Pas na het kiezen van een hostingprovider voor WordPress kunt u aan de slag met uw eigen blog of site. Een belangrijke eerste stap, waarover je hieronder én in mijn Handboek WordPress 6 het een en ander kunt lezen. Hoe kies je een hostingprovider voor WordPress?
Zonder een webserver geen website. Zo’n server is een speciaal ingerichte computer die webpagina’s het internet op stuurt. Uw WordPress-site komt op de server te staan. De eisen aan een server zijn hoog. Zodra iemand uw site opvraagt (door uw domeinnaam in een browser in te toetsen), moet de server razendsnel alle teksten en plaatjes naar de geïnteresseerde sitebezoeker sturen.
In theorie kunt u zo’n webserver zelf inrichten en beheren. Er zijn heel wat hobbyisten die van een oude computer een server maken, maar daar is wel aardig wat kennis voor nodig. U kunt ook een NAS (van bijvoorbeeld Synology of QNAP) gebruiken met serversoftware, maar ook dit is vooral het domein van hobbyisten. De meeste mensen schakelen een hostingprovider in (ook wel webhoster genoemd). Daar krijgt u voor een vast maandbedrag ruimte op een server. In dit boek gaan we ervan uit dat u uw site bij een hostingbedrijf onderbrengt.


Ga bij het kiezen van een hostingprovider niet over een nacht ijs. Het is een belangrijke keuze. Het bedrijf moet ervoor zorgen dat uw site 24 uur per dag bereikbaar is. Mocht er een keer wat zijn, dan moet het bedrijf – desnoods bij nacht en ontij – in actie komen om de server weer aan de praat te krijgen.
Afspraken
Wanneer u een heel belangrijke site hebt, maakt u met zo’n hostingprovider afspraken over de maximale tijd dat de site offline mag zijn. Zulke afspraken worden vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA). Daar staat bijvoorbeeld in dat een uptime is gegarandeerd van 99,9 procent. Hooguit 0,1 procent van de tijd mag de site dus offline zijn.
Bij kleinere sites zijn zulke afspraken niet aan de orde, al was het maar omdat SLA’s behoorlijk prijzig zijn. Toch is het belangrijk om te kijken hoe betrouwbaar een hostingprovider is. Er zijn verschillende sites op internet om erachter te komen hoe tevreden klanten zijn:
- WebhostingReviews.nl
- Webhosters.nl
- Hostingwijzer.nl
Uiteraard moet u verder kijken dan alleen de tevredenheid van klanten. Sluiten de geleverde diensten aan bij uw wensen? Let op de volgende zaken:
- Hoeveelheid schijfruimte Bij een hostingprovider krijgt u een bepaalde hoeveelheid schijfruimte. Het werkt net als in uw pc thuis. Daar zit misschien een schijf in waarop maximaal 1 terabyte aan gegevens op past. Zo is het ook bij de hostingprovider. U krijgt bijvoorbeeld maximaal 5 gigabyte. Vaak is het wel mogelijk om over te stappen op een duurder abonnement waarbij u meer ruimte krijgt. Hoeveel u nodig hebt, hangt af van uw site. Wilt u bijvoorbeeld veel met afbeeldingen werken? Dan zult u meer nodig hebben dan wanneer uw site voornamelijk draait om tekst. Wanneer u regelmatig video’s uploadt naar uw site, zult u nog (veel) meer ruimte nodig hebben.
- Dataverkeer Veel hostingproviders stellen een maximum aan het aantal megabytes dat uw bezoekers per maand mogen verstoken. Zolang u niet veel bezoekers hebt, blijft u daar wel onder. Maar als u opeens heel veel bezoekers krijgt, gaat de meter tikken en moet u mogelijk bijbetalen. Er zijn ook hostingproviders die onbeperkt dataverkeer beloven. Meestal is daar wel een zogeheten fair use policy van toepassing. Als het te gortig wordt, zal het bedrijf aan de bel trekken.
