Het einde voor Aperture is in zicht

Eigenlijk had ik geen idee dat er nog mensen waren die werkten met Aperture, de oude fotobewerkingssoftware van Apple. Maar waarom ook niet? Als je een applicatie prettig vindt werken, dan neem je daar moeilijk afscheid van. Het was al heel lang duidelijk dat er nooit meer een update van Aperture zou komen en nu stopt Aperture zelfs met werken bij de volgende systeemupdate, de macOS-versie na Mojave. Wat nu te doen met je foto’s? Waar moet je heen met je Aperture-library nu het einde van Aperture in zicht is?

Blijven werken in Aperture?

Voor de die-hard-gebruikers van Aperture lijkt er nu toch een eind te komen aan Aperture. Straks, na macOS Mojave, werkt de applicatie niet meer en als je verder wilt met je foto’s zul je moeten overstappen naar andere software. Je kunt natuurlijk besluiten om je macOS niet meer te updaten. Dan kun je blijven werken totdat je computer er mee ophoudt. Als je echt niet van Aperture kunt scheiden, dan is dat de beste oplossing. Er zijn natuurlijk nadelen bij het kiezen voor deze oplossing. Je krijgt geen veiligheidsupdates meer en je weet dat als je Mac ophoudt met werken, het einde verhaal is voor Aperture.

Andere software?

Misschien moet je nu eindelijk die stap eens maken naar andere software. Apple ziet graag dat je met Apple Foto’s op de Mac gaat werken. Hoewel, alleen naar Apple Foto’s? Het Apple-support-document Migrate your Aperture libraries to Photos or Adobe Lightroom Classic geeft aan hoe je de Aperture-bibliotheken kunt overzetten naar Apple Foto’s én naar Lightroom Classic. Deels is de info die Apple verstrekt in het Engels, deels in het Nederlands.

Naar Apple Foto’s

In het onderdeel Hoe materiaal en metagegevens van Aperture naar Foto’s worden gemigreerd geeft Apple aan wat er precies overgehaald wordt uit he Aperture Library. Een voorbeeld: Foto’s en films worden ongewijzigd gemigreerd. Foto’s worden gemigreerd met de aanpassingen en filters die u in Aperture hebt toegepast. U kunt in Foto’s de aanpassingen niet wijzigen, maar u kunt wel de oorspronkelijke afbeelding herstellen. Het is dus niet zo dat je lekker verder kunt werken aan je foto’s nadat je je foto’s hebt overgezet. Bewerkingen op de foto’s zijn toegepast, maar niet verder te bewerken. Toch blijft er wel veel behouden. Albums, Slimme albums, trefwoorden, de Diavoorstellingen die je hebt gemaakt: ze komen allemaal mee naar Apple Foto’s.

Naar Lightroom

Lightroom heeft al sinds versie 5.7 een tool waarmee je je Aperture-bibliotheek kunt importeren. De bewerkingen aan een Raw-bestand die je in Aperture hebt gedaan zie je niet verschijnen in de module Ontwikkelen van Lightroom. Je kunt het resultaat van je bewerkingen in Aperture wel overhalen in de vorm van jpeg’s. Apple geeft in het support-document aan wat er wel en wat er niet valt over te halen naar Lightroom. Adobe heeft er ook een support-document voor: How to migrate from Aperture to Lightroom Classic. Ik vond nog een uitgebreid verhaal over, van een zekere William Beem. Die heeft een Aperture naar Lightroom Gids geschreven.

De toekomst na het einde van Aperture

Waarom je met Aperture bent blijven werken, weet jij alleen, Aperture-fan. Des te langer je bij Aperture bleef, des te groter je fotobibliotheek werd en des te problematischer de toekomst na Aperture. Aperture werkt niet meer na de volgende macOS-versie. Je zult Aperture niet meer kunnen openen nadat je de update na Mojave hebt gedaan. Het lijkt me dat je nu moet besluiten wat je met de Aperture-bibliotheek met foto’s gaat doen. Uithuilen en opnieuw beginnen met bijvoorbeeld On1 of Luminar. Of het migratiegereedschap gebruiken naar Apple Foto’s of Lightroom Classic. Als je bij Aperture bent gebleven omdat je niet met Lightroom wilde werken, is een van de alternatieven voor Lightroom misschien een goede keuze…

Mocht je van Aperture willen overstappen naar Apple Foto’s of Lightroom Classic dan is het zeker zinvol om je verder te verdiepen in die applicaties. Beide applicaties werken anders dan Aperture en je zult je zo’n nieuwe applicatie weer helemaal eigen moeten maken. Daar bestaan natuurlijk boeken voor. Bob Timroff schreef een boek over Apple Foto’s: Zo werkt Apple Foto’s, waarin alle mogelijkheden van Apple Foto’s aan de orde komen. Pieter Dhaeze en Hans Frederiks schreven Ontdek Lightroom Classic, een boek waarmee je snel op weg kunt met Lightroom Classic.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.