Het perfecte plaatje uit je smartphonecamera

Bijna elke smartphone in het wat duurdere segment heeft tegenwoordig een dubbele camera. Wat je met die dubbele camera’s kunt doen verschilt per smartphone en smartphonefabrikant. Elke fabrikant moet uitzoeken hoe je met die dubbele camera’s het perfecte plaatje uit je smartphonecamera krijgt. Zo ook de makers van de nieuwe Essential-smartphone. Yazhu Ling van Essential legt in een blogpost uit hoe die twee camera’s op elkaar werden afgestemd om tot mooie scherpe foto’s te komen. Ook als de lichtomstandigheden slechter worden.

Met een dubbele camera naar het perfecte plaatje

aanpassen_van_beeld
De verschillende stadia van verbeteringen uit – van links naar rechts – maart, begin april, eind april, mei, juni en het uiteindelijke resultaat.

Essential is een nieuw bedrijf van Andy Rubin dat smartphones maakt. Andy Rubin was ooit de bedenker van Android. Hij is Essential begonnen om een betere en mooiere smartphone te maken dan andere fabrikanten. Of Essential dat gaat lukken weten we nog niet echt, want de mobieltjes zijn nog niet leverbaar. We kunnen er op hun blog al wel over lezen. Op dat blog verscheen een post van Yazhu Ling, een ontwikkelaar die mede verantwoordelijk is voor de manier waarop de dubbele camera’s van de Essential-telefoon kunnen samenwerken. De ene camera maakt foto’s in kleur, de andere in zwart-wit. Door het samenvoegen van die twee beelden kun je scherpere foto’s krijgen. Kortom het samenstellen van het perfecte plaatje. Dat samenvoegen is natuurlijk niet eenvoudig en daarover schreef ze die blogpost.

Bokeh

In de blogpost laat ze zien hoe zo’n samenstelling in zijn werk gaat. Je ziet de foto van de kleurensensor en de foto van de zwart-witsensor en de uiteindelijke samenstelling van de twee foto’s. Elke fabrikant is op dit moment bezig met dat soort technologie. De ontwikkelaars zijn niet alleen op zoek naar het mooie scherpe beeld, maar willen met die camera’s ook andere dingen doen. Zoals bijvoorbeeld het maken van bokeh, zo’n zachte onscherpe achtergrond. Meer over deze nieuwe mogelijkheden van de smartphonecamera kun je lezen in het boek Smartphonefotografie dat in augustus van de persen rolt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.