Huawei heeft altijd nog het grote China als afzetmarkt (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_map_of_China_%26_Taiwan.png)

Huawei komt met nieuw mobiel besturingssysteem

Het zát er natuurlijk aan te komen: Huawei gaat een nieuw mobiel besturingssysteem uitbrengen. Dit najaar al moet het er zijn.

Huawei heeft weinig keuze nu ze van Google vrijwel niets meer mogen gebruiken. En dus heeft de Chinese fabrikant laten weten nog dit najaar – precies op tijd voor een nieuwe generatie telefoons – met een eigen mobiel OS uit te komen. Het moet compatibel zijn met Android, dus waarschijnlijk is simpelweg de open source versie van dit besturingssysteem als basis gebruikt. Ook komt er een eigen Huawei app store. Punt is alleen dat je daar als voorzichtige gebruiker natuurlijk helemaal niet vrolijk van wordt. Als je het over oncontroleerbare software met mogelijke achterdeurtjes hebt dan is dit natuurlijk dé open deur. Verder geldt dat de afgelopen jaren ‘alternatieven’ steeds weer bleken te mislukken. Denk aan Microsoft met Windows voor telefoontjes, of Samsung dat het ook al eens met een eigen mobiel OS probeerde. Toch is er nu wel een verschil.

Gigantisch afzetgebied

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung en Microsoft heeft Huawei van huis uit een enorm afzetgebied. Namelijk heel China. Tel daarbij op dat een eigen app store – Google Play mocht toch al niet in China – alleen maar wordt toegejuicht door de Chinese regering en je snapt dat Huawei zich niet al te veel zorgen hoeft te maken over z’n toekomst. Zelfs als het hoofdzakelijk afhankelijk zou worden van een afzet op de lokale markt. De droom om wereldleider op het gebied van smartphones is dan – voorlopig – wel uiteengespat, het bedrijf overleeft het wel. Desnoods in wat afgeslankte vorm. Verder geldt dat er ongetwijfeld een flink aantal westerlingen gaat voor een goedkoop geprijsd Huwaei-toestel. Zij malen niet om mogelijke spionage-activiteiten en maken vrolijk gebruik van de staatsgecontroleerde alternatieve app store. Met daarin ongetwijfeld een berg aan apps die zéker achterdeurtjes bevatten. Als de store zelfs maar een beetje succes heeft, wordt dat ook een walhalla voor appmakers die het niet zo nauw nemen met de veel strengere privacywetgeving alhier. Verwacht er dus meer spyware in, bijvoorbeeld.

Verkiezingen

Natuurlijk komen er ook in de VS weer verkiezingen aan in de toekomst. En dan bestaat de kans dat er weer een compleet andere regering aantreedt met een andere visie. Die mogelijk Huawei het gebruik van Google wel gunt. Of de fabrikant Google dan echter nog nodig heeft? De tijd zal het leren. Vooralsnog geldt – zoals Hans in zijn artikel eerder deze week ook al meldde – dat investeren in een Huawei smartphone om diverse redenen momenteel even niet de slimste zet is. Zelfs niet als de toestellen voor dumpprijzen op de markt verschijnen.

Het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks & Ronald Smit)Hou jezelf veilig en neem het zeker voor het onzekere. Hoe je je beschermt tegen malware en andere online ellende lees je in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks & Ronald Smit).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.