Hoe stel je macOS Catalina uit

Hoe stel je macOS Catalina uit?

Apple heeft gisteren zonder verdere tamtam macOS Catalina vrijgegegeven. En dat betekent dat ie voor iedere gebruiker van een Mac (mits van enigszins recente datum…) klaar staat. Maar hoe stel je macOS Catalina uit?

MacOS Catalina staat klaar bij de systeemupgrades van je Mac. Daarmee wordt gebroken met de upgrademethodiek die juist bij de overgang van High Sierra naar Mojave was geïntroduceerd. Toen kon je de upgrade naar Mojave vanuit de appstore downloaden. Ideaal, want daarmee werd het updatemechanisme van macOS niet ‘vervuild’ en kon je zonder continu een upgrademelding in beeld te krijgen gewoon doorwerken. En alleen gewaarschuwd worden als er updates voor de versie van macOS die je draaide. Sinds vandaag staat er zo’n zeurend 1’tje bij het pictogram van Systeemvoorkeuren en ook in het Appel-menu ontkom je er niet aan. Onhandig is dat de klaarstaande Catalina-upgrade bovendien reguliere (veiligheids)updates overschaduwt, die vind je bij de overige updates in hetzelfde venster. Uitstellen van upgraden naar Catalina kan, maar alleen als je de optie om updates automatisch te installeren had uitgeschakeld.

Pas op met 32-bits software

Het is niet onverstandig om even te wachten met het daadwerkelijk implementeren van de upgrade. Laat anderen de bugs maar vinden. Of worstelen met software die toch nog niet compatibel is met Catalina. We meldden het al eerder: met name bij Adobe-software treffen we nog altijd een verontrustende hoeveelheid 32-bits onderdelen aan. Weliswaar is de Creative Cloud app op het allerlaatste moment van een update voorzien, hoe het met de overige 32-bits overblijfselen zal gaan is niet helemaal duidelijk. Ook werd duidelijk – na een chat met de Apple helpdesk – dat er wat problemen zijn met Microsoft Office in combinatie met Catalina. Het gaat dan – waarschijnlijk en hopelijk – alleen om de oudere versies van dit pakket. Maar redenen genoeg om voorzichtig te zijn in den beginne! Kortom: hoe stel je macOS Catalina uit?

Updates beheren

Als je gezorgd hebt dat het automatisch updaten niet aan staat, dan zit je in ieder geval goed. Is de upgrade naar Catalina bij jou nog niet verschenen, regel dat dan snel door in de menubalk op de appel te klikken en dan op Over deze Mac. Klik in het geopende venster op Software-update en vervolgens – na mogelijk even wachten – op de knop Geavanceerd. Zorg dat onder het kopje Automatisch alléén de opties Zoek naar updates en Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates aan staan. Door de overige opties uit te laten voorkom je automatische updates. En ook het downloaden van eventueel beschikbare updates en upgrades begint nu niet automatisch. Prettig voor als je onderweg bent en gebruik maakt van mobiel internet. De upgrade naar Catalina is namelijk net iets meer dan 8 GB groot en dat wil je liever niet van bijvoorbeeld een mobiele databundel via een een gekoppelde smartphone binnenhalen…

Toon niet compatibele software

Verder is het zaak om voor de upgrade – als uitstellen gelukt is – na te gaan of en welke 32-bits software je nog gebruikt. Catalina ondersteunt namelijk alleen nog 64-bits software. Heb jij nog oude 32-bitters draaien waar je echt niet zonder kunt, dan moet je zeker niet upgraden. Controleren is eenvoudig. Klik in het appelmenu (weer) op Over deze Mac. In het geopende venster klik je nu op Systeemoverzicht. In wederom een nieuw venster klik je in de kolom links, onder Software op Programma’s. Sleep het venster zo breed dat ook de kolom 64-bits helemaal rechts zichtbaar is. Klik op de kolomtitel 64-bits en je software wordt gesorteerd op wel (Ja) en niet (Nee) 64-bits. Alles waar Nee bij staat werkt na de upgrade naar Catalina niet meer.

Hoe stel je macOS Catalina uit
In ons geval zijn het echt alleen wat onderdelen van Adobe die niet 64-bits zijn (samen met wat systeemonderdelen van Mojave die uiteraard van een update voorzien worden tijdens de upgrade naar Catalina of niet meer nodig zijn).

Adobe

In de meeste gevallen hoort dit een bescheiden lijstje te zijn met deels Apple-software die na de upgrade natuurlijk weer werkt omdat ze ook van een upgrade voorzien zijn (of vervangen door iets anders). De lijst van software van overige ontwikkelaars is wel belangrijk. In ons voorbeeld betreft het alleen (onderdelen van) Adobe. Die zijn nooit bewust geïnstalleerd, maar grotendeels onderdeel van Adobe’s applicatiebeheersoftware voor die vermaledijde abonnementen. We nemen aan (hopen) dat noodzakelijke software na de upgrade naar Catalina automatisch vervangen wordt zodat al je Adobe-software netjes blijft werken.

Bezint eer ge begint

Kortom: er zijn diverse redenen om even wat voorzichtig te zijn met de upgrade naar Catalina. De nieuwe versie van macOS zelf zal zonder meer wel in orde zijn, maar het is deze keer echt opletten geblazen bij geïnstalleerde software die nog niet klaar is voor  de nieuweling. Heb je echt geen 32-bits software meer draaien, en ook bijvoorbeeld geen virusscanner die nog niet klaar is voor Catalina dan kun je vanzelfsprekend de sprong wagen. Zorg er dan wel voor een recente Time Machine back-up achter de hand te hebben voor het geval er iets mis gaat! Voor de voorzichtigeren onder ons hebben we in ieder geval de vraag Hoe stel je macOS Catalina uit beantwoord… Het is gelukkig niet moeilijk, maar wel even opletten.

Hoe stel je macOS Catalina uitMeer weten over macOS Catalina? Dan is het goed om te weten dat binnenkort het boek Ontdek macOS Catalina van Bob Timroff verschijnt. Bomvol tips en trucs betreffende de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem voor iMac’s en macBooks, zodat je je snel thuisvoelt in het geheel.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.