Daar waar in andere landen prijzen voor internet (verbindingen) gestaag dalen, gaan ze in Nederland – samen met de prijs van televisiepakketten – juist omhoog.
Het is jammer dat juist in Nederland – dat toch pretendeert voorop te lopen als het gaat om technologie – de prijzen voor iets basaals als een internet-aansluiting omhoog gaan. Volgens de internetproviders en kabelboeren – zo lezen we alhier – is dat nodig om te kunnen investeren in technologische vernieuwingen. Onder de streep valt dat voor een eindgebruiker natuurlijk moeilijk te controleren. Het is wel interessant om te zien hoe in andere landen met ‘internet’ wordt omgegaan. Als we bijvoorbeeld eens kijken naar – of all – Polen, dan zien we daar significant lagere prijzen. Natuurlijk heeft dat voor een deel te maken met een andere economie, bestedingsruimte en meer. Maar dan nog is internet daar voor iedereen zeer betaalbaar. Bovendien geldt dat er enorm veel geïnvesteerd wordt in nieuwe technieken. Het is al razendsnel internet wat de klok slaat. Ook mobiel, zelfs op het platteland. Voor een ongelimiteerd 4G-abonnement betaal je ergens tussen de €16 en €20 per maand. Veel mensen in de welbekende buitengebieden gebruiken deze techniek dan ook volop voor hun internetverbinding.
Oost-Europa
Het kan dus wel goedkoper. Bedenk daarbij dat Polen breed inzet op mobiele telefonie en internet. Er zijn verrassend weinig mensen met een vaste telefoonaansluiting. Dat heeft te maken met het feit dat in de communistische tijd een telefoon een ongekende luxe was die bijna niemand zich kon veroorloven. Na de val van de muur is het hele vaste telefoneren simpelweg overgeslagen. Internet verloopt via glasvezel of kabel; adsl is nooit echt populair geweest. Je ziet de voorsprong op technologisch gebied in meer ex-Oostbloklanden. Logisch, want zij konden direct de sprong van zwaar achterhaalde techniek naar moderne equivalenten maken. De lagere prijzen die gehanteerd worden voor toegang tot die technieken hebben dan ook waarschijnlijk deels met de grootschaligheid te maken. Het moet wel heel raar lopen als je in een land als Polen – qua grootte vergelijkbaar met Duitsland – zonder mobiel bereik komt te zitten. Ook mobiel internet werkt vaak zelfs nog midden in het bos op bruikbare snelheden. Verder geldt dat er een welhaast moordende concurrentie is als het gaat om vaak lokale aanbieders van internet en tv. Dat houdt de prijzen zonder meer laag.
Nog een voorbeeld: DVB-T
Waarom het in Nederland – een veel kleiner en veel dichtbevolkter land – dan toch allemaal zo duur moet zijn? Je zou zeggen dat juist vanwege de kleinere oppervlakte zaken als bekabeling maar ook het verzorgen van mobiele dekking goedkoper zou moeten zijn. Ook het aantal inwoners van Nederland is bescheiden in vergelijking met omliggende landen. Wat wel opvalt is dat je in Nederland bijzonder weinig aanbieders hebt als het gaat om internet en televisie. Mobiel lijken er meer te zijn, maar veel kleinere aanbieder gebruiken het netwerk van een grote provider als bijvoorbeeld KPN. Een handjevol partijen bepaalt dus de prijs. Iets soortgelijks zie je bijvoorbeeld ook bij DVB-T ofwel digitale tv via de ether. Daar waar dat in landen als Duitsland en België grotendeels free-to-air is, kunnen we in Nederland alleen kosteloos naar de drie publieke netten en een regionaaltje kijken. Bovendien loopt Digitenne – in handen van KPN en de enige aanbieder van DVB-T in Nederland – achter qua technologie. Pas dit jaar is eindelijk begonnen met het voorbereiden op uitzendingen in full HD kwaliteit… Een monopolist kan zich dergelijk gedrag vanzelfsprekend veroorloven.
Emigreren?
Wellicht zijn er in ons land dan ook te weinig aanbieders van zowel internet, televisie als mobiel om echt met elkaar te kunnen concurreren. Als de een z’n prijs iets omhoog of omlaag gooit volgt de ander veelal braaf. Dat is best jammer. En de kosten komen uiteindelijk op rekening van de consument die geen echte alternatieven heeft om uit te kiezen. Nou ja, je zou een emigratie kunnen overwegen. Maar da’s ook weer zoiets.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.