Het Complete Boek Windows 10: aan het werk met Edge

De 1ste editie van Het Complete Boek Windows 10 was in december 2015 het boek van de maand. De nog steeds actuele voorproefjes uit de 1ste editie die we op dit blog publiceerden kun je HIER, HIER en HIER vinden. Nu is er een 2de bijgewerkte editie verschenen met onder andere alle informatie over de Jubileumupdate van Windows 10 eind vorige jaar. In dit voorproefje leer je over het gebruik van Favorieten en Leeslijst in Edge, de opvolger Internet Explorer.

Favorieten en Leeslijst

Veel websites zult u vaker willen bezoeken, of op een ander tijdstip even rustig doorlezen. Hiervoor zijn de opties Favorieten en Leeslijst erg geschikt. Gebruik de knop Aan Favorieten of leeslijst toevoegen met het sterretje, rechts naast de adresregel. De sneltoets voor deze knop is Ctrl+D.

1. Open de pagina die u wilt opslaan als favoriet om later gemakkelijk nogmaals te kunnen bezoeken. Het komt natuurlijk ook heel vaak voor dat u toevallig op een website stuit waarvan u het adres graag wilt vastleggen.
2. Klik op de knop Aan Favorieten of leeslijst toevoegen. Edge opent een menu waarmee u als eerste kunt kiezen of de site aan de Favorieten of aan de Leeslijst moet worden toegevoegd.
3. Maak een keuze en geef de pagina daarna een logische naam (standaard wordt de titel van de pagina gebruikt).
4. Klik op de knop Toevoegen.

Elke pagina kan als favoriet worden opgeslagen. De site is dan later snel te openen zonder dat u het adres hoeft te onthouden.
Favoriet of Leeslijst?

Het verschil tussen toevoegen als Favoriet en toevoegen aan de Leeslijst is niet groot. Het is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als een pagina wordt toegevoegd aan de leeslijst, wordt de titel en een foto getoond in de Hub (zie verderop). Bij toevoegen als Favoriet wordt het pictogram van de website, de titel van de pagina en het adres getoond. Favorieten kunt u daarnaast groeperen in mappen. Ze zijn iets meer bedoeld voor permanent onthouden van websites. Pagina’s in de leeslijst zult u wat sneller weer verwijderen zodra u ze hebt gelezen. Maar nogmaals, de keuze is aan u. Technisch is er niet veel verschil.

Dezelfde pagina, maar dan toegevoegd aan de leeslijst. Technisch is er weinig verschil. Favorieten kunt u groeperen in mappen, pagina’s in de leeslijst worden allemaal onder elkaar getoond.

Wat u ook kiest, een pagina toevoegen als favoriet of aan de leeslijst, de verwijzing naar de pagina is opgeslagen in de Hub (zie verderop). Van hieruit zijn favorieten opnieuw te openen en is de leeslijst op te roepen. Als er items zijn opgeslagen in de leeslijst, worden deze ook als tegel getoond op de startpagina van Edge.

Favoriete mappen maken

Een verschil tussen een pagina opslaan als Favoriet of in de leeslijst, is dat u favorieten verder kunt organiseren in mappen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Voeg een pagina toe aan de werkbalk Favorieten. Wanneer deze werkbalk zichtbaar is, staan uw favoriete websites altijd rechtstreeks in beeld.
  • Voeg een pagina toe aan een nieuwe map met favorieten. Deze optie bekijken we als eerste.

Bij het opslaan van een pagina als favoriet is te kiezen op welke locatie dat gebeurt.

1. Open de gewenste pagina (wij kiezen hier de pagina over bultrugwalvissen bij Wikipedia, omdat we een spreekbeurt over walvissen voorbereiden).
2. Klik op Aan Favorieten of leeslijst toevoegen , of druk op Ctrl+D.
3. Kies Nieuwe map maken in het menu dat verschijnt.
4. Geef de nieuwe map een naam (hier: Spreekbeurt walvissen) en klik op Toevoegen.

Favorieten zijn te groeperen in zelfgemaakte mappen.

De nieuwe map is gemaakt en de pagina is toegevoegd. Hij is bereikbaar via de Hub (zie verderop). De pagina zelf is nog steeds zichtbaar en heeft nu een gele ster. Alle pagina’s die u (opnieuw) bezoekt en tevens in de favorietenlijst staan, worden aangegeven met een gele ster.
Mappen die u zelf hebt gemaakt, zijn bij het toevoegen van nieuwe Favorieten via het menu te kiezen. In de afbeelding is bijvoorbeeld de pagina over dwergvinvissen geopend. Ook deze wordt  toegevoegd als favoriet. De map Spreekbeurt walvissen staat nu in het menu.

TIP • Favoriet niet in map Wilt u een website wel opslaan als favoriet, maar niet in een bepaalde map? Kies dan bij Opslaan in de optie Favorieten. Hij wordt dan op het hoogste niveau van de favorietenlijst opgeslagen.

Als een site wordt toegevoegd aan de Werkbalk Favorieten is hij supersnel te selecteren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.