Het nieuwe Handboek Excel 2021

Eind maart verschijnt het Handboek Excel 2021, evenals eerdere versies geschreven door Wim de Groot. We lichten hier een tipje van de sluier op en geven alvast een deel van hoofdstuk 12 weer. Zo ervaart u hoe de stijl van het boek eruit ziet.

Uw werkblad beveiligen, maar enkele cellen openhouden

U kunt een werkblad beveiligen, dan kan niemand de gegevens veranderen. Maar wat, als u toch een paar cellen open wilt houden, zodat mensen daar iets kunnen invoeren? Het beveiligen van een werkblad lijkt een kwestie van alles of niets, maar dat valt mee.

U stelt de beveiliging van een werkblad als volgt in.

 1. Klik op de tab Controleren en klik op Blad beveiligen.
 • Of klik met de rechtermuisknop op de bladtab onderaan en kies Blad beveiligen.

Er verschijnt een venster met een aantal opties. Verkent u de mogelijkheden eens en schakel in wat gebruikers wel mogen doen.

 1. Boven in dit venster kunt u een wachtwoord opgeven. Dit is niet verplicht, maar sterk aan te raden.
 2. Bedenk uw eigen wachtwoord en klik op OK.
 • U kunt als ‘wachtwoord’ ook een aantal cijfers opgeven, dan hebt u een soort PIN-code.
 1. Er verschijnt een vervolgvenster waarin u hetzelfde wachtwoord (of cijfers) nogmaals invoert.
 • Mocht u in dit vervolgvenster niet exact hetzelfde wachtwoord invoeren, dan verschijnt de melding: ‘De wachtwoordbevestiging is niet identiek’. Klik dan op OK en voer opnieuw tweemaal hetzelfde wachtwoord in.

Onthoud dit wachtwoord goed, want het is voortaan de enige mogelijkheid om het werkblad te ontgrendelen!

Het hele werkblad is nu beveiligd. Alle cellen worden geblokkeerd. Probeert u iets te typen (of iets te verwijderen), dan wordt u tegengehouden en verschijnt er een melding. U ziet ook dat de meeste knoppen in het lint vaag zijn geworden: die werken nu niet.

U zet het werkblad op slot met de beveiliging.

Beveiliging opheffen

U heft de beveiliging van het werkblad als volgt op.

 1. Klik in het tabblad Controleren op de knop, die nu Beveiliging blad opheffen
 • Of klik met de rechtermuisknop op de tab van het werkblad en kies Beveiliging blad opheffen.
 1. Er verschijnt een venster. Voer uw wachtwoord in en alle cellen zijn weer te bewerken.

Enkele cellen openhouden

En dan nu het punt waar het om gaat: u hebt een rekenmodel waarin mensen in bepaalde cellen gegevens moeten invoeren. In andere cellen voeren formules een berekening uit, u wilt niet dat iemand deze formules kan verwijderen. Om te zorgen dat slechts enkele cellen toegankelijk blijven, heft u in die cellen de blokkade op.

Hebt u het hele werkblad al beveiligd en wilt u nu de blokkering van enkele cellen veranderen, dan moet u eerst de beveiliging van het blad opheffen; zie de stappen hierboven.

 1. Selecteer de cellen die gebruikers mogen invullen.
 • Om verspreid liggende cellen te selecteren houdt u de Ctrl-toets ingedrukt en klikt u op de betreffende cellen.
 1. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies in het snelmenu Celeigenschappen; het venster Cellen opmaken gaat open.
 • Of druk op de sneltoets Ctrl+1 (Ctrl-toets en cijfer één).
 1. Klik op de tab Bescherming en schakel de optie Geblokkeerd uit.
 2. Schakel vervolgens de beveiliging van het hele werkblad weer in door in het tabblad Controleren te klikken op Blad beveiligen.

Alle cellen worden nu geblokkeerd, behalve de cellen waarvan u de blokkering hebt uitgeschakeld. Alleen die cellen zijn nog open en kunnen worden ingevuld.

De volgorde is even wennen: schakel eerst in enkele cellen Geblokkeerd uit, zet daarna de beveiliging aan en u kunt alleen nog typen in deze cellen.

Vuistregel: Eerst blokkeren, dan beveiligenAls u het werkblad beveiligt, worden standaard alle cellen geblokkeerd. Wilt u een aantal cellen toch toegankelijk houden, dan heft u eerst de blokkering van die cellen op door via Celeigenschappen op het tabblad Bescherming de optie Geblokkeerd uit te schakelen. Daarna schakelt u de beveiliging van het werkblad in.

Wat is er veranderd in het boek?

Wat is er in dit boek veranderd vergeleken met de vorige editie? De hele tekst is onder handen genomen en opgefrist, alle afbeeldingen zijn bijgewerkt naar de look-and-feel van deze nieuwste versie. Naast de functies VERT.ZOEKEN en HORIZ.ZOEKEN is de functie X.ZOEKEN gekomen; die is flexibeler, want de kolom waarin u zoekt, hoeft niet meer per se aan de linkerkant (dan wel de bovenkant) van de tabel te staan. Ook kunt u hier een eigen tekst opgeven voor het geval dat de zoekwaarde niet in de lijst voorkomt.

Wat kunt u van het boek verwachten? Het handboek Excel 2021 is voor beginnende gebruikers. Mensen die weinig ervaring met Excel hebben en die een aantal basisvaardigheden willen leren. U leert hoe u een lijst met gegevens opzet, formules opstelt om berekeningen te maken, ingebouwde rekenfuncties gebruikt, grafieken maakt en aanpast en hoe u het afdrukken precies regelt.

Ieder hoofdstuk eindigt met 10 vragen waarmee u uw kennis kunt testen, plus 3 opdrachten.

De functies voor het rekenwerk vormen het kloppende hart van Excel, bijna de helft van dit boek wordt besteed aan de 35 meest gebruikte functies (daarvan wordt ook steeds de Engelse benaming gegeven). Voor een aantal handelingen wordt de sneltoets vermeld. Er kunnen 100 gratis oefenbestanden worden gedownload.

Werken met een draaitabel is misschien niet het eerste waar u aan denkt. Maar u kunt een Bonushoofdstuk downloaden, waarin ook dat haarfijn wordt uitgelegd.

Bij Van Duuren Media valt een Inkijkexemplaar te downloaden, dat snel een indruk geeft van de uiteenlopende onderdelen van Excel die worden besproken.

Handboek Excel 2021

Handboek Excel 2021

Microsoft Excel is het meestgebruikte programma voor rekenwerk en gegevens. Het is dan ook van belang om daar vlot mee te kunnen werken. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de ontelbare mogelijkheden van dit onderdeel van het Microsoft Office-pakket. De nieuwste versie van dit krachtige rekenprogramma is Excel 2021, als onderdeel van Office 2021 en Microsoft 365. En daar past dit Handboek Excel 2021 vanzelfsprekend prima bij.

Meer tips en trucs voor Excel:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.