- Regelmatige back-up Net als op de pc thuis kan er natuurlijk wat misgaan bij een webhost. U wist bijvoorbeeld per ongeluk bestanden of de schijf van de server crasht. Het is daarom belangrijk dat er regelmatig back-ups worden gemaakt van de inhoud van uw webserver. De meeste hostingproviders zorgen automatisch voor back-ups, zodat u in geval van nood een oude versie van de site kunt terugzetten. Zoek uit hoe vaak er back-ups gemaakt worden, maar ook hoe gemakkelijk een back-up teruggezet kan worden. Ons advies: maak voor alle zekerheid ook zelf back-ups. In hoofdstuk 9 staat beschreven hoe u dergelijke veiligheidskopieën kunt maken van uw WordPress-site.
- Servers in Nederland Er zijn veel buitenlandse hostingproviders (veelal Amerikaanse) die voor uitzonderlijk lage tarieven hosting leveren. Als u veel bezoekers uit het buitenland hebt, kunt u een abonnement bij zo’n hostingprovider zeker overwegen. Maar wanneer het merendeel van uw bezoekers vanuit Nederland komt, is het belangrijk een host te kiezen met servers in Nederland. Hierdoor garandeert u dat de bezoekers de site snel op het scherm krijgen. Een andere reden voor servers in Nederland is de wel erg nieuwsgierige Amerikaanse overheid. Veiligheidsdiensten (waaronder de NSA) hebben bijzonder veel rechten om dataverkeer te doorzoeken. Als u het daar niet zo op hebt, kunt u misschien beter een Nederlands (of Europees) bedrijf uitzoeken.
- Spam-, virus- en antihackfilters Een groot probleem op internet zijn spammers, hackers en virussen. Een goede hostingprovider helpt u bij het bestrijden van deze problemen. Uw mail wordt gefilterd, waardoor spam er zo min mogelijk doorheen komt. Omdat WordPress zo’n populair systeem is, proberen veel hackers in te breken op deze sites. Daarom is het belangrijk dat een hostingprovider hiertegen maatregelen neemt. Dat ontslaat u niet van de plicht zelf het nodige te doen om uw site te beveiligen. Meer daarover in hoofdstuk 9.
- Aantal mailboxen Veel hostingproviders leggen beperkingen op aan het aantal mailboxen. Dit is vooral belangrijk wanneer meerdere personen de domeinnaam willen gebruiken voor hun e-mailadres. Bedenk ook dat zo’n mailbox schijfruimte in beslag neemt. Stel dat u regelmatig beeldmateriaal mailt, dan kunt u snel tegen de grenzen aanlopen.
Specifieke eisen voor WordPres
Voor WordPress zijn er nog enkele specifieke eisen waar de hostingprovider aan moet voldoen. Deze specificaties zijn essentieel, anders kunt u WordPress niet gebruiken:
- PHP-versie 7.4 of hoger
- MySQL-versie 5.7 of hoger (eventueel MariaDB-versie 10.3 of hoger)
Om uit te vinden of een hostingprovider aan de gestelde eisen voldoet, checkt u de FAQ-sectie op de site van de webhost. Is de gewenste informatie daar niet te vinden, neem dan contact op met het bedrijf om erachter te komen.
Prijs en kwaliteit (snelheid)
De prijzen voor webhosting variëren enorm. U kunt al een geschikte host vinden voor een euro per maand, maar net zo gemakkelijk betaalt u tientallen euro’s of zelfs meer. De markt van webhosting is een echte vechtersmarkt, waarin bedrijven stevig tegen elkaar opbieden. Dat heeft positieve en negatieve kanten. Het zorgt voor lage prijzen, maar soms ook voor faillissementen of slechte prestaties.
Het komt voor dat een hostingbedrijf te veel websites op één server laat draaien. Dan zijn de sites traag. Dat is vervelend bij het onderhoud van uw site, voor bezoekers van uw site én voor de vindbaarheid in Google. Een van de criteria waarop Google websites beoordeelt is de snelheid.
