Als u zaken gaat invoeren, wijzigen, aanpassen, controleren enzovoorts, dan is daarvoor het dashboard van WordPress ontworpen. In dit artikel een overzichtje daarvan, in mijn Handboek WordPress 6 komt het onderwerp vanzelfsprekend veel uitgebreider aan bod!
Klik op het onderdeel Dashboard in het navigatiemenu van WordPress (wat betekent dat u eerst moet inloggen). Hier treft u een scherm met meerdere informatieve blokken. De volgorde hiervan kunt u wijzigen, zoals we later zullen zien. Wanneer u nog niets hebt gewijzigd aan de installatie van WordPress ziet u de volgende blokken (de nummers komen overeen met die in de eerste afbeelding hieronder):
1. Welkom bij WordPress In dit blok staat een link naar informatie over de huidige versie van WordPress. Daarnaast vindt u hier snelkoppelingen naar Nieuwe pagina toevoegen, Open siteeditor en Stijlen bewerken. Hier gaan we elders in dit boek dieper op in. Als u geen behoefte hebt aan dit blok klikt u op Negeren. Het blok weer toevoegen gaat via Schermopties (zie kader verderop).

Meer zaken in het dashboard van WordPress
2. Status site-diagnose Hier vindt u belangrijke informatie over de configuratie van WordPress en andere punten die aandacht vereisen.
3. In een oogopslag Hier ziet u handige statistieken over uw site, zoals aantallen berichten, pagina’s en reacties. Door te klikken op deze woorden gaat u naar de betreffende WordPress-onderdelen.
4. Activiteit Hier staat een overzicht van recent gepubliceerde berichten en de laatste paar reacties. Dit blokje is handig om snel reacties goed of af te keuren. De werking is eenvoudig: beweeg met de cursor over een reactie. Er verschijnen linkjes om onder meer berichten toe te laten of als spam te markeren.
5. Snel een concept maken Beschouw dit als een soort kladblok. Hier kunt u een conceptbericht schrijven. Klik op Concept opslaan om het bericht op te slaan. Klik er daarna op om het bericht te bewerken en te publiceren.
6. WordPress evenementen en nieuws Als er belangrijk nieuws is over WordPress verschijnt er een bericht in dit blok. Ook worden hier WordPress-evenementen aangekondigd. De berichten zijn afkomstig van het WordPress-team, zowel het internationale als Nederlandse.
🖋️ Goed verstopt: schermopties
De knop Schermopties staat rechtsboven in het dashboard. Echt handig is die knop niet geplaatst. Veel mensen kijken eroverheen, terwijl er wel belangrijke zaken mee geregeld worden. Hebt u in de vorige alinea het blokje Welkom bij WordPress verwijderd en wilt u het terug? Klik op de knop Schermopties. Daar staan vinkjes bij alle blokken, behalve bij Welkom. Zet er weer een vinkje bij en het blok is terug.

Handboek WordPress 6
WordPress is het populairste en meest gebruikte contentmanagementsysteem voor websites. Het programma is geliefd om zijn gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Het Handboek WordPress 6 loodst u langs alle mogelijkheden. Dat begint bij het installeren van WordPress en eindigt bij het kiezen van de juiste plug-ins en thema’s. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het werken met de Gutenberg-blokeditor en het aanpassen van bestaande thema’s. Maar er is ook ruim aandacht voor eenvoudiger zaken, zoals het werken met berichten, pagina’s, widgets en het menu. Met WordPress maakt u eenvoudig een website voor uw bedrijf, club, vereniging of gewoon voor de lol. Het boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen die u bij het bouwen en beheren van uw site tegenkomt. Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- Kennismaken met WordPress
- WordPress installeren
- Werken met het admindashboard
- Instellingen aanpassen
- Berichten, pagina’s, afbeeldingen, audio en video toevoegen
- Werken met de Gutenberg-blokeditor
- Gebruikers en gebruikersrollen toevoegen
- Thema’s installeren en wijzigen
- Widgets toevoegen
- WordPress uitbreiden met plug-ins
WordPress: Gutenberg of de Klassieke Editor?
Sinds WordPress 5 is het de bedoeling dat je aan de gang gaat met de visuele editor Gutenberg. Hier – bij Computer Creatief – gebruiken we nog steeds de Klassieke Editor. Ik heb Gutenberg uitgezet en de plug-in voor de Klassieke Editor geïnstalleerd en geactiveerd. Als jarenlange WordPress-gebruiker vind ik Gutenberg op dit moment een…
De inhoud van je WordPress-blog
Het is deze maand de maand van WordPress bij Computer Creatief. En tot nu toe hebben we het eigenlijk alleen over de techniek gehad, maar hoe zit het met de inhoud…? Je kunt nog zo’n mooie WordPress-site hebben opgezet en alle trucs uit het boek van de maand hebben ingezet: als dat wat op je…
De Upgrade-podcast: maak een website met WordPress
Luister elke maand naar een nieuwe aflevering van Upgrade, de podcast van ComputerCreatief. Deze maand praat Peter de Ruiter met Dirkjan van Ittersum, schrijver van Het Handboek WordPress 5 over de mogelijkheden van deze laatste versie van WordPress, de software om sites en blogs mee te bouwen, te onderhouden en te vullen. Internet is een…
Leer alles over WordPress met Het Handboek WordPress 6
WordPress 5 heeft heel veel nieuws aan boord ten opzichte van z’n voorgaande versie. Het Handboek WordPress 5 duikt de diepte in en leert je alles over dit CMS. (Inmiddels is er alweer een nieuwe versie: WordPress 6 en een nieuw Handboek WordPress 6.) WordPress zag in alweer 2003 het levenslicht. Het CMS (wat staat…