het bureaublad van macOS

Het bureaublad van macOS

Overstappers van Windows naar macOS worden direct geconfronteerd met het bureaublad van macOS. Het is vergelijkbaar, maar toch ook anders.

Ach, de gemiddelde overstapper zal niet wakker liggen van het bureaublad van macOS. Je kunt er bestanden op bewaren, of snelkoppelingen op maken. En nog veel meer. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

Het eerste wat in het oog springt als u de computer start, is het bureaublad. De metafoor van het bureaublad biedt u op een gebruiksvriendelijke manier toegang tot het besturingssysteem en alle programma’s, mappen en documenten die zich op uw computer bevinden. Probeer het bureaublad, net als uw echte bureau, een beetje netjes te houden. Bijvoorbeeld met Stapels, waarover u verderop in dit boek meer kunt lezen.

Wijzigen

U geeft de Mac een persoonlijk tintje door de achtergrond van uw bureaublad te wijzigen. U kunt een achtergrond gebruiken met foto’s, tekeningen, patronen, structuren of een effen kleur.

Klik met de rechtermuisknop op het lege bureaublad. Kies Wijzig bureaubladachtergrond in het snelmenu dat verschijnt. U ziet het voorkeurenpaneel Bureaublad en schermbeveiliging. In de linker navigatiekolom hebt u de keuze uit diverse thema’s. Als u door de bureaubladachtergronden bladert, ziet u diverse foto’s waarvan een lichte en een donker versie beschikbaar is. Klik op de miniaturen om uw keuze te maken. Overdaad schaadt, maar het is úw computer, dus leef u gerust uit.

het bureaublad van macOS
Misschien is dit wel het eerste wat u wilt doen: de achtergrond van het bureaublad wijzigen.

Dynamisch bureaublad

Als u niet kunt kiezen, dan is een dynamisch bureaublad misschien iets voor u. Hierbij verandert de bureaubladachtergrond automatisch op basis van het tijdstip van de dag in uw regio. Gedurende de dag ziet u hoe de zon zich over het bureaublad verplaatst en ten slotte ondergaat. Zodra de achtergrond donker wordt, zullen ook de menubalk en het dock donkerder worden weergegeven.

Het onderdeel Dynamisch bureaublad toont de thema’s: Big Sur, Catalina, Mojave en Zonnetinten. Ze staan boven in het overzicht met achtergronden van Apple. Klik op de gewenste afbeelding in het overzicht en kies Dynamisch in het menu naast de voorvertoning. Om snel een dag- of nachtafbeelding als een statische achtergrond te gebruiken, kiest u Licht (stilstaand) of Donker (stilstaand) in hetzelfde menu. Gebruikt u liever een egale achtergrond voor uw bureaublad die echter wel aan het tijdstip van de dag wordt aangepast, kies dan het thema Zonnetinten.

het bureaublad van macOS
Een dynamische achtergrond verandert mee tijdens de dag- en nachtcyclus.

Donkere modus

MacOS biedt de mogelijkheid met de Mac te werken in donkere modus. Deze weergave helpt u zich te concentreren op uw werk. Donkere modus gebruikt een donker kleurenschema dat consistent in het gehele systeem is doorgevoerd. Behalve het bureaublad, het Finder-menu en het dock bevatten ook de apps die met uw Mac worden meegeleverd donkere menu’s en knoppen.

het bureaublad van macOS

het bureaublad van macOS

Uit mijn boek plaatsen we eerder een artikel over macOS Big Sur: Wat is er nieuw in macOS Big Sur?

macOS Big SurAls je (veel) meer wilt weten over Apple’s nieuwste desktopbesturingssysteem, dan is er mijn boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Uit de inhoud:

  • Introductie: maak kennis met macOS Big Sur, het bureaublad, het dock, Finder en de menu’s.
  • Bestanden: voel u thuis in de thuismap en maak en bewaar documenten in iCloud Drive.
  • Navigeren: navigeer, zoek met Siri en organiseer met programmatabbladen, tags, Bedieningspaneel, Mission Control, Spaces, Spotlight, AirDrop, slimme mappen en het dock.
  • Voorkeuren: stel voorkeuren in voor uzelf, het systeem, hardware, internet en het netwerk.
  • Programma’s: leer werken met de map Apps, ontdek hulpprogramma’s, Berichtencentrum, Widgets, Continuity, Side Car, Handoff en werp een blik op extra apps, zoals iMovies, Garageband, Pages, Keynote en Numbers
  • Aan de slag: vind uw weg in Contacten, Agenda, Muziek, Foto’s, Fotolader, Photo Booth, QuickTime Player en Time Machine.
  • Internet: maak verbinding met internet en werk met Mail, Safari, Berichten en iCloud.

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.