Hou een iso'tje van Windows 10 achter de hand (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/vectors/dvd-branden-hete-brand-vlam-159906/)

Hou een iso’tje van Windows 10 achter de hand

Het is verstandig om een iso-bestand van de op jouw computer draaiende Windows 10-versie achter de hand te houden. Gewoon, voor het geval dát…

Heb je een computer of laptop met Windows 10, dan denk je over het feitelijk installeren van dit besturingssysteem hoogstwaarschijnlijk niet echt meer na. Ofwel het besturingssysteem is vooraf al geïnstalleerd, ofwel je hebt dat lang geleden al eens gedaan. Voor Windows 10 Pro-gebruikers die uitstel van feature-updates (ofwel de dubbeljaarlijkse upgrades naar een nieuwe versie) hebben ingeschakeld, is het daarom erg verstandig om een iso-bestand van de huidige op hun systeem draaiende versie achter de hand te houden. Zo’n iso-bestand is feitelijk een image van de installatie-dvd van Windows 10. Kortom: brand je die op schijf, dan heb je en installatieschijf voor Windows 10. Gaat er nu eens iets heel gruwelijk mis met je computer en heb je geen images gemaakt van je harddisk, dan zou je bij een hernieuwde installatie vastzitten aan de Windowsversie die Microsoft op dat moment ter download aanbiedt. Door nu al de versie die je wilt gebruiken te downloaden kun je altijd nog een eerdere Windows 10 installeren.

Oud en bewezen versus buggy nieuw

Het is nu even extra opletten zelfs, als het gaat om Windowsversies. Binnenkort komt versie 1903 alweer uit, terwijl 1810 naar nog maar weinig systemen is uitgerold. Mogelijk skipt Microsoft 1810 voor de meeste gebruikers zelfs volledig en krijg je die straks aangeboden in plaats van 1810. Nadeel van zo’n ultra-verse versie is natuurlijk dat er ongetwijfeld bugs inzitten en er allerlei problemen mee te verwachten zijn. Zakelijke gebruikers kiezen er daarom standaard voor om niet zo’n relatief onbetrouwbare nieuwe versie te gebruiken, maar een uitgekristalliseerde eerdere versie. Echter: die oude iso’s zijn maar al te vaak niet meer op de downloadsite van Microsoft te vinden! Wat je dus feitelijk moet doen is altijd zorgen voor een iso-bestand van de versie die je nu op je computer draait. Als er dan iets mis gaat met je systeem kan je snel weer die ‘oudere’ versie installeren en ben je niet verplicht de meest recente versie te installeren. Probleem is namelijk dat Microsoft de oude iso’s veelal niet meer ter download aanbiedt.

Downloaden

Uitzondering nu is dat 1803 nog als iso wordt aangeboden, ongetwijfeld naar aanleiding van de vele problemen die er waren met 1810. Maar hoe lang dat nog duurt is afwachten. In principe tref je op de site van Microsoft alleen de meest recente versie van Windows 10 aan. Dek jezelf dus in. Downloaden van het meest recente (nu dus nog 1803 én 1810) iso-bestand kan vanaf deze pagina. Bezoek je deze pagina vanaf een Windowscomputer, dan moet je eerst de Media Creation Tool downloaden en starten, deze download vervolgens het iso-bestand. Dat kan met de tool vervolgens gebrand worden op een dvd, bewaard worden als .iso-bestand of je maakt er een opstartbare usb geheugenstick van. Een iso-bestand bewaren is de meest slimme optie, want daar kun je altijd achteraf nog een dvd van branden. Dat gaat heel makkelijk door in de Verkenner met de rechter muisknop op een iso-bestand te klikken en dan in het contextmenu de optie Schijfkopiebestand branden te kiezen. Bewaar het iso-bestand op een veilige plek en je kunt in geval van hoge nood altijd weer terugkeren naar de Windowsversie die jij (graag) gebruikt.

Alternatief downloaden sneller

Overigens: als je de beschikking hebt over bijvoorbeeld een Mac of Linux-computer en je bezoekt de hierboven genoemde pagina, dan is het nog makkelijker. De Media Creation-tool is voor deze besturingssystemen namelijk niet beschikbaar en je downloadt dan rechtstreeks de iso’s. Scheelt weer een tussenstap!

Het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, 2e editie Tweede, geactualiseerde editie door Ronald SmitOp zoek naar nog veel meer tips voor Windows 10? Dan is er het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, 2e editie Tweede, geactualiseerde editie door Ronald Smit. Bomvol tips voor, nu ja, Windows 10!

 

Meer tips en trucs voor Windows 10 vind je op onze verzamelpagina betreffende dit onderwerp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.