speciale tekens op het Chromebook-toetsenbord

Hoe typ je speciale tekens op het Chromebook-toetsenbord?

Nu ik een weekje niet achter/voor mijn iMac zit en ik ben aangewezen op mijn Chromebook worstel ik weer met de speciale tekens op het toetsenbord. Ik typ voortdurend cameraś in plaats van camera’s en als ik iets tussen aanhalingstekens wil zetten gaat dat ook voortdurend mis. Nu gebruiken we in het Nederlands niet erg veel speciale tekens, maar die wil ik tijdens het schrijven wel snel kunnen ophoesten. Dus: Hoe typ je speciale tekens op het Chromebook-toetsenbord?

alt gr

De alt gr-toets zit rechts naast de spatiebalk.

De apostrof-s is eenvoudig. Tenminste als je een alt gr-toets hebt op je toetsenbord (veelal aanwezig op Europese Chromebooks). Die zit naast je spatiebalk en daarmee kun je speciale tekens maken. Je toetst alt gr’: ‘ en de apostrof verschijnt. Voor camera’s: camera > alt gr‘s. Met die alt gr typ je ook het euroteken: alt gr 5: €. De e-accent aigu: alt gr e: é. De accent grave gaat volkomen anders. Op mijn toetsenbord: ctrl ` en dan de e: è. Dus voor élè: alt gr e l ctrl `e. Voor de accent aigu op andere medeklinkers typ je alt gr +medeklinker: á ú ó í. Voor iets ‘tussen aanhalingstekens’ typ je alt gr ‘ aan het begin en je sluit weer af met alt gr ‘. Dubbele aanhalingstekens? alt gr shift “. Volg je het nog?

Extra speciale tekens

Voor gewone Nederlandse woorden kom je hiermee een heel eind. Maar voor de Portugese achternaam van onze kleinzonen heb ik ook nog een cedille en een tilde nodig. Voor de cedille gok ik alt gr c: ©. Dat is hem dus niet, maar het is wel handig om ook het copyrightteken te kunnen toetsen. De cedille heb ik gegoogled, die had ik nooit kunnen uitvinden: ´-c: ç. Nu nog de tilde. Op mijn toetsenbord zie ik hem naast de 1 staan, op dezelfde toets als de `. Ik probeer het met alt gr shift a, maar dat resulteert in: ~Á. Ik probeer ctrl shift ~a en verdomd daar is ie, de a met een tilde: ã. De achternaam van mijn kleinzonen: Encarnação.

Met Unicode

Er is nog een andere manier om speciale tekens te typen: met de codes van Unicode. Je typt dan ctrl shift u en vervolgens een code voor het letterteken dat je wilt gebruiken. Voor de a met een tilde typ je dan ctrl shift u 00E3 en sluit af met een enter: ã. Elk teken heeft een eigen Unicode. Voor een lijst met alle Unicodes kijk HIER. Om de achternaam van mijn kleinzonen te typen met behulp van Unicode wordt dat: Encarna ctrl shift u 00E7 enter ctrl shift u 00E3 enter o: Encarnação. Tja, die Unicodes leer je nooit uit je hoofd. Zet de site als bookmark/bladwijzer in je browserbalk zodat je hem altijd bij de hand hebt.

Voor de speciale tekens op het Chromebook-toetsenbord zal ik voornamelijk met alt gr werken. Daarmee heb je de meest gebruikte speciale tekens bij de hand. Voor héél speciale tekens kijk ik dan wel bij Unicode.

Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.

Meer tips over je Chromebook vind je hier:

6 gedachten over “Hoe typ je speciale tekens op het Chromebook-toetsenbord?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.