De nieuwe Huawei Mate 30 komt zonder Google Play en overige Google apps op de markt. Wel wordt mogelijk voorzien in apps van derden die soortgelijke functionaliteit bieden. Veilig is echter anders…
Huawei heeft dankzij de Amerikaanse trade ban een levensgroot probleem. Een beetje hebben ze dat toch wel aan zichzelf te danken, want brandschoon is het bedrijf nu ook weer niet. Maar als we die discussie even geheel terzijde schuiven en kijken naar potentiële kopers, dan hebben die eveneens een groot probleem. Huawei heeft laten weten dat de op springen staande Mate 30 met de open source versie van Android wordt geleverd. En dat betekent geen Google Play en andere Google apps als Mail, Kaarten enzovoorts. Zonder de toch wel erg essentiële Google Play appstore krijg je geen toegang tot apps, boeken, muziek, films enzovoorts. Er zijn alternatieve appstores, maar het aanbod daarin is zeer beperkt en bovendien ontbreken de grote namen er veelal in. Verder is het erg oppassen geblazen met dergelijke alternatieven, want je weet nooit wie erachter zit en hoe apps gecontroleerd worden op malware en achterdeurtjes. Gebruiken van een alternatieve appstore voor Android is echt een vorm van Russisch Roulette. Zeker als Huawei dan ook nog eens voor een Chinese winkel zou kiezen…
Google Play zelf installeren?
Op de IFA heeft Huawei – zo lezen we in dit artikel op Android Authority – bekend gemaakt een mogelijk trucje achter de hand hebben. Het bedrijf onderzoekt of het de app store via een losse download alsnog voor toekomstige bezitters van de Mate 30 beschikbaar kan stellen. Het is een trucje dat ook gebruikt wordt door bijvoorbeeld aanbieders van sommige andere China-smartphonefabrikanten. Of dat echter een geheel legale oplossing is…? Het zou in ieder geval betekenen dat je als gebruiker weer Google Play krijgt. Echter: daar zit een fors veiligheidsrisico aan vast. Ten eerste moet je beveiligingsinstellingen van Android losser instellen om de app überhaupt te kunnen installeren. Bovendien geldt dat je niet weet of er met de Google Play-versie die je op deze manier binnenhaalt niet ergens aangepast is. Kortom: een echt ideale oplossing is het zeker niet. Bovendien zou Google deze weg in de toekomst zomaar kunnen afsluiten waardoor je ‘grijze Google Play’ het dan niet meer doet. Die kans achten we niet direct heel groot, want uiteindelijk wil Google natuurlijk vooral geld verdienen. Tegelijkertijd geldt dat het handelsverbod steeds strenger wordt, dus zeker weten doe je dit nooit.

Doen?
Het lijkt ons uitermate onverstandig om een dure Android-telefoon te kopen waaraan zoveel onzekerheden hangen. Hoewel de prijs nog niet bekend is, kostte de voorganger Mate 20 €799 bij de introductie; dat zal met 30 niet veel schelen gokken we. Om de goedkoopte hoef je dus allang niet meer te kiezen voor deze Chinees! Voor soortgelijke bedragen haal je immers ook een knappe Samsung of desnoods een iPhone in huis. Huawei is een momenteel te besmet merk – terecht of onterecht, dat zal de tijd misschien ooit leren – om daar je goede geld aan uit te geven. En heb je nog een Huawei in gebruik, dan is het wellicht langzaam aan tijd om eens naar een vervanger van een ander merk op zoek te gaan.
Wil je meer weten over de volledige versie van Android zoals je die normaliter op smartphones aantreft? Lees dan het boek Ontdek de Android Phone, 6e editie; Voor Android Nougat en Oreo (auteur: Joris de Sutter) zeker eens! Je leest er echt alles over Android in. Met als aardig extraatje: gratis videolessen die bij dit boek horen!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
het is #$%&%# kiezen tussen 2 kankers. De ene google en de andere die chinese nazis die ondertussen al pronken met de grootste leuter. varkens allemaal.
We snappen de frustraties, maar laten we nou niet meteen aan het vloeken en schelden slaan… ;o)