iPod Touch

Ineens is er een nieuwe iPod Touch

En ineens was er een nieuwe iPod Touch, stilletjes uitgebracht door Apple. Goed nieuws voor (onder meer) muziekliefhebbers.

Niet iedereen zit te wachten op een uitgebreide en veelal dure smartphone om muziek mee af te spelen onderweg. Vandaar dat Apple’s iPod Touch al jarenlang stilletjes een specifieke groep gebruikers bedient. Feitelijk is dit een smartphone zonder telefoon. Ofwel: je haalt er alle mogelijkheden van iOS mee in huis, maar je kunt er niet – via GSM – mee bellen. Tegelijkertijd geldt dat de iPod Touch heerlijk compact is met een scherm van slechts 4 inch. Dat past dus makkelijk in een tas of broekzak. Het apparaat was in 2015 voor ‘t laatst van een update voorzien, deze week verscheen een nieuwe versie met onder meer een variant voorzien van 256 GB aan opslag.

Alles kan, behalve mobiel bellen

Vergis je dus niet: Apple’s kleinste (letterlijk en figuurlijk) kan niet alleen muziek spelen of films tonen, maar ook alle iOS-apps draaien. Eigenlijk is het een soort van micro-tablet. De A10 SOC (system on a chip) is niet de ‘latest en greatest’, maar is zonder meer een stevige basis voor alle moderne apps en games. En je kunt er dan wel niet via GSM mee bellen, niets staat je natuurlijk in de weg om Facetime, Skype of een SIP-dienst te gebruiken voor bellen. Zeker als je gewoon thuis zit en je iPod Touch via Wifi kun je dus communiceren wat je wilt. Ook AR werkt probleemloos dankzij de nieuwere systeemchip. Fotograferen is eveneens geen enkel probleem dankzij de 8 megapixel hoofdcamera met optische beeldstabilisatie; met de frontcamera maak je selfies of communiceer je met anderen. En mocht je het willen, dan koppel je de iPhone Touch via een – los aan te schaffen – Lightning-naar-HDMI-adapter probleemloos aan een televisie. Mooi voor gamen op groot formaat, of gewoon om een film op de hotelkamer-tv te bekijken.

iPod Touch
Halleluja, de iPod Touch heeft nog gewoon een analoge hoofdtelefoon-aansluiting! (bron afbeelding: screenshot Apple productpagina)

Kiezen

Er zijn qua opslag drie varianten om uit te kiezen: 32 GB (€229), 128 GB (€339) en 256 GB (€449). Met name het 128 GB-model is voor muziekopslag ruim voldoende, zeker als je gecomprimeerde iTunes-muziek gebruikt. Verder is het toestel leverbaar in diverse kleuren. En erg fijn: de iPod Touch heeft nog gewoon een 3,5 mm mini-jackplug voor het aansluiten van elke willekeurige analoge hoofdtelefoon. Meegeleverd is in ieder geval een setje Apple in-ears. En kijkend naar de prijzen kunnen we dan onder de streep alleen maar concluderen dat je heel veel apparaat voor relatief weinig geld krijgt. Leuk voor ‘erbij’, en ook voor iedere verstokte Androidgebruiker die toch eens kennis wil maken met iOS.

iPod TouchAls je voor ‘t eerst een iPod Touch koopt, komt een boek als Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny Temmink prima van pas. Je leert er alle ins en outs van Apple’s mobiele besturingssysteem mee. En anders dan de titel doet vermoeden geldt het overgrote deel van de in het boek genoemde zaken ook voor de ‘muziekspeler’.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.