imgmi en Photo Unblur

imgmi en Photo Unblur: foto’s bewerken met kunstmatige intelligentie

Het bewerken van foto’s is dankzij kunstmatige intelligentie steeds makkelijker. Die intelligente gereedschappen ‘zien’ wat de lucht is in een landschap, herkennen huid, haren, ogen en kunnen daar maskers van maken, waardoor je die onderdelen heel makkelijk kunt vervangen of bewerken. Ook voor dat bewerken hoef je niet echt meer veel aan schuifregelaars te trekken: daar heb je intelligente (voor)instellingen voor. Op de smartphone zie je hetzelfde: slimme gereedschappen waarmee je in een handomdraai een foto kunt verbeteren. Skylum kwam deze maand met imgmi, een AI-fotobewerkingsapp voor iOS en Android. Google kwam met de nieuwe Pixel-telefoons met ingebouwde Photoshop-achtige mogelijkheden zoals Photo Unblur. imgmi en Photo Unblur: foto’s bewerken met kunstmatige intelligentie.

imgmi

Luminar Neo van Skylum zit stikvol AI-mogelijkheden. Het vervangen van de lucht doe je in een handomdraai. Retouche van een gezicht: idem. De achtergrond van een foto verwijderen of aanpassen: zo gebeurd. Die AI-mogelijkheden heeft Skylum nu in de app imgmi gestopt, waardoor je op je smartphone ook gebruik kunt maken van de bij Skylum ontwikkelde kunstmatige intelligentie. In hun persbericht over imgmi schrijven ze:

Als je foto’s wilt publiceren die er goed uitzien op sociale media, zonder al te veel moeite te doen om ze te bewerken, dan wil je imgmi proberen. De imgmi-foto-editor heeft een eenvoudig te navigeren interface en krachtige AI-technologieën die voldoen aan de sociale mediabehoeften van reis- en lifestylefotografen.

imgmi
Even snel een nieuwe lucht erin en met Enhance AI een kleine aanpassing doen in imgmi.

De bewerkingen die je in app kunt doen zijn eenvoudige versies van de tools die je in Luminar Neo vindt: Stroomkabels verwijderen, Enhance AI, Aanpassen en Wissen. Die stroomkabels verwijderen, dat weet ik nu wel. Ik heb het in Luminar Neo nog geen enkele keer gebruikt. De rest is wel aardig. Met Enhance knapt een foto vaak snel op en hoef je er verder niet veel meer aan te verbeteren. Bij Aanpassen kun je Belichting, Contrast, Schaduwen, Hoogtepunten (rare vertaling van Highlights, hooglichten) en Verzadiging aanpassen. Met wissen kun je slim onderdelen in een foto verwijderen.

imgmi kopen of huren in de Apple App Store.

Werkt imgmi? De app is aardig, maar het is geen gereedschap waar ik snel naar zou grijpen. De app is niet gratis. Je kunt hem zeven dagen proberen, daarna gaat de kassa rinkelen. Een jaarabonnement kost € 23,99. Kies je voor wekelijks afrekenen dan kost dat € 3,49 per week en een eenmalige aanschaf is € 39,99. Niet echt goedkoop. De interface is rommelig, de mogelijkheden zijn beperkt. Iets voor de liefhebbers van Luminar misschien. Het is natuurlijk de eerste versie, dus er is nog hoop. Op je slimme telefoon heb je andere, uitgebreidere apps waarmee je ook snel een foto kunt bewerken.

De Google Pixels

Eindelijk zijn de Google Pixel-telefoons officieel verkrijgbaar in Nederland. Via via kon je wel al een Pixel-telefoon aanschaffen, maar die grijze import was altijd duur. De Google Pixels staan bekend om hun fantastische foto’s (net als de iPhones, maar daar hebben we het hier nu niet over). De foto’s die je maakt op een Pixel-telefoon zijn deels dankzij AI zo goed. In een artikel op techradar met de kop De AI-bewerkingstrucs van Google maken Photoshop voor de meeste mensen irrelevant, schrijft auteur Mark Wilson dat gereedschappen als Photo Unblur en Magic Eraser het gebruik van Photoshop overbodig maken.

Die twee tools (waarvan Photo Unblur op dit moment alleen op de Pixel 7 werkt) werken zo goed dankzij machine learning, kunstmatige intelligentie dus. Heb je een onscherp portret dan kan Photo Unblur daar een scherp portret van maken. Hoe? Dankzij de analyse met machine learning, vergelijkbare technologie als Dall-E, verzint de software er scherpte bij. Op dit moment zit Photo Unblur dus alleen op de Pixel 7, maar de verwachting is dat die technologie uiteindelijk ook terecht komt op de Pixels 6 en 6 Pro en – hopelijk – ook in Google Foto’s.

Photoshop en AI

Dat Photoshop niet meer nodig is, is natuurlijk een beetje overdreven. Adobe zit ook niet stil met AI-toepasssingen in zowel Photoshop, Photoshop Elements en Lightroom. De automatische maskermogelijkheden in Lightroom en Photoshop, de Neural filters in Photoshop, allemaal voorbeelden dat Adobe druk bezig is met AI. Toch, als je alleen je telefoon bij je hebt, is er op die smartphone al genoeg kunstmatige intelligentie beschikbaar om je foto’s snel aan te passen.  imgmi en Photo Unblur zijn alleen maar het begin van de AI-revolutie.

Meer lezen over AI, kunstmatige intelligentie, machine learning en algoritmes? Een interview met Laurens Vreekamp auteur van The Art of AI, kun je HIER lezen.

Zo werkt Luminar Neo & AI

Zo werkt Luminar Neo & AILuminar wordt door steeds meer enthousiaste gebruikers als een bijzonder goed alternatief gezien voor Adobe Lightroom. Het bevat een zeer grote set aan fotobewerkingstools. Zo beschikt de applicatie over tientallen professionele filters die met één muisklik een foto bewerken en verbeteren. Foto’s kun je een frisser uiterlijk geven of je kunt de kleuren aanpassen zonder moeilijk gedoe. Natuurlijk kun je de filters en aanpassingen ook handmatig instellen. Er zijn tal van opties beschikbaar voor aanpassingen, zoals scherpte, belichting, gloed, temperatuur, helderheid, contrast enzovoort. Daarnaast kun je foto’s op eenvoudige wijze retoucheren, vervormen, klonen, vervagen en nog veel meer. De bewerkingsopties van Luminar zijn intuïtief en overzichtelijk verwerkt in een mooie gebruikersinterface. De laatste ontwikkelingen op het gebied van AI-technologie die Luminar ondersteunt, worden in het boek Zo werkt Luminar Neo & AI behandeld.

Onze blogposts over Luminar vind je hier:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.