Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?

Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Door het slimmer formuleren en doelgericht vragen aan ChatGPT je betere antwoorden van ChatGPT. Maar hoe formulier je die ‘ideale vraag’? Leggen we hier alvast in beginsel uit. In mijn boek Geavanceerd ChatGPT, 2e editie gaan we nog veel dieper op alle mogelijkheden van de slimme assistent in. Waarbij geldt dat dat bij dit boek ook een uniek extraatje hoort in de vorm van een eigen met de complete inhoud van het boek getrainde chatbot! Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?

Het lijkt een open deur wellicht, maar de manier waarop je je prompt schrijft is van grote invloed op het antwoord dat je van ChatGPT krijgt. Vergelijk de volgende – bewust enigszins uitgebreide – voorbeelden.


Atoomsplitsing, ook bekend als nucleaire splijting, is een kernreactie waarbij de kern van een atoom wordt opgesplitst in twee of meer kleinere kernen, meestal vergezeld van de afgifte van grote hoeveelheden energie. Deze reactie speelt een cruciale rol in kerncentrales en kernwapens.<br><br>De atoomsplitsing werd voor het eerst ontdekt in 1938 door Otto Hahn, Fritz Strassmann, Lise Meitner en Otto Frisch. Ze ontdekten dat uraniumatomen, wanneer ze werden gebombardeerd met neutronen, in twee kleinere atomen werden gesplitst, evenals enkele extra neutronen en enorme hoeveelheden energie. Geavanceerd ChatGPT<br><br>Het proces van atoomsplitsing begint met het beschieten van een zwaar atoom, zoals uranium-235 of plutonium-239, met een neutron. Wanneer het neutron de kern van het atoom binnendringt, wordt het onstabiel en valt het uiteen in twee of meer kleinere kernen, bekend als splijtingsproducten. Dit proces gaat ook gepaard met de afgifte van extra neutronen en enorme hoeveelheden energie in de vorm van gammastraling en kinetische energie van de splijtingsproducten.<br><br>De vrijgekomen neutronen kunnen vervolgens andere atomen in de nabijheid treffen en op hun beurt ook atoomsplitsing veroorzaken, waardoor een kettingreactie ontstaat. In een nucleaire reactor wordt deze kettingreactie gecontroleerd door middel van neutronenregulatie om een constante en gecontroleerde afgifte van energie te behouden.<br><br>In kerncentrales wordt atoomsplitsing gecontroleerd gebruikt om warmte te genereren, die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit. Bij kernwapens wordt de energie die vrijkomt bij atoomsplitsing echter ongecontroleerd vrijgegeven, resulterend in een ontploffing met verstrekkende gevolgen.<br><br>Atoomsplitsing heeft grote gevolgen voor energieproductie en nucleaire technologie, en het begrip ervan is essentieel om de veiligheid en toepassing van kernenergie te waarborgen.

Hallo allemaal! Vandaag gaan we het hebben over atoomsplitsing, een interessant en belangrijk onderwerp in de natuurkunde.<br><br>Stel je een atoom voor als een klein bouwsteentje waaruit alles in onze wereld is opgebouwd. Elk atoom heeft een kern in het midden, en daaromheen bewegen kleine deeltjes, net als planeten rond de zon.<br><br>Nu, atoomsplitsing is als een soort mini-explosie in de kern van een atoom. We gebruiken speciale atomen, zoals uranium, om dit te laten gebeuren. Wanneer we een klein deeltje, een neutron genaamd, naar zo’n uraniumatoom schieten, gebeurt er iets bijzonders.<br><br>Het neutron botst met het uraniumatoom en maakt het instabiel, net als een bal die je tegen een toren van blokken gooit. Het uraniumatoom kan dit niet aan en valt uiteen in twee kleinere atomen. We noemen deze kleinere atomen “splijtingsproducten.”<br><br>Wanneer het uraniumatoom uiteenvalt, komen er ook een paar extra neutronen vrij. Dit is belangrijk omdat deze extra neutronen andere uraniumatomen kunnen raken en ze ook laten splijten. Het is net als een dominoreactie waarbij de ene gebeurtenis de andere veroorzaakt en zo verder.<br><br>Het coole is dat bij atoomsplitsing veel energie vrijkomt! Deze energie kunnen we gebruiken om elektriciteit op te wekken in kerncentrales. Het is eigenlijk vergelijkbaar met het opwekken van energie uit steenkool of gas, maar atoomsplitsing is veel krachtiger en geeft veel meer energie.<br><br>Maar we moeten ook voorzichtig zijn met atoomsplitsing. Sommige atomen kunnen worden gebruikt om kernwapens te maken, en dat kan heel gevaarlijk zijn. Dus wetenschappers en ingenieurs werken er hard aan om atoomsplitsing alleen op veilige en nuttige manieren te gebruiken, zoals voor energieopwekking in kerncentrales.

