Wat is er beter dan één camera op de achterkant van een smartphone? Twee camera’s? Nee, drie camera’s! De nieuwste smartphone van Huawei P20 Pro, die gisteren werd aangekondigd, heeft drie camera’s aan de achterkant. Dankzij de slimme software van de smartphone kunnen die drie camera’s samenwerken en zijn ze tot mooie dingen instaat.
Software én hardware
Twee camera’s op de achterkant van een smartphone zijn inmiddels bijna gewoon. Elke smartphonefabrikant – op Google na met de Pixel 2’s – heeft tegenwoordig wel een mobieltje met twee camera’s op die achterkant. De tweede camera kan bijvoorbeeld een telelens zijn of een groothoek of, zoals bij Huawei, een camera met een zwart-wit-sensor. De software die de camera’s aanstuurt zorgt voor de speciale mogelijkheden die een smartphonecamera kan bieden. Het bekendste voorbeeld is de Portretmodus van de iPhone, waarmee je mooie portretten kunt schieten met zo’n vage, onscherpe achtergrond. De mogelijkheden die de camera’s bieden hangen sterk samen met de mogelijkheden die de software toevoegt aan de hardware-specificaties van de camera’s.
Drie camera’s

De hardware van de drie camera’s op de achterkant van de Huawei P20 Pro klinkt spectaculair. De ‘gewone’ camera heeft een 40MP sensor met een voor een smartphonecamera groot sensorformaat: 1/1.7-inch, bijna twee keer zo groot als de sensors van de concurrentie. Het diafragma van deze camera is f/1.8, niet zo wijd als bijvoorbeeld de Samsung S9+ met f/1.5, maar dankzij die grote sensor toch heel geschikt voor donkere scenes. De telelens – 2 keer optische zoom – heeft optische beeldstabilisatie en een diafragma van f/2.4. De derde camera is er eentje voor zwart-wit met 20MP met een diafragma van f/1.6. Scherpstelling vindt plaats met laser, diepteherkenning en contrast- en phasedetection.
Vier pixels worden één pixel
Dat klinkt allemaal interessant, maar uiteindelijk gaat het erom wat de resultaten van de camera zijn. We hebben hem zelf (nog) niet kunnen uitproberen en gaan hierbij uit van wat er op dit moment over geschreven wordt. Neem de prestaties van een smartphonecamera in het halfdonker. Door de kleine sensors zijn de foto’s met smartphones in het donker meestal niet om over naar huis te schrijven. Korrelig, onscherp, gewoon niet mooi. Alle camerafabrikanten proberen die resultaten te verbeteren. Dat kan door een grotere sensor en door een groter diafragma. Een grotere sensor betekent grotere pixels op de sensor en dat betekent minder ruis. Die 40MP sensor van de P20 Pro combineert in het halfdonker telkens 4 pixels tegelijk, waardoor die 4 pixels samen één grote pixel vormen. Dat heeft als resultaat een bestand van 10MP, dat veel minder ruis heeft.
Meer lezen over de Huawei P20 Pro
Er zijn inmiddels wat artikelen online verschenen van journalisten die al even met deze telefoon hebben kunnen spelen en waar je ook al wat foto’s kunt bekijken die met deze camera’s zijn geschoten. Bij Android Authority wordt in een filmpje uitgelegd hoe de drie camera’s samenwerken en kun je wat foto’s zien die ermee geschoten zijn (HIER en HIER). Ook bij DPReview kun je wat informatie over de P20 Pro lezen. Bij Huawei vind je de info over de P20 Pro HIER. De P20 Pro gaat zo’n € 900,- kosten, niet mis, maar ook weer niet overdreven veel als je het met de concurrentie vergelijkt. De Pixels2’s van Google doen het met één camera, maar met heel slimme software van Google. Een, twee of drie camera’s? Met welke smartphone maak je de mooiste foto’s? Uiteindelijk gaat het naast de hardware om de software-innovatie die de fabrikant erbij levert. Die nieuwe Huawei P20 Pro heeft het blijkbaar alle twee: goede hardware én software.
Wil je alles uit je huidige smartphonecamera halen? Dan is het boek Beter fotograferen met je smartphone misschien iets voor je. In dit boek leer je niet alleen werken met de camerasoftware van de fabrikant, maar leer je hoe je de foto’s beter kunt maken met apps als Apple Foto’s, Google Foto’s of Snapseed. Bestel het boek bij Van Duuren Media of bij je favoriete online- of offline-boekhandel.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.