De tijd dat een computer na vier jaar antiek is ligt achter ons (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ibm_pc_5150.jpg)

Hoe lang gaat een computer mee?

Hoe lang mag je tegenwoordig verwachten dat een computer of laptop mee gaat? Moet je elke twee, drie jaar iets nieuws kopen? Die tijd is gelukkig voorbij!

Naar aanleiding van het trieste relaas rondom de iMac van Hans borrelde de vraag op betreffende hoe lang een computer of laptop tegenwoordig eigenlijk meegaat. Of mee zou moeten gaan. In tegenstelling tot een jaar of tien geleden zijn er geen spectaculaire sprongen in de snelheid van computers meer te zien. Zeker niet in de apparaten voor gemiddeld kantoor-, studie- en thuisgebruik. Alleen als je gamer bent wil je waarschijnlijk het allernieuwste hebben staan. En zelfs dán haal je de grootste snelheidswinst uit het vervangen van een videokaart. Om maar een meteen een duidelijk antwoord op de vraag te geven: een pc van een jaar of vijf oud komt nog uitstekend mee tegenwoordig. Windows 10 draait er als een zonnetje op en alle overige software levert ook geen enkel probleem op. Dat we zo stellig zijn in dit antwoord is omdat we toevallig zo’n pc hebben staan. Het kloppend hart wordt gevormd door een Intel i5-processor bijgestaan door 24 GB RAM. Vooralsnog voorzien van een snelle harddisk, die eventueel vervangen kan worden door een SSD.

Upgraden is sleutel

Zoals je ziet zijn de specificaties van bovengenoemd systeem eigenlijk al boven datgene wat er aan gemiddelde pc’s te koop staat momenteel. 8 GB is zo ongeveer de standaard hoeveelheid geheugen en ook de i5 is vrij standaard. Het snelheidsverschil tussen de verschillende i5 en i7-cpu’s is niet bijzonder groot. Wel zijn er verschillen op het vlak van energiezuinigheid, maar die zijn niet zo heel interessant in geval van een ‘gewone’ pc. Ook geldt dat bij dit soort systemen zaken als een videokaart eenvoudig vervangen kunnen worden door een moderne variant. Kortom: een pc van ergens tussen de vijf en acht jaar oud is prima bruikbaar. Ook voor laptops geldt iets soortgelijks. Al geldt daarvoor dat upgraden van essentiële onderdelen als een GPU (videochip) nagenoeg onmogelijk is. Ook zie je vaak dat een fabrikant een laptop na een a twee jaar niet meer ondersteunt met drivers. Heel jammer als de laptop verder nog snel zat is. Want ja, als er geen drivers voor een recente Windows-versie meer zijn houdt het natuurlijk wel een beetje op op een gegeven moment. Kunstmatige veroudering zouden wij dat noemen.

Beperkende factor

Die iMac van Hans beschikt (beschikte…) over een stevige Intel i7 CPU, inclusief een berg RAM-geheugen. Daarmee is het een solide platform voor multimedia en ook fotobewerking. De beperkende factor vormt bij de iMac de niet door een beter exemplaar te vervangen videokaart. En precies dáár zie je dan een zeker mate van ‘rimpeltjes’ tevoorschijn komen bij dat systeem. Want in tegenstelling tot zo’n acht jaar geleden – de iMac stamt uit 2009 – maakt tegenwoordig veel meer software gebruik van de rekenkracht van de GPU. En acht jaar oud is voor juist dat onderdeel net een tikje te antiek. Inderdaad: zonde. Maar ook Apple wil liever dat je een nieuwe computer voor een paar duizend Euro koopt dan een videokaart voor hooguit een paar honderd Euro. Hier zie je ook meteen het grote nadeel van volledig geïntegreerde en dichtgetimmerde systemen als de iMac en laptops: je kunt er nauwelijks iets aan upgraden.

Die goeie ouwe pc

Wil je echt lang genieten van een computer, dan is die aloude pc in tower of desnoods desktopvorm zo gek nog niet dus. Stel hem bij voorkeur zelf samen, dan weet je precies wat erin zit. En wat je kan opwaarderen. Kies als basis voor een beetje stevige Intel i5 of i7 en gegarandeerd dat zo’n systeem lang mee gaat. Qua RAM is het absolute minimum voor een zelfbouwsysteem 8 GB, praktischer en toekomstzekerder is 16 GB. In het begin kan je – zeker als je niet zwaar gaat gamen – de GPU die in de huidige generatie CPU’s is ingebouwd gebruiken. Wil je ooit meer, dan bouw je alsnog een capabele losse videokaart in.

Laptop

Bij aanschaf van een laptop is het zaak om een systeem te kiezen waarvan tenminste het RAM-geheugen uitbreidbaar is. Is 8 GB ingebouwd én is dat ook meteen het maximum, dan moet je niet te veel geld aan zo’n systeem uitgeven. Uitbreidbaar RAM (in de praktijk betekent dat veelal het oude geheugen eruit halen en vervangen door meer RAM) is een minimale vereiste voor toekomstzekerheid. Check ook of de harde schijf of SSD eenvoudig vervangen kan worden. En ga voor een bekende videokaart. De ervaring leert dat met name NVIDIA lang drivers uit blijft brengen voor zijn GPU’s. De schermresolutie van een laptop dient full HD te zijn. Meer – zoals 4K – mag, maar hou dan paradoxaal genoeg wel rekening met wat onscherpte. Windows is namelijk niet goed in het schalen van tekst, waardoor al snel ‘wolligheid’ ontstaat. Full HD bij een schermdiagonaal van 15…16 inch oogt echter haarscherp. Net niet te klein en zeker niet te groot. Zo’n laptop voorzien van een i5 of i7 cpu kan in theorie lang meegaan. Mits je de batterij kunt (laten) vervangen. Dat laatste is soms best moeilijk bij bepaalde modellen. Iets om bij aanschaf even na te vragen.

iMac-drama

De iMac van Hans had nog heel lang mee kunnen gaan. Als die vermaledijde harde schijf niet de geest had gegeven en er tijdens het inbouwen niets mis was gegaan met de videokaart- of connector daarvoor. Een lange levensduur staat of valt met onderhoudsvriendelijkheid. En dáár blinkt die iMac dan weer net niet echt in uit. Normaal gesproken is een computer of notebook na een jaar of drie tot vijf nog in de bloei van z’n leven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.