Deze maand geen boek van de maand maar een auteur van de maand: Scott Kelby. November 2017 is bij Computer Creatief Scott Kelby-maand. Hij schreef meer dan vijftig boeken, waarvan er bij Van Duuren Media inmiddels 5 verschenen zijn. Zijn nieuwste boek – Het grote flitserboek – verschijnt omstreeks 20 december. Tot en met 15 december is het te bestellen voor de gereduceerde prijs van €24,99, in plaats van €29,99. In deze blogpost vind je een tip uit Het grote flitserboek over de sluitertijd bij flitsen die je kunt/moet kiezen. Meer over Scott Kelby en voorproefjes uit zijn Nederlandse boeken vind je op www.scottkelby.nl. (H.F.)
Waarop moet je je sluitertijd bij flitsen instellen (en waarom)?
Stel je sluitertijd in op 1/125 seconde. Oké, maar waarom 1/125? Omdat dat voor de meeste camera’s een goede, veilige sluitertijd is om te gebruiken en die ervoor zorgt dat je sluitertijd en je flitser synchroon (in sync) blijven. Je drukt op de ontspanknop en dan gaan zowel je sluiter als je flitser op precies het goede moment af. Wat als ze niet meer synchroon lopen? Dat zie je hierboven. Als je sluitertijd te hoog wordt (boven 1/200 seconde bij Canon, 1/250 seconde bij Nikon en bij Sony, afhankelijk van de camera 1/160, 1/200 of 1/250 seconde, daarom is 1/125 seconde perfect), begin je aan de onderkant van je foto een zwart verloop waar te nemen, zoals je hierboven ziet. Hoe verder je boven de maximale ‘synchronisatiesluitertijd’ komt hoe groter dat verloop wordt. Maar dat kun je dus helemaal voorkomen door gewoon te doen wat ik heb gezegd en 1/125 als je sluitertijd te gebruiken.
1/125 seconde
Er komt een moment (en daar lees je zo meer over) dat je dat zou willen veranderen, maar meestal zul je dan de sluitertijd willen verlagen en dat is prima. Maar wanneer je boven de 1/200 seconde gaat worden dingen onvoorspelbaar, dus daarom raad ik 1/125 seconde aan. Ik doe mijn best om niet wijsneuzig te klinken en te beginnen over hoe de ‘gordijnen’ van je sluiter werken en wat hun relatie is tot het brandpuntvlak en alles. In plaats daarvan hoef je alleen maar te weten dat (a) je wilt dat je camera en flitser perfect synchroon (in sync) blijven, (b) als je de sluitertijd op 1/125 seconde instelt, je je nooit hoeft druk te maken over of je camera en flitser synchroon (in sync) zijn en © als je een verloop op je foto’s ziet verschijnen, je even moet controleren of je toch niet per ongeluk een snellere sluitertijd hebt ingesteld, ‘omdat je dat waarschijnlijk hebt gedaan’ (ik heb het zelf vaak genoeg gedaan). Stel in dat geval de sluitertijd weer in op 1/125 seconde.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.