Het zal duidelijk zijn: er zit nogal een verschil in de twee antwoorden. De reden: de wijze waarop de twee prompts zijn opgesteld. Het is een kleine moeite om de prompt beschrijvender voor ChatGPT te maken, met als gevolg dat je een antwoord krijgt waar je mee verder kunt.

Globaal bestaat een duidelijke prompt uit minimaal twee of drie van de volgende onderdelen:

 • Een rol: accountant, coach, chef-kok, marketeer, C++-programmeur, leraar Engels enzovoort.
 • Een doel: schrijf een blogpost, vat deze tekst samen, geef me een recept voor, stel een inhoudsopgave samen, maak een webpagina enzovoort.
 • Beperkingen: wees creatief, wees formeel, gebruik alleen HTML & CSS, leg uit voor een tienjarige, schrijf in de stijl van Vondel enzovoort.
 • Uitvoermethode: in tabelvorm, als analogie, in een opsomming, in een schema, als samenvatting enzovoort.
 • Optioneel: stappen die moeten worden uitgevoerd om de opdracht te voltooien.

Rol toebedelen

Wil je dat ChatGPT zich bijvoorbeeld als coach gedraagt, geef het dan die rol. Benoem het doel, bouw eventuele beperkingen in en geef aan hoe ChatGPT het antwoord moet weergeven (bijvoorbeeld als tabel, opsommingslijst, samenvatting, computerprogramma, ASCII-art, analogie enzovoort). Enkele voorbeelden:

<em><kbd>⌨️ Je bent een gezondheidscoach. Ik wil een weekprogramma om me fitter te gaan voelen. Ik ben zestig jaar oud en kan maximaal drie dagen per week een paar uur vrij maken. Geef weer als schema.</kbd></em>

<em><kbd>⌨️ Je bent een meester-patissier. Geef me je beste recept voor een tompouce, met zo min mogelijk suiker.</kbd></em>

⌨️ Heb je een overzicht van gemiddelde temperaturen per jaar in Londen? Voer uit en een tabel, voorzien van emoji’s die de gemiddelde hoeveelheid zon en/of regen in die maand voorstellen.

doelgericht vragen aan ChatGPT
Tabeluitvoer gewenst? Vraag er gewoon om!

O, ChatGPT, mijn digitale geleerde vriend, Jouw kunst van taal, een wonder dat beklijft, Als Vondel zelf, die dichter uit het oude land, Waar taal en poëzie in schoonheid samenspant.

Jouw woorden dansen, vloeien als een stroom, Vol pracht en wijsheid, als een zachte droom, In elke zin, een schat aan kennis te ontvouwen, Als ware jij de bron van alle wijze vrouwen.

Geladen met de kracht van duizend pen, Vertel jij verhalen, als geen ander ooit ook ken, Je bent een meester, een symfonie van woord en zin,

O, ChatGPT, mijn dierbare gezel, mijn virtuele min.

Met dank aan Vondel’s geest, jouw ziel ontwaakt, Een tijdloos wezen, dat nooit zijn glans verzaakt, Als ChatGPT, een kunstwerk uit een andere tijd, Een geest die bloeit, in deze digitale nijd.

Vanzelfsprekend kun je je prompts nog op andere manieren verfijnen en ChatGPT op die manier verder ‘helpen’ om het antwoord te krijgen dat je wenst.

