Wammes Witkop

In memoriam: Wammes Witkop

Enkele dagen geleden is Wammes Witkop na een kortstondig ziekbed overleden, op 70-jarige leeftijd. Niet alleen heeft hij af en toe bijdragen aan dit blog geleverd, hij is ook van grote invloed geweest op mij als uitgever. Misschien was Van Duuren Media wel niet geweest wat het nu is zonder Wammes.

Wammes Witkop
Wammes Witkop. Foto via Tweakers.nl

We ontmoetten elkaar in de tweede helft van de jaren 80. Uitgeverij WEKA – van de losbladige uitgaven – zocht iemand om iets over de Commodore 64 te schrijven. Ik studeerde in die tijd en wilde wel wat bijverdienen – flux gereageerd derhalve. Het boek, Van BASIC tot machinetaal, zou onder redactie staan van een markant persoon; inderdaad: Wammes.

Ik herinner me de avonden aan de Rooseveltlaan in zijn ‘domein’ waar we in een blauw van de rook staand kamertje de strategie voor het boek bespraken en elkaar de maat namen over redactionele vaardigheden – ik heb veel geleerd toen. Na jaren samen voor WEKA te hebben geschreven begon Wammes met MSX Magazine, waar ik – ook al had ik niets met MSX – kortstondig bij betrokken was. Later volgde PC Active, waar ik ook enkele bijdragen aan heb geleverd… enfin, we hebben altijd contact gehouden. Ik begon in die tijd ook een tijdschrift – Corel Magazine – dat af en toe concurreerde met Wammes’ kindje PC Active. Het was een kinkje in onze vriendschap, maar geen spelbreker.

Nadat ik de overstap naar boeken had gemaakt bloeide het contact tussen Wammes en mij weer op. We gingen regelmatig uit eten, herleefden de oude tijden en spraken over de huidige. Uiteindelijk mondde dat uit in zijn gastbijdragen aan Computer Creatief, dat overigens eerst als papieren editie en daarna als PDF-editie verscheen – inclusief de bijdragen van zijn hand. Inmiddels heeft Computer Creatief de vorm waar u nu tegenaan kijkt.

Wammes heeft daarom een grote invloed gehad op mij, en daarmee op dit blog en onze uitgeverij. En die invloed is positief. Ik zal hem missen, en wens zijn partner Lies en andere dierbaren – mede namens de collega’s van Van Duuren Media en Computer Creatief – veel sterkte toe in deze moeilijk tijd.

Alle columns van Wammes op dit blog vind je HIER.

Een gedachte over “In memoriam: Wammes Witkop”

  1. Wammes schreef in die jaren ’80 ook vaak in een computerblad (van de HCC?). Ik herinner mij stukjes over Internet en een ‘internetcafé’!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.