Het maken van geavanceerde kleurverlopen in Adobe Illustrator was altijd behoorlijk lastig. Als je een keer iets anders wilde dan een lineair of radiaal verloop, dan moest je gelijk gebruik maken van het niet zo intuïtieve Verloopnet-gereedschap. Sinds de CC2019-versie van Illustrator is hier verandering in gekomen en kun je gebruik maken van het nieuwe Vrije Vormverloop. Hieronder zie je hoe je dit verloop toepast.
Selecteer je verloopgereedschap
Het leuke van dit vrije vormverloop (of Freeform Gradient) is dat je gewoon gebruik kunt maken van je reguliere verloopgereedschap. Als je een object geselecteerd hebt, klik je op dit verloopgereedschap in de gereedschappenbalk:

Vanaf dat moment heb je in je Eigenschappenpaneel (of Properties panel) de keuze uit drie opties: lineair, radiaal, of vrije vorm:

Beweeg de bolletjes
Zodra je het vrije vormverloop hebt aangeklikt verschijnen er in het geselecteerde object direct een aantal bolletjes. Dit zijn de verlooppunten. Die punten bepalen de plaatsing van de kleuren in het verloop. Klik je op een leeg gebied in het object, dan voeg je een nieuw punt toe. Wil je er één verwijderen, dan sleep je hem van het object af.

Als je zo’n punt binnen het object verplaatst, dan verandert het verloop op een heel intelligente manier. De cirkel rondom het verlooppunt geeft de grootte aan van het verloopgebied. De grootte van dit gebied kun je aanpassen via de zwarte punt onderaan de stippellijn:

Kleuren kiezen
Hieronder zie je een leuk voorbeeld van een vrije vorm-verloop. Deze vogel bestaat uit een aantal afgesloten vormen. Elke vorm bevat zijn eigen kleurverloop:

Als je dubbelklikt op het verlooppunt, dan verschijnt het kleuren- of stalen-paneel. Daaruit kun je een kleur kiezen:

Verlooplijnen
In de vorige voorbeelden zag je alleen de verlooppunten, maar je kunt ook gebruik maken van verlooplijnen. Hiermee maak je een aaneensluitende lijn, waarlangs het verloop zich uitstrekt. Je kunt verlooppunten en verlooplijnen gewoon door elkaar gebruiken binnen één object.
Om een verlooplijn te kunnen maken, klik je in het eigenschappen-paneel op Lijnen, of Lines:

Als je voor deze optie gekozen hebt, dan klik je op het eerste punt. Vervolgens klik je door het object heen om meerdere punten toe te voegen:
Elk punt is onafhankelijk aan te passen door erop te klikken. Natuurlijk kun je hier ook weer op dubbelklikken om de kleur te veranderen.
Videotutorial
Tony Harmer maakte ook een handige (Engelstalige) video over dit verloop:
Wil je snel en grondig Adobe Illustrator CC leren? Dan is Classroom in a book: Adobe Illustrator dé manier! Classroom in a Book is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor software van Adobe. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts. Wil je naast Illustrator ook nog InDesign en Photoshop leren, dan is er op dit moment een aanbiedingsbundel van drie Classroom in a book-boeken voor de gezamenlijke prijs van €99,99.

Rob de Winter is Adobe Certified Expert & Instructor en professioneel vormgever en fotograaf. Jaarlijks traint hij honderden mensen vanuit zijn eigen bedrijf DWM Trainingen. Daarnaast spreekt hij op nationale en internationale conferenties zoals Professional Imaging en Adobe MAX. Naast het lesgeven is Rob ontwerper van huisstijlen, infographics, iconen en meer. Rob is de afgelopen twee jaar uitgeroepen tot Adobe MAX Master: één van de beste sprekers op de Adobe MAX-conferentie in Los Angeles. Zijn nationale en internationale netwerk stelt hem in staat door te dringen tot de meest invloedrijke en inspirerende kennis op het gebied van Photoshop, InDesign en Illustrator. Dat, in combinatie met zijn didactische achtergrond als afgestudeerd leraar, maakt hem de ideale trainer, coach en overdrager van kennis over vormgeving en de belangrijkste Adobe-applicaties. De boeken van Rob vind je hier.