Tadaaa! Twee jaar na de eerste Nederlandstalige edities van Van Duuren van de vermaarde Classroom in a Book serie van Adobe, is het natuurlijk tijd voor een update, zou je zeggen. En dat is ook het geval. Sterker nog: tussendoor is zijn er nog Engelstalige CC 2019-edities geweest, maar die zijn toen niet vertaald. Waarom ? Nou, om de doodeenvoudige reden dat er nauwelijks een iota aan de hele uitgave veranderd was ! In deze nieuwe Adobe Indesign CC 2020 Classroom in a Book-editie zie je nu toch wat visuele opfrissers in de voorbeelden; een hovenier in plaats van een dierenasiel, wat minder rood, iets meer groen en veel páárs (weer helemaal terug van weggeweest).
Grootse, nieuwe, belangrijke features?
En natuurlijk een nieuw kaft omslag. Maar voor de rest ? Echt grootse, nieuwe, belangrijke features heeft InDesign in CC 2020 voor een beginnende gebruiker op het eerste oog niet weten te verzinnen. O ja, het importeren van PDF-commentaren is wel heel handig, en Typekit heet nu Adobe Fonts. Wat kleine dingen dus. Je zou eigenlijk net zo goed mijn review over de oude CC 2018-editie kunnen lezen en die editie kunnen bestellen…
Ho, wacht ! Er is namelijk één cruciaal en levensgroot verschil tussen nu en twee jaar geleden, waardoor alle screenshots moesten wijzigen en vele tekstuele aanpassingen hard nodig waren. Adobe heeft namelijk een nieuwe missie: het deelvenster Eigenschappen!
Eigenschappen i.p.v. Regelpaneel
Een beginnende gebruiker zal het nauwelijks opvallen, maar Adobe heeft de afgelopen jaren in veel van hun populaire software de belangrijkste instellingen en handelingen in een apart paneel verzameld: het deelvenster Eigenschappen. Beetje rare naam, want veel knoppen die erin staan zijn geen eigenschappen maar betreffen acties, handelingen. Hoe dan ook, dit deelvenster vervangt de oude en vertrouwde horizontale balk bovenaan in de software. In InDesign heette deze balk van oudsher het ‘Regelpaneel’, in Illustrator ‘Beheer’ en in Photoshop ‘Opties’. Mocht je dus liever op de oude manier met je software (of een oude tutorial) werken, dan let even op die verschillen en switch je Werkruimte naar ‘Klassiek’.
Zoek de verschillen…


Is dit een goede ontwikkeling ? Wellicht.
In nieuwe Adobe-programma’s zoals Adobe XD en Dimension is Adobe direct met deze aanpak begonnen en is er geen één ander los venster meer te vinden. In de oudere software is een geleidelijke overgang nodig. Al heeft Adobe er ook niet ervoor gekozen om alles klakkeloos van een horizontale balk naar een verticaal paneel over te zetten. De ontwikkelaars zijn opnieuw gaan nadenken: wat heeft iemand het vaakst nodig ? En het antwoord daarop blijkt degelijk anders te zijn dan 20 jaar geleden, toen InDesign zijn intrede deed.
Wat ook logisch is. Tools zoals InDesign, Photoshop en Illustrator zijn inmiddels gemeengoed, en geen exclusieve tools meer voor grafisch ontwerpers. Steeds meer “corporate” gebruikers (in marketing en communicatie) nemen deze tools ook ter hand en hebben nu eenmaal andere wensen en eisen dan een secure creatieveling. Sommigen willen dat het op Canva lijkt, anderen zoeken naar panelen zoals in Microsoft Word en Apple Pages. Met Eigenschappen hoopt Adobe de gulden middenweg te bieden.
Haken en ogen…
Toch zitten er nog haken en ogen aan dit nieuwe deelvenster. Vooral in Photoshop is het een halfbakken overstap. Gelukkig is het in InDesign beter in orde en hoef je niet vaak meer naar andere deelvensters uit te wijken. Missie geslaagd ! Gevolg: alle screenshots en verwijzingen naar de juiste knopjes moeten effe anders…

Overigens heeft Rob de Winter hier op Computer Creatief al eens eerder uitleg en aanwijzingen gegeven m.b.t. dit Adobe-fenomeen:
De nieuwe interface van InDesign CC 2019 (en hoe je die weer terugzet)
Kortom…
Ben je van plan met InDesign aan de slag te gaan ?
Lees dan mijn eerdere review, bestel InDesign CC 2020 Classroom in a Book, en schrik niet van verstokte routiniers die bij die balk
bovenaan blijven zweren en niet aan die Eigenschappen kunnen wennen. De meeste mensen houden niet van verandering. Jij wel !
Dank voor bovenstaande info, ik neem het zoals altijd ter harte Peter.
Je sluit af met: ‘De meeste mensen houden niet van verandering’…ik ga inderdaad liever met de tijd mee.
Op de lagere school (zo’n 65 jaar geleden) moesten nieuw ontvangen boeken altijd worden ‘gekaft’ met bruin kaftpapier om ze tegen vette vingers e.d. te beschermen. Als ontwerper van o.a. veel boeken verzorgde ik de vormgeving van vele boek”omslagen”. Het woord ‘kaft’ zal je van een InDesign gebruiker in de 21ste eeuw niet snel horen.
O jee, is “kaft” geen bekende term meer ?
Ik heb de memo daarover kennelijk gemist…
We laten Google het oordeel vellen:
“boek kaft” anderhalf miljoen hits;
“boek omslag” bijna 10 miljoen hits.
Dan hoop ik maar dat “iota” begrepen wordt !