hoe werkt ChatGPT

Hoe werkt ChatGPT?

Hallo, Ik ben ChatGPT

Het is mogelijk om met behulp van AI steeds betere (lees: indrukwekkender) content te genereren. Maar hoe werkt ChatGPT nou eigenlijk? Hieronder een uitleg afkomstig uit mijn boek Hallo, ik ben ChatGPT.

ChatGPT is een AI-model dat is ontworpen om mensachtige interacties te kunnen voeren en te begrijpen wat mensen zeggen. Om dit mogelijk te maken, maakt ChatGPT gebruik van geavanceerde technologieën, zoals machine learning en deep learning, om zichzelf te trainen en te verbeteren.

Om het eenvoudig te houden, kan ChatGPT worden beschouwd als een model dat wordt getraind om woorden en zinnen te begrijpen en te leren hoe het op een mensachtige manier kan reageren op basis van die input. Het model is getraind op enorme hoeveelheden tekstdata, die het gebruikt om verbanden te leggen tussen verschillende woorden en zinnen.

Voeden met tekst en boeken

Om deze training mogelijk te maken, wordt ChatGPT gevoed met enorme hoeveelheden tekstdata, zoals boeken, artikelen en andere teksten. Het model analyseert deze teksten en leert op basis van de patronen die het ontdekt.

hoe werkt ChatGPT
En lezen maar! (Bron afbeelding: https://pxhere.com/nl/photo/877721)

De technologie achter ChatGPT maakt gebruik van deep learning om het model te trainen en te verbeteren. Deep learning is een subveld van machine learning dat zich richt op het trainen van complexe neurale netwerken om patronen te leren van enorme datasets. Het is een zeer krachtige technologie die kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals beeldherkenning, spraakherkenning en natuurlijketaalverwerking.

Transformerarchitectuur

Een van de belangrijkste kenmerken van ChatGPT is dat het gebruikmaakt van een transformerarchitectuur. Een transformer is een type neuraal netwerk dat wordt gebruikt voor het verwerken van sequentiële gegevens, zoals tekst. Het is in staat om complexe relaties tussen woorden en zinnen te begrijpen en kan daardoor betere resultaten leveren dan traditionele neurale netwerken.

Een ander belangrijk aspect van de technologie achter ChatGPT is de manier waarop het model wordt getraind. Het model wordt getraind op een onbegeleide manier, wat betekent dat het niet wordt gegeven wat de juiste antwoorden zijn. In plaats daarvan wordt het model gevoed met enorme hoeveelheden tekst en leert het op basis van de patronen in de data.

🖋️Noot van Bob
Met andere woorden: ChatGPT (cq. vergelijkbare systemen) ‘weet’ niet wat het zegt; het put uit kennis, stelt die opnieuw samen op basis van geleerde tekst en formuleert zo een antwoord. ChatGPT is niet in staat om te controleren wat het schrijft ook echt waar is, en dat is ook meteen een van de valkuilen van het gebruik van deze technologie. Dat gezegd hebbende: hoe meer correcte data worden gevoed, des te nauwkeuriger de antwoorden zullen zijn.

Zeer natuurlijke interacties

Het resultaat is een model dat in staat is om zeer natuurlijke interacties te voeren met mensen en te begrijpen wat ze zeggen. ChatGPT is ontworpen om mensachtige conversaties te kunnen voeren en kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals chatbots, klantenservice en taalvertaling.

Kortom, ChatGPT maakt gebruik van geavanceerde technologieën, zoals machine learning en deep learning, om zichzelf te trainen en te verbeteren. Het model is ontworpen om op een mensachtige manier te kunnen communiceren en maakt gebruik van een transformerarchitectuur om de relaties tussen woorden en zinnen te begrijpen. De onbegeleide trainingsmethode zorgt ervoor dat het model kan leren op basis van patronen in de data en zeer natuurlijke conversaties kan voeren.

Gebruikte algoritmen en technieken

ChatGPT maakt gebruik van verschillende geavanceerde algoritmen en technieken om op een mensachtige manier te kunnen communiceren. Hieronder volgt een beschrijving van enkele van de belangrijkste algoritmen en technieken die worden gebruikt in ChatGPT.

 • Transformers ChatGPT maakt gebruik van een transformerarchitectuur die bekend staat als GPT (Generative Pre-training Transformer). Deze architectuur is ontworpen om de context van woorden en zinnen te begrijpen, waardoor het model in staat is om zeer natuurlijke conversaties te voeren. De transformerarchitectuur maakt gebruik van meerdere lagen en sublagen om de relaties tussen woorden en zinnen te begrijpen en te verwerken.
 • Attentionmechanismen Een van de belangrijkste technieken die worden gebruikt in de transformerarchitectuur, is het attentionmechanisme. Dit mechanisme is ontworpen om het model te helpen bij het bepalen welke woorden en zinnen belangrijker zijn voor het begrijpen van de context van de input. Hierdoor kan ChatGPT betere en meer natuurlijke reacties genereren op basis van de input.
 • Backpropagation ChatGPT maakt gebruik van backpropagation om het model te trainen en te verbeteren. Backpropagation is een algoritme dat wordt gebruikt om de fouten in het model te verminderen door de gewichten van de neurale netwerken aan te passen. Hierdoor kan het model beter worden getraind en kan het betere resultaten leveren.
 • Reinforcement Learning Een andere techniek die wordt gebruikt om ChatGPT te trainen, is reinforcement learning (RL). RL is een algoritme dat gebruikmaakt van beloningen om het model te trainen. Het model leert op basis van de beloningen die het ontvangt voor bepaalde acties en past zijn gedrag dienovereenkomstig aan.

