Het belangrijkste van een mobieltje? De camera!

Het belangrijkste van een mobieltje? Voor mij is dat in ieder geval de camera. Daarna zijn regelmatige updates en het soepel werken van het apparaat belangrijk. Al heb ik meestal wel mijn Fuji X-T2 in mijn rugzak zitten, ik haal mijn mobieltje sneller tevoorschijn om een foto te maken dan mijn systeemcamera. Daarom kochten we – mijn vrouw en ik – nieuwe telefoons, al was dat misschien niet echt nodig. We kochten de Google Pixel 3a en 3A XL voor de Google-camera!

Pure Android

Nog geen jaar geleden schafte ik de Nokia 7 Plus aan, een mobieltje uit het ‘middensegment’. Dat was vanwege Android One, de ‘pure’ Android zonder allerlei onzin van Samsung of Huawei en vanwege de prijs van de telefoon. De camera was aardig, maar ook eigenlijk niet meer dan dat en dat zat me niet lekker. De belangrijkste vernieuwingen op het gebied van fotografie vinden op dit moment plaats op de mobiele telefoon: computational photography. Natuurlijk blijft de fysieke hardware van de camera – de sensor en lens – belangrijk, maar belangrijker wordt steeds meer wat de software van de camera ermee uithaalt voor en na de opname.

Geen duizend euro voor een mobieltje

Google heeft tot nu toe vastgehouden aan één camera op de achterkant van de camera. Geen zoomlens, 3 of meer camera’s, maar één camera. Die ene camera scoorde altijd erg hoog als het om de kwaliteit van de foto’s ging. Waarom ik geen Google Pixel kocht? Omdat ze wat mij betreft te duur waren. Tegen de duizend euro wil ik niet uitgeven voor een mobieltje, daar had ik en heb ik geen zin in. Die nieuwe twee goedkopere Google Pixel-mobieltjes trokken me over de streep.

Smoesjes

Die Google Pixels zijn wel twee keer zo duur als de Nokia 7 Plus. Er waren gelukkig wat goede smoesjes om toch die uitgave voor de twee mobieltjes te doen. Mijn Nokia had een barstje rechtsonder in het scherm. De Huawei P9 van mijn vrouw had met zijn 32GB telkens te weinig opslagruimte. Het is jammer dat Google die telefoons nog steeds niet officieel in Nederland levert. Engeland en Duitsland, daar wel en via ingewikkelde manieren kon je die daar wel bestellen. In Nederland verkoopt Belsimpel ze voor een wat hogere prijs. Voordeel van een Nederlands bedrijf is dat je daar terecht kunt voor je service. Nu ja, lang verhaal kort: we bestelden de Google Pixel 3A en 3A XL.

Prachtige foto’s

Een foto van de Magere Brug met nachtzicht.

De camera en de software van deze Pixels zijn precies hetzelfde als van de grotere broer en zus, de Pixel 3 XL en 3. En is die camera, op beide telefoons hetzelfde, echt zo goed als je overal kunt lezen? Onze goedkopere Pixels hebben een oudere processor, maar in de praktijk merk je daar bij het fotograferen niets van. De ‘gewone camera-functie geeft scherpe heldere resultaten. De Portret-modus met de mogelijkheid om de achtergrond onscherp te maken werkt fantastisch. Echt veel beter dan op de Nokia en Huawei. Nachtzicht, om ‘s avonds in het halfdonker mooie foto’s te maken werkt fantastisch.

Een foto in Artis van de achterkant van een pauw met de ‘gewone’ camera-instellingen.

Meteen al ouderwets?

Nee, de Google Pixel 3A XL is geen vervanging van mijn Fuji met die heerlijke zoomlenzen. Ik heb echter niet altijd zin om ze mee te slepen. Die Pixel zit altijd in mijn broekzak. Voor mooi geschoten herinneringen en voor verrassend mooie foto’s, zijn de moderne mobieltjes zeer geschikt. De volgende generatie Google-telefoons schijnt wel met twee camera’s op de achterkant te komen. De ontwikkelingen staan niet stil. Tja, zo gaat dat als je net iets nieuws hebt gekocht… Je nieuwe apparaat is op slag ouderwets. Ouderwets? We krijgen drie jaar lang nieuwe versies van Android en elke maand als eerste de veiligheidsupdates. Die telefoons gaan nog wel even mee!

Een foto van het concert van Wilco in Paradiso op 16 juni jongstleden. Mijn vorige mobieltjes hadden altijd problemen met dit soort scènes.

De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie worden op dit moment voornamelijk toegepast in de software van de smartphones. Portretmodus, fake-bokeh, allemaal mogelijkheden dankzij kunstmatige intelligentie. Wil je meer lezen over die nieuwe, fotografische mogelijkheden van je smartphone, dan is Beter fotograferen met je smartphone misschien iets voor jou. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.