iOS 14

iOS 14 staat op springen

Nog even en dan is iOS 14 (en natuurlijk ook iPadOS 14) er. Je kunt je alvast opmaken voor een berg aan vernieuwingen, maar tegelijkertijd is er – gelukkig – ook veel hetzelfde gebleven.

Je kunt aan een besturingssysteem natuurlijk maar relatief weinig dingen veranderen. Of beter: relatief weinig dingen veranderen zonder de compatibiliteit van de software die erop moet draaien te breken. Voor mobiel gebruik geldt bovendien dat je te maken hebt met het relatief kleine scherm van een smartphone. Daar kun je allerlei flitsende bedieningsmethoden voor verzinnen, maar gewoon een pictogram waar je op drukt om een app te starten werkt nog altijd het beste in combinatie met mensenvingers. Een tablet biedt meer creatieve mogelijkheden. Het is ook precies daar waar iOS 14 en iPadOS 14 zich meer van elkaar gaan onderscheiden. Zo beschikt iPadOS 14 bijvoorbeeld over handschriftherkenning, terwijl dat in iOS ontbreekt.

Flexibele widgets

Wat zowel iOS 14 als iPadOS 14 gemeen hebben zijn bijvoorbeeld het minder invasieve belscherm. Tot nu nam een inkomend gesprek je hele scherm over, wat vervelend is als je net met een secuur klusje bezig bent. En ja: die telefoongesprekken kun je sinds alweer een flink tijdje ook op je iPad ontvangen als je je iPhone daaraan koppelt. Vanaf nu verschijnt een soort van balk met daarin de oproep. Ook nieuw in beide versies is dat widgets meer flexibel op het scherm gezet kunnen worden. Bij Android kon dat al veel langer natuurlijk, en of het een echte verbetering is? Wat je op een Android-toestel vaak ziet is een wirwar aan widgets, waarvan sommige achterhaalde of zelfs geen informatie laten zien vanwege een synchronisatiefoutje. Hopelijk heeft Apple dat allemaal wat eleganter opgelost.

Vertaalfunctie en verbeterde controle over privacy

Bijzonder welkom is verder een uitgebreide vertaalfunctie. Leuk voor reizigers, of als je toevallig in de trein eens een Japanse toerist tegenkomt die gezellig wil kletsen bijvoorbeeld. Misschien wel de meest belangrijke nieuwigheden zijn echter te vinden op het vlak van privacy. Het is niet voor niets dat meneer Zuckerberg – je weet wel: die van Facebook – een soort van tirade tegen iOS 14 en iPadOS 14 gestart is. Vanaf die versie moeten gebruikers namelijk expliciet toestemming geven voor het delen en verzamelen van gegevens. Je raadt het al: Facebook doet dat volop en verdiende fors geld aan jouw avonturen op het zo ‘geliefde’ social media platform. Die gouden tijden zijn vanaf de introductie van ‘14’ voorbij. Facebook heeft al een wat huilerige post aan z’n adverteerders online geplaatst. Tja, het zal hen best geld kosten. Maar het fijn om te weten dat de tijden van ongestraft dataverzamelen en delen vanaf iOS 14 en iPadOS 14 voorgoed voorbij zijn.

iOS 14
Op deze pagina van Apple zelve (https://www.apple.com/nl/ios/ios-14-preview/) kun je al een sneak preview zien van iOS 14.

Doe rustig aan

Natuurlijk zijn er nog veel meer nieuwigheden betreffende Apple’s nieuwe mobiele en semi-mobiele besturingssystemen te melden. Gaan we de komende tijd – en zeker als het er dan ook eindelijk is – zeker doen. We hopen in ieder geval dat het net een tikkie stabieler is dan de nu gangbare versie. Die heeft zeker in de begindagen toch flink wat problemen gekend. Wanneer 14 precies verschijnt is nog onbekend, maar dat zal mogelijk ergens deze maand of volgende maand zijn. Of je meteen moet upgraden? Die keuze laten we aan jou. De ervaring leert dat je met macOS veelal best tot de ‘.1’-versie kunt wachten. iOS en iPadOS zijn meestal wat minder hobbelig voor de gebruiker direct na de introductie. Anderzijds geldt, dat oudere versies van de mobiele besturingssystemen tegenwoordig ook nog een flinke tijd beveiligingsupdates krijgen. Dus je kunt je oude OS nog zonder al te veel zorgen blijven gebruiken voor de time being. Voor macOS geldt dat nog veel meer. Het is allemaal zéker geen Windows wat dat betreft, waarbij in hoog tempo verplichte upgrades door de strot geduwd worden!

iOS 14Een boek over iOS 14 is er – natuurlijk – nog niet. Maar als je alvast de smaak te pakken wilt krijgen staat zonder meer het boek Ontdek iOS 13 van Henny Temmink voor je klaar. Of ga voor Ontdek iPadOS 13 van dezelfde auteur als je een iPad in gebruik hebt. In beide boeken leer je alle ins- en outs kennen van beide smaken mobiele besturingssystemen die Apple in de aanbieding heeft. Aanrader voor een ieder die voor het eerst aan de slag gaat met een iPhone, iPad of iPod Touch!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.