🖋️ Noot van Bob
Je kunt in ChatGPT inderdaad feedback op een antwoord geven: klikken op het duimpje omhoog of duimpje omlaag bij het antwoord. Maar je kunt ook een correctie in een nieuwe prompt aan ChatGPT doorgeven.

 • Gradient Descent ChatGPT maakt ook gebruik van gradient descent om het model te trainen en te verbeteren. Gradient descent is een algoritme dat wordt gebruikt om de gewichten van het model aan te passen, zodat het model betere resultaten kan leveren. Het werkt door de fouten van het model te berekenen en deze vervolgens terug te sturen door het model om het aan te passen.
 • Pre-training ChatGPT maakt gebruik van pre-training om het model te trainen op grote hoeveelheden ongelabelde tekstdata. Het model wordt vooraf getraind op een enorme hoeveelheid tekstdata, voordat het specifiek wordt getraind op een bepaalde taak. Hierdoor kan het model al enige kennis opdoen over de taal voordat het wordt gebruikt voor een specifieke taak.

Kortom, ChatGPT maakt gebruik van verschillende geavanceerde algoritmen en technieken om op een mensachtige manier te communiceren. De transformerarchitectuur is ontworpen om de context van woorden en zinnen te begrijpen en maakt gebruik van attentionmechanismen om belangrijke woorden en zinnen te herkennen.

In het boek zelf meer info over de werking van ChatGPT!

Hallo, Ik ben ChatGPT

Hallo, Ik ben ChatGPT

“Met dit praktische boek ontdek je de kracht van ChatGPT en leer je hoe je deze technologie kunt gebruiken om je in je dagelijkse bezigheden te ondersteunen. Een absolute must-read voor iedereen die meer uit deze fascinerende technologie wil halen!”

Ontdek de wereld van ChatGPT en leer hoe je deze krachtige AI-technologie kunt gebruiken om middels opdrachten in gewoon Nederlands je dagelijkse bezigheden leuker en efficiënter te maken. In dit boek nemen we je mee door de basisprincipes van ChatGPT, van de geschiedenis en de werking tot de meest recente ontwikkelingen. Je leert hoe je ChatGPT kunt gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals het opvragen, analyseren en genereren van informatie, het schrijven van voorstellen, samenvattingen en recepten en meer. We bespreken ook de ethische overwegingen van het gebruik van ChatGPT en geven praktische tips voor verantwoord gebruik.

Uit de inhoud:

 • Geschiedenis en toekomst van ChatGPT
 • Hoe ChatGPT werkt
 • De verschillende versies van ChatGPT
 • Toepassingen van ChatGPT
 • Geavanceerde technieken
 • Ethische zaken en praktische tips voor verantwoord gebruik
 • Talloze praktische voorbeelden voor thuis, het werk of ontspanning

Naast ChatGPT wordt ook aandacht besteed aan Midjourney, een AI-generator voor beeld, en Microsofts Bing Chat, dat gebruikmaakt van de technologie achter ChatGPT.

 • wat zijn neurale netwerken
  Wat zijn neurale netwerken?

  AI is onder andere gebaseerd op neurale netwerken. Maar: wat zijn neurale netwerken precies? Dat vertellen we je hier, in een extract afkomstig uit mijn nieuwe boek Geavanceerd ChatGPT, 2e editie, waarin ik diep inga op het gebruik van ChatGPT. Na het lezen van dit boek kun je jezelf een ChatGPT-pro noemen! Neurale netwerken, het…

 • AI-kunst met DALL-E
  Van tekst naar beeld met DALL-E: beter resultaat met goede prompts

  Maak AI-kunst met DALL-E en stuur het resultaat door slimme, creatieve of gewoon wildwoeste prompts te gebruiken. De resultaten zijn steeds weer verrassend!

 • Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?
  Hoe stel je het best en doelgericht vragen aan ChatGPT?

  Door het slimmer formuleren en doelgericht vragen aan ChatGPT je betere antwoorden van ChatGPT. Maar hoe formulier je die ‘ideale vraag’? Leggen we hier alvast in beginsel uit.

 • Copilot+ PCs: Is RISC de toekomst van de pc?
  Copilot+ PCs: Is RISC de toekomst van de pc?

  Risc wint van Cisc, inmiddels op bijna alle fronten. Ook Microsoft is het opnieuw aan ’t proberen met deze razendsnelle en energiezuinige CPU’s. Zien we hier het einde van de ‘hegemonie’ van Intel als de facto leverancier voor pc- en laptop-processoren?

 • iPad Pro met M4
  Privacy en veiligheid met lokale AI op de nieuwe iPad Pro

  Lokale AI komt naar je toe deze zomer, dankzij de gloednieuwe iPad Pro met M4. En die biedt meer privacy en veiligheid.

 • Apple en AI
  Apple en AI: een andere benadering

  De combinatie Apple en AI gaat waarschijnlijk privacyvriendelijker worden en bovenal offline werken. Dat is goed nieuws dus!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.