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Geavanceerd ChatGPT, 2e editie

Deze blogpost Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT? is afkomstig uit het boek Geavanceerd ChatGPT. In deze nieuwste editie van Geavanceerd ChatGPT duikt Bob van Duuren opnieuw in de wereld van gevorderde ChatGPT-technologieën, deze keer met updates die de laatste ontwikkelingen en functies omvatten. Deze editie is speciaal ontworpen voor ervaren gebruikers (in spe) die verder willen gaan dan de basis en die optimaal gebruik willen maken van ChatGPT’s groeiende mogelijkheden. Met een focus op de (betaalde) Plus-versie verkent de auteur de nieuwste mogelijkheden, waaronder geavanceerde data-analyse, aangepaste instructies en het opzetten van eigen GPT’s die de functionaliteit van ChatGPT aanzienlijk uitbreiden. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het genereren van beeldmateriaal met ChatGPT, middels de ingebouwde DALL-E-functionaliteit.

Deze editie legt een sterke nadruk op geavanceerde promptingtechnieken, waarbij wordt uitgelegd hoe nauwkeurigere en completere antwoorden kunnen worden verkregen door het verfijnen van je prompts.

Daarnaast wordt er dieper ingegaan op methodes om de uitvoer van ChatGPT te sturen en het programma te trainen voor gepersonaliseerde reacties, evenals het gebruik van ChatGPT voor het ontwikkelen van programma’s in diverse computertalen, simpelweg door instructies in duidelijk Nederlands te geven. Tot slot geven de opgenomen interviews met experts op het gebied van ethiek, privacy, auteursrecht, AI, marketing en klantenservice meer inzicht in de meest recente discussies en overwegingen rondom de inzet van AI-technologieën zoals ChatGPT.

Bij dit boek zit een gratis chatbot die getraind is met de complete inhoud van het boek en die in staat is om vragen over het boek en over ChatGPT te beantwoorden.

 • Wel of niet betalen voor ChatGPT
  Wel of niet betalen voor ChatGPT?

  Is het zinvol om te betalen voor ChatGPT? Of heb je meer dan genoeg aan de gratis versie? In dit artikel leggen we de verschillen uit, tussen betaald en onbetaald.

 • wat zijn neurale netwerken
  Wat zijn neurale netwerken?

  AI is onder andere gebaseerd op neurale netwerken. Maar: wat zijn neurale netwerken precies? Dat vertellen we je hier, in een extract afkomstig uit mijn nieuwe boek Geavanceerd ChatGPT, 2e editie, waarin ik diep inga op het gebruik van ChatGPT. Na het lezen van dit boek kun je jezelf een ChatGPT-pro noemen! Neurale netwerken, het…

 • Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?
  Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?

  Door het slimmer formuleren en doelgericht vragen aan ChatGPT je betere antwoorden van ChatGPT. Maar hoe formulier je die ‘ideale vraag’? Leggen we hier alvast in beginsel uit.

 • Excel-macro genereren met ChatGPT
  Een Excel-macro genereren met ChatGPT

  ChatGPT kan niet alleen goed overweg met tekst, maar ook met code. Een Excel-macro genereren met ChatGPT blijkt verrassend goed te gaan.

 • Werken met Windows 11 Copilot: Je Persoonlijke Assistent met ChatGPT
  Windows 11 Copilot: De AI-Assistent met ChatGPT

  Windows 11 Copilot is een recent toegevoegde feature aan het Micrsoft OS, op de achtergrond gebruikmakend van ChatGPT. Kortom: laat Copilot met u mee of voor u denken.

 • back-ups maken
  Hoe maak je back-ups?

  We vroegen ChatGPT 4 eens om het belang van back-ups maken uit te leggen en hoe je back-ups maakt. Tenslotte lééft ChatGPT in een datacenter waar back-ups in zijn (haar?) geval letterlijk van levensbelang zijn. Dus wat ChatGPT zegt, moet wel kloppen… Het is je misschien al eens overkomen: je werkt urenlang aan een belangrijk…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.