem of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om een efficiëntere en plezierigere computerervaring te creëren. Met zijn heldere uitleg en praktijkgerichte benadering is het Handboek Windows 11 de perfecte gids voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van Windows 11.

 • Windows 11 als reclamebord
  Windows 11 als reclamebord?

  Microsoft is op steeds meer plekken advertenties aan het injecteren in Windows 11. De meeste gebruikers zijn er niet blij mee, maar het zal toch de toekomst worden: Windows 11 als reclamebord.

 • De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten
  De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

  In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

 • Chrome OS Flex
  Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

  Oktober komt langzaam aan dichterbij. En als het aan Google ligt, wordt dat dé maand waarop velen overstappen op Chrome OS Flex. Als vervanger voor het dan ter ziele gegane Windows 10.

 • werken met vensters in Windows 11
  Werken met vensters in Windows 11

  Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden.

 • Een schermafdruk maken in Edge.
  Een schermafdruk maken in Edge

  Het maken van een schermafdruk in Edge komt regelmatig van pas. Bijvoorbeeld om even iets te kunnen onthouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

 • sneltoetsen in Windows 11
  Sneltoetsen in Windows 11

  Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.