Hoe pas je niveaus aan in Photoshop?

Hoe pas je niveaus aan in Photoshop?

Scott Kelby schreef een nieuwe editie van Hoe doe je dat in Photoshop? Dit nieuwe boek, dat omstreeks 25 oktober verschijnt, brengt je snel naar specifieke technieken die je nodig hebt om je foto of illustratie te bewerken. Het boek biedt praktische instructies zonder verwarrende vaktaal, zodat je nooit vastloopt bij het aanpassen van afbeeldingen. Met dit boek lukt het je om precies de resultaten te bereiken die jij wenst. We plaatsen de komende weken wat voorproefjes uit Hoe doe je dat in Photoshop? Zeg, Kelby! Hoe pas je niveaus aan in Photoshop? Handmatig en met pipetten!

Niveaus handmatig aanpassen in Photoshop

Er zijn verschillende manieren om de niveaus in je foto aan te passen. Ten eerste kun je de drie schuifregelaars gebruiken onder het histogram in het dialoogvenster Niveaus. Je opent dit dialoogvenster door in het menu Afbeelding naar Aanpassingen te gaan en Niveaus te kiezen, of door de sneltoets Command-L (Mac) of Ctrl-L (pc) te gebruiken. De eerste schuifregelaar (de zwarte) regelt de hoeveelheid schaduwgebieden (zwarte tinten) in je foto (vergelijkbaar met de schuifregelaar Zwarte tinten in Camera Raw): sleep hem naar rechts om de hoeveelheid schaduwen te vergroten. Met de middelste schuifregelaar (de grijze) pas je de middentonen aan (vergelijkbaar met Belichting in Camera Raw). Sleep hem naar links om de middentonen lichter te maken en naar rechts om ze donkerder te maken.

De laatste schuifregelaar (de witte) past de hooglichten aan (vergelijkbaar met Witte tinten in Camera Raw): maak ze lichter door de schuifregelaar naar links te slepen. Het histogram laat het toonbereik van de huidige foto zien, met de schaduwen aan de linkerkant, de middentonen in het midden en de hooglichten aan de rechterkant. Aan het histogram in de afbeelding links zie je dat deze foto voornamelijk middentonen heeft. Aan de uiteinden is het histogram namelijk vrijwel plat, wat betekent dat er een gebrek aan schaduwen (links) en hooglichten (rechts) is. Om schaduwen toe te voegen, heb ik de zwarte schuifregelaar naar rechts gesleept (zie afbeelding rechts). En door de witte schuifregelaar naar links te slepen, heb ik wat hooglichten toegevoegd. Je kunt zien dat de foto er enorm van is opgeknapt. Heb je geen zin om de niveaus handmatig aan te passen, lees dan verder voor een andere methode.

Niveaus aanpassen met pipetten

Dit lijkt ingewikkeld uit, maar het is best simpel en bovendien kun je de instellingen aan het einde van de rit opslaan voor later gebruik. (1) Open het dialoogvenster Niveaus met Command-L (Mac) of Ctrl-L (pc) en klik dan op de knop Opties om (2) het dialoogvenster Opties voor automatische kleurcorrectie te openen. Hier moet je twee wijzigingen maken voor de beste resultaten: markeer het keuzerondje Donkere & lichte kleuren zoeken en plaats een vinkje in het selectievakje Neutrale middentonen magnetisch. Klik op OK. Nu ga je het zwartpunt instellen, zodat dit niet effen zwart is, maar een superdonkere grijstint, bijna zwart.

Dubbelklik op het zwarte pipet (rood omcirkeld in afbeelding 1) om (3) het dialoogvenster Kleurkiezer (schaduwkleur doel) te openen. Typ in de vakken R, G en B elk de waarde 10, zodat je donkerste gebieden net niet helemaal zwart zijn. Klik op OK. Dubbelklik nu op het witte pipet om (4) het venster Kleurkiezer (hooglichtkleur doel) op te roepen en typ 245 in de velden R, G en B, zodat de lichtste gebieden niet puur wit zijn. Klik op OK. Nu alles correct is ingesteld, komt het leukste gedeelte: klik op het zwarte pipet en klik ermee op het allerdonkerste gedeelte van je foto om de schaduwen toe te wijzen aan 10, 10, 10.

Opslaan als standaardinstellingen

Klik dan op het witte pipet en klik ermee op het lichtste gedeelte van je foto om de hooglichten toe te wijzen aan 245, 245, 245. Optioneel: als je een kleurzweem ziet, klik dan op het grijze (middelste) pipet en klik daarmee op iets wat grijs (of op zijn minst iets neutraals, zoals bruin, beige enzovoort) hoort te zijn. Als je ten slotte op OK klikt, verschijnt er (5) een dialoogvenster met de vraag of je de nieuwe instellingen wilt opslaan als standaardinstellingen. Klik op Ja, zodat je deze stappen voortaan niet meer allemaal hoeft uit te voeren.

Hoe doe je dat in Photoshop?

Scott Kelby schreef een nieuwe editie van Hoe doe je dat in Photoshop? Dit nieuwe boek, dat omstreeks 25 oktober verschijnt, brengt je snel naar specifieke technieken die je nodig hebt om je foto of illustratie te bewerken. Het boek biedt praktische instructies zonder verwarrende vaktaal, zodat je nooit vastloopt bij het aanpassen van afbeeldingen. Met dit boek lukt het je om precies de resultaten te bereiken die jij wenst.

Zo werkt het: als je iets specifieks wilt doen open je het desbetreffende hoofdstuk (over lagen, afdrukken, problemen oplossen, speciale effecten enzovoort), je zoekt op wat je wilt doen (dat is eenvoudig; elke pagina behandelt slechts één onderwerp) en Scott vertelt je in heldere taal precies hoe het werkt, alsof hij naast je zit. Op die manier kun je snel weer aan de slag. Dit is dus geen boek vol theorie, verwarrende vaktaal of ingewikkelde stappen.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.