De beoogde iMac

Het wordt een iMac

Na lang uitstellen en steeds maar weer vol goede moed proberen is de kogel door de kerk: het wordt een iMac. Windows 10 geeft te veel problemen.

Na een fulltime-gebruiker te zijn geweest van Windows sinds versie 3.11 is het tijd voor verandering. Windows 10 interrumpeert simpelweg te vaak de dagelijkse gang van zaken. Als het geen megalomane updates zijn die roet in het eten gooien, dan zijn het wel weer driverupdates die meer kapot maken dan je lief is. Of zomaar vage fouten uit het niets. Het heeft weinig zin hier een complete klaagzang op te gaan hangen. Als je gelukkig bent met Windows 10 moet je dat wat ondergetekende betreft natuurlijk vooral ook blijven. Sowieso zullen ook hier nog wel een tijdje Windows-systemen blijven draaien. Maar als daar wat mis mee gaat zal het nauwelijks tot geen stress meer opleveren, want geen productiecomputer meer. En dát is toch best een prettige gedachte.

Keuzes

Het heeft wat nadenkwerk gekost. Veel navragen ook bij vrienden en collega’s die al een tijdje werken met Mac’s. Ook Linux even overwogen. Op zich zou dat ook een goede keuze geweest zijn, ware het niet dat daarvoor geen MS Office bestaat. En Office is helaas nog altijd de gouden standaard in het bedrijfsleven. Kortom: als broodschrijver heb je je daar aan aan te passen. Even nog gespeeld met de gedachte om Linux Mint te installeren plus een virtuele machine met daarin Windows 10 plus Office. Maar dat zou betekenen dat er als nog een vitaal onderdeel voor dagelijks gebruik in Windows draait, met alle mogelijke bijwerkingen van dien. Voor Mac OS X is Office gewoon wél verkrijgbaar, dus dat maakt de keuze makkelijk. Blijft over de vraag of het een MacBook of een iMac gaat worden. Na enig nadenken gaat uiteindelijk de voorkeur uit naar een iMac. Vanwege het grotere scherm, maar ook vanwege de net wat mooiere hardware. Plus een los toetsenbord dat eenvoudig vervangen kan worden. Geen overbodige luxe voor een ‘veeltikker’. In de toekomst komt daar voor mobiel werken wellicht nog een MacBook Air bij, die zijn een stuk betaalbaarder.

Trend

Als Windows 10 de koers blijft varen die nu is ingezet zullen er in de toekomst veel meer traditionele pc/notebookgebruikers naar alternatieven gaan zoeken. Dwang jaagt mensen weg, dat is logisch. Ook zijn er tegenwoordig veel meer alternatieven voor de aloude notebook, om het over de pc nog maar helemaal niet te hebben. Wie sleept er tegenwoordig nog een lompe laptop mee als je hetzelfde werk op een tablet kan verrichten? Voor veel jongeren is de smartphone met een flink uit de kluiten gewassen scherm voldoende voor hun dagelijkse bezigheden. Wil je dan toch wat meer, dan is er een Mac(Book). Of desnoods een Linux-systeem maar dan helaas zonder MS Office. Maar ook dat zal voor het overgrote deel van de thuisgebruikers niks uitmaken. Zelfs gamen onder Linux is tegenwoordig geen enkel probleem meer dankzij Steam. En – last but not least – virusscanners zijn niet nodig dankzij de ingebouwde beveiligingen van het besturingssysteem.

Andere richting met een iMac

Kortom, het is tijd om te breken met een decennialange traditie. Ergens richting einde december gaat de bestelling voor een iMac de deur uit. En dan maar kijken of dat apparaat inderdaad de beloofde rust biedt. Getuige de vele positieve reacties van gebruikers – en dat zijn allang niet meer de fanaten die het merk tot een soort cultus verheven hebben – lijkt dat wel snor te zitten. Nu maar hopen dat die Windows laptop – nog geen jaar oud – het nog een paar weken vol gaat houden.

Lees hier meer over macOS en aanverwante zaken


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Het wordt een iMac”

    1. Maar Windows 10 is de ongekroonde koning betreffende grotendeels ongewenste updates. En – nog erger – upgrades die zelfs doorgedrukt worden als je als zakelijk gebruiker duidelijk ‘nee, bedankt’ hebt gezegd. Het gevolg is een tamelijk instabiel geheel waar steeds weer gedonder met drivers is en andere zaken die uitzoekwerk vergen. Leuk om over te schrijven, maar dan moet er natuurlijk wél een systeem beschikbaar zijn om OP te schrijven…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.