U hoeft geen enorme bedragen kwijt te zijn aan een goede webhost, maar beknibbel ook niet te veel. Let goed op de specificaties en de beoordelingen door klanten. Voor een kleine website (een paar honderd bezoekers per maand) mag een webhoster 5 tot 10 euro per maand rekenen. Wanneer u duizenden bezoekers per maand hebt, praten we al gauw over enkele tientjes per maand.
Bij sommige webhosters kunt u een abonnement gebruiken voor meerdere websites. Dit geldt onder meer voor de hostingproviders STRATO en Your-webhost.nl. De schijfruimte en bandbreedte kunt u bijvoorbeeld verdelen over maximaal drie sites. Uiteraard dient u dan wel drie keer een domeinnaam te betalen, maar de hosting kan zo behoorlijk voordelig uitpakken. Voorwaarde is wel dat u niet te veel ruimte en bandbreedte nodig hebt voor de sites. Voor sites met grote bezoekersaantallen is dit ongeschikt.
Handboek WordPress 6
WordPress is het populairste en meest gebruikte contentmanagementsysteem voor websites. Het programma is geliefd om zijn gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Het Handboek WordPress 6 loodst u langs alle mogelijkheden. Dat begint bij het installeren van WordPress en eindigt bij het kiezen van de juiste plug-ins en thema’s. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het werken met de Gutenberg-blokeditor en het aanpassen van bestaande thema’s. Maar er is ook ruim aandacht voor eenvoudiger zaken, zoals het werken met berichten, pagina’s, widgets en het menu. Met WordPress maakt u eenvoudig een website voor uw bedrijf, club, vereniging of gewoon voor de lol. Het boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen die u bij het bouwen en beheren van uw site tegenkomt. Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- Kennismaken met WordPress
- WordPress installeren
- Werken met het admindashboard
- Instellingen aanpassen
- Berichten, pagina’s, afbeeldingen, audio en video toevoegen
- Werken met de Gutenberg-blokeditor
- Gebruikers en gebruikersrollen toevoegen
- Thema’s installeren en wijzigen
- Widgets toevoegen
- WordPress uitbreiden met plug-ins
WordPress: Gutenberg of de Klassieke Editor?
Sinds WordPress 5 is het de bedoeling dat je aan de gang gaat met de visuele editor Gutenberg. Hier – bij Computer Creatief – gebruiken we nog steeds de Klassieke Editor. Ik heb Gutenberg uitgezet en de plug-in voor de Klassieke Editor geïnstalleerd en geactiveerd. Als jarenlange WordPress-gebruiker vind ik Gutenberg op dit moment een…
De inhoud van je WordPress-blog
Het is deze maand de maand van WordPress bij Computer Creatief. En tot nu toe hebben we het eigenlijk alleen over de techniek gehad, maar hoe zit het met de inhoud…? Je kunt nog zo’n mooie WordPress-site hebben opgezet en alle trucs uit het boek van de maand hebben ingezet: als dat wat op je…
De Upgrade-podcast: maak een website met WordPress
Luister elke maand naar een nieuwe aflevering van Upgrade, de podcast van ComputerCreatief. Deze maand praat Peter de Ruiter met Dirkjan van Ittersum, schrijver van Het Handboek WordPress 5 over de mogelijkheden van deze laatste versie van WordPress, de software om sites en blogs mee te bouwen, te onderhouden en te vullen. Internet is een…
Leer alles over WordPress met Het Handboek WordPress 6
WordPress 5 heeft heel veel nieuws aan boord ten opzichte van z’n voorgaande versie. Het Handboek WordPress 5 duikt de diepte in en leert je alles over dit CMS. (Inmiddels is er alweer een nieuwe versie: WordPress 6 en een nieuw Handboek WordPress 6.) WordPress zag in alweer 2003 het levenslicht. Het CMS (